S obzirom na sve izraženiji razvoj turizma i sve masovniji dolazak gostiju koji žele uživati u prirodnim ljepotama naše zemlje, neminovno je da se među milijunima turista nalaze i oni koje ne bi poželio nijedan iznajmljivač. To je, naprosto, statistika. Velika većina gostiju koje primaju hrvatski iznajmljivači svakako su pristojne i uredne osobe s kojima nema nikakvih problema. Ipak, postoje i gosti s kojima iznajmljivači apartmana muku muče na ovaj ili onaj način, zbog raznih razloga. Opisat ćemo kakve tipove gostiju iznajmljivači trebaju izbjegavati te s njima biti posebno oprezni.

Bučni gosti skloni potocima alkohola

Gosti koji vam dođu u apartman i odmah “zabriju” na preglasnu glazbu i potoke alkohola, vjerojatno su najčešći tip gostiju s kojima možete imati problema. Prije svega, preglasna glazba uz popratno vikanje i pjevanje uznemirit će ostale goste te probuditi i razljutiti susjede koji će vjerovatno pozvati i policiju. K tome, u stanju pijanstva takvi će se gosti pretjerano opustiti te postoji vrlo realna šansa da vam unište ili razbiju dio inventara. Nakraju vas može višestruko skuplje doći obnova apartmana nego svota koju ste dobili od takvih gostiju.

Ne radi se o tome da se gosti u vašim apartmanima neće zabavljati i piti. Ipak, u svemu treba imati mjere i poštivati kućni red, pogotovo ako je riječ o apartmanu u apartmanskoj zgradi gdje ima i drugih gostiju odnosno stanara. Goste koji se ponašaju na nedoličan način trebate najprije upozoriti, a ako to ne djeluje, onda im otkazati smještaj prije nego što se izazove veća šteta.

Prezahtjevni gosti

Postoje gosti koji smatraju da ako su kod vas iznajmili apartmanski smještaj, imaju pravo na sve i svašta. Tako mnogi očekuju da ih iznajmljivači primjerice automobilom besplatno prebace od zračne luke do apartmana (kako ne bi platili taksi), zatim očekuju da ih domaćin zabavlja, da s njima provodi vrijeme, da ih vozi na plažu i s plaže vraća u apartman, da im osigura brodske izlete, bicikle, hranu, sladoled, piće i slično, i to besplatno ili vrlo jeftino itd.

turisti i gosti

Neki će se s druge strane tužiti na pretvrde krevete (iako su možda super udobni), nekima će smetati komarci ili vrućina, treći će zanovijetati zbog vode u bazenu (prehladna/pretopla) i sl. U svakom slučaju uvijek postoji šansa da vam u apartmane dođu gosti koji imaju nerealna očekivanja ili zahtijevaju ono što vi kao iznajmljivač ne možete ili niste obavezni pružiti. Najbolje je ne provoditi puno vremena u blizini takvih gostiju jer ako vide da niste tu, naprosto će prestati zanovijetati.

Uništavatelji

Pod uništavatelje podrazumijevamo one goste koji su skloni uništavanju apartmanskog inventara bez ikakva osobita razloga. To čak ne moraju biti gosti koji recimo piju alkohol. Na prvi pogled takvi se mogu doimati kao mirna, dobroćudna obitelj, a kad napuste vaš apartman zamalo da ne padnete u nesvijest: dočekaju vas uništeni kreveti, iskidana posteljina, potrgane zavjese, puknute utičnice, razbijena kupaonica, gomile neopranog posuđa, hrpe smeća itd.

Nedavno je takav slučaj imala iznajmljivačica iz Istre. Neke studije pokazale su da takav profil gostiju s devijantnim ponašanjem može biti klasificiran pod pshijatrijski poremećaj. Naime, kao što piromani bez ikakva naročitog povoda potpaljuju požare, tako i uništavatelji imaju patološki impuls uništavati inventar u smještaju gdje se nalaze.

Gosti prevaranti

Postoje gosti, iako su takvi doduše vrlo rijetki, koji će boravak u vašem apartmanu iskoristiti za kakvu podvalu ili krađu kako bi ostvarili novčanu korist. Takav tip gostiju poznat je i kao scam tourists.

Stavili ste u apartman lijepu vazu koja vas je koštala npr. tisuću kuna ili više? Prije odlaska gostiju ne bi bilo zgorega provjeriti je li još tu. Objesili ste na zid predivnu sliku s mediteranskim motivima? Pazite da ju nisu odnijeli gosti “kojima se svidjela”. Također ne bi bilo loše povremeno povjeravati jesu li novčanice kojima vam gosti plaćaju za smještaj prave ili možda krivotvorine. A i nemojte dopustiti da vam se gosti naprosto iskradu iz apartmana bez plaćanja.

1 komentar

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here