Krajem siječnja istekao je rok u kojem su gradovi i općine trebali donijeti odluku o visini paušalnog poreza po krevetu. U slučaju da neka općina ili grad nije donijela spomenutu odluku, iznos paušalnog poreza automatski bi iznosio 750 kn po krevetu. No svi su gradovi i općine donijeli potrebnu odluku te se u većini njih iznos paušalnog poreza nije povećao.

Tek su neke rijetke općine odlučile povećati porez s 300 na 345 kuna, što je uistinu gotovo simbolično povećanje. Zapravo, jedino je Dubrovnik odlučio značajno povećati paušalni porez, i to prema četiri zone. U prvoj, glavnoj zoni porez sada iznosi 750 kn, u drugoj 638 kuna, u trećoj 525 kuna i u četvrtoj 375 kn.

Dubrovnik je ovu odluku donio djelomično i zbog toga da ublaži gotovo nesnosne ljetne gužve koje prijete normalnom odvijanju života i gradskoj infrastrukturi, iako je upitno hoće li ovo povećanje imati ikakav utjecaj na to jer cijene koje iznajmljivači postižu u Dubrovniku su “paprene”, stoga i nekoliko puta veći paušalni porez vjerojatno nikoga ne bi odvratio od turističkog iznajmljivanja.

Preporučujemo: Što kao morate imati kako vas ne bi kaznila inspekcija?
Preporučujemo: 10 odličnih savjeta za uređenje apartmana
Preporučujemo: Kakvih se gostiju trebate čuvati

U Splitu je pak paušalni porez ostao nepromijenjen, iako je bilo nekih najava o mogućem povećanju. Vjerojatno je to rezultat pritiska opozicijskih vijećnika koji su se snažno usprotivili prijedlogu gradonačelnika Opare (HDZ) da se u središnjoj gradskoj zoni iznos paušalnog poreza za male iznajmljivače poveća s 300 na 400 kn.

Sve u svemu mali iznajmljivači mogu “odahnuti”. Paušalni porez za većinu je uglavnom ostao isti. Jedino o čemu sada trebaju brinuti jest kako se pripremiti za početak turističke sezone te popuniti svoje smještajne jedinice.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here