popunjenost apartmana

Prema podacima sustava eVisitor koji bilježi turistički promet u Hrvatskoj, u periodu od siječnja do kraja ožujka ove godine ostvareno je 20% više dolazaka i noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Glavni porast odnosi se na strane turiste (+ 27%), a poraste bilježe i domaći turisti koji su ostvarili 4% više noćenja.

PROČITAJTE: Opis apartmana: kvalitetan opis smještaja privući će goste
PROČITAJTE: Virtualne šetnje mogu vam značajno povećati popunjenost apartmana

PROČITAJTE: Zgode i nezgode iznajmljivača apartmana: kakvih se gostiju trebate čuvati

Kakva će biti ovogodišnja glavna turistička sezona? Bez sumnje vrlo dobra, osim ako se ne umiješaju neke nepredviđene okolnosti poput terorizma ili globalnog rata. Ipak, nadamo se da će usprkos osjetljivim političkim prilikama u svijetu prevladati mir te da će se i ove godine velik broj turista odmarati na našoj obali.

Bez obzira na idealne uvjete i turističke trendove, svake godine također imamo sve više iznajmljivača koji su poprilično nezadovoljni. Turizam buja, gostiju je sve više, a njihov je smještaj prazan. Imaju jedan, dva ili više apartmana u kojima je popunjenost loša. Uz tako velik potencijal za zaradu koji ostaje neiskorišten, svakako treba potražiti objektivne razloge slabe popunjenosti i poraditi na poboljšanju. U tu svrhu donosimo vam 6 glavnih razloga koji su potencijalni “krivci” što vam je popunjenost apartmana slaba ili polovična.

Izgled oglasa za smještaj

Budimo realni: s obzirom na velik broj iznajmljivača privatnog smještaja (procjenjuje se da ih je u Hrvatskoj sada više od 100.000 – npr. samo je u Šibeniku broj privatnih iznajmljivača zadnjih godina desetorostruko porastao!), teško je vjerovati da su svi oni marketinški stručnjaci. Zapravo, jedan dio njih vjerojatno se ne zna ni služiti računalom i internetom, a kamoli sastaviti smislen tekstualni opis apartmana i uz to kvalitetan prijevod na engleski jezik. Ako ne želite kontaktirati agencije za prevođenje, onda će vam prijevod na strani jezik netko odraditi površno i besplatno (ili pak ultrajeftino), što neće rezultirati kvalitetom.

Također, mnogi stavljaju slike loše kvalitete uslikane jeftinim mobitelima itd. Ako ne surađujete s turističkom agencijom koja će sve odraditi za vas, onda je vaš oglas za smještaj glavni kanal preko kojeg ćete “upecati” goste. Je li on napravljen znalački i stručno ili amaterski i bezvezno?

popunjenost apartmana u Hrvatskoj

Morate znati da iza kvalitetne turističke ponude i pozitivnih rezultata stoji mukotrpan rad te godine iskustva. Kvalitetna prezentacija u digitalnom okruženju, uz ulaganje u oglašavanje, olakšava put do gostiju. Ako nemate potrebne kvalitete da sami sve to napravite, onda je bolje da taj posao prepustite turističkoj agenciji.

Mnogi misle da je ako stave nekakav površno sastavljen oglas na Booking, da će gosti odmah “poletjeti” u njihov smještaj. Naravno, stvarnost je uglavnom suprotna od takvih očekivanja.

Visoka cijena

Apartmana je sve više i ako ste proteklih godina uspjeli iznajmiti apartman za 4 osobe za recimo 120 eura dnevno, ne znači da ćete to uspjeti svake godine. Previsoka cijena odbija mnoge potencijalne goste, pogotovo ako vaša konkurencija nudi višu kvalitetu za manju cijenu. Nemojte da vam u iznajmljivanju glavni motiv bude pohlepa te nastojte s cijenama biti koliko-toliko objektivni i realni.

Uređenost apartmana

S porastom broja iznajmljivača, svi se oni, naravno, trude privući goste. To, među ostalim, postižu i ulaganjem u izgled apartmana. Obnavljaju namještaj, ulažu u uređenje, kupuju novo pokućstvo, dekorativne elemente, razne korisne dodatke za goste itd. Ako već godinama niste preuredili apartman te gostima nudite star i neudoban namještaj, to se vidi.

Iznajmljivanje je biznis kao i svaki drugi, pa ako nema ulaganja, nema ni prihoda. Osim ako nemate apartman robinzonskog tipa, npr. na nekom udaljenom otoku tipa Biševo, gosti će zacijelo u vašoj blizini pronaći druge apartmane koji su lijepo i kvalitetno uređeni. Zašto bi onda boravili kod vas ako vam je apartman opremljen pohabanim i starim namještajem?

Loše recenzije

Kako biste bili uspješan iznajmljivač i od toga imali dugoročnu zaradu, morate biti dobar domaćin. Trebate se prema gostima odnositi ljubazno i strpljivo. Ako nemate odlike dobrog domaćina, ili ako je na fotografijama prikazan jedan smještaj, a gostima ponudite nešto sasvim drugo što ne odgovara njihovim očekivanjima, dobit ćete loše recenzije. Nekoliko loših recenzija i vi ste out of apartment rentals for good!

nezadovoljan gost

Lokacija

Ako imate apartman u staroj dubrovačkoj jezgri, bez sumnje bit će pun tijekom cijele sezone bez obzira na sve ostalo. Zašto? Zato što je Dubrovnik top turistička destinacija u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Gdje se nalazi vaš apartman? Ako nije na nekoj atraktivnoj lokaciji (blizina mora, kulturno-povijesne znamenitosti, prirodno okruženje, prometna povezanost… – sve su to faktori koji utječu na poželjnost destinacije), morat ćete se više potruditi kako biste privukli goste. Apartmani na atraktivnim lokacijama uz minimalni trud privuku goste tijekom cijele sezone. Što vam je lokacija manje poželjnija, trebat ćete više ulaganja, truda, znanja i marketinških aktivnosti.

Mjesne okolnosti

Ponekad vam popunjenost može biti slaba ne zbog toga što ste nešto napravili pogrešno, već zbog nekih nesvakidašnjih okolnosti u vašem mjestu. Npr. već se nekoliko mjeseci Splitom i okolicom širi smrad Karepovca. Naravno da gosti ne žele boraviti tamo gdje ne mogu ni normalno disati. Ukoliko se situacija do sezone ne popravi, Split će ove godine izgubiti dobar dio gostiju.

PROČITAJTE: Kako bi iznajmljivači apartmana trebali komunicirati s gostima
PROČITAJTE: Što učiniti da imate zadovoljne goste i dobijete dobre recenzije
PROČITAJTE: 10 odličnih savjeta za uređenje apartmana: kako najbolje urediti apartmane

Ponekad na lošu popunjenost mogu utjecati i štrajkovi, elementarne nepogode (npr. požari ili potresi), oštećena lokalna infrastruktura, bučni građevinski radovi itd.

Sve u svemu ako niste zadovoljni popunjenošću vaših apartmana, što prije nađete uzrok takvom stanju i otklonite ga, to bolje.


iznajmljivanje apartmana

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here