vile

Iznajmljivači nerezidenti su stranci koji u Hrvatskoj iznajmljuju svoje smještajne kapacitete u turističke svrhe. Dakle, vlasnici stanova, apartmana, vila i kuća za odmor na  području Hrvatske koji su npr. državljani Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke ili neke druge države članice Europske unije, ili pak članice Europskoga gospodarskog prostora (Norveška, Island, Lihtenštajn i Švicarska), mogu u Hrvatskoj zarađivati iznajmljivanjem svog prostora turistima pod uvjetom da u Hrvatskoj imaju prijavljeno prebivalište ili boravište.

iznajmljivanje apartmana

Državljani tzv. trećih država u drukčijoj su situaciji kad je riječ o iznajmljivanju nekretnina. Državljani Srbije, BiH, Crne Gore i drugih država izvan EU i EGP-a kao vlasnici nekretnina u Hrvatskoj također mogu pružati turističke usluge, ali ne kao ugostiteljske usluge u kućanstvu, nego moraju registrirati obrt ili osnovati trgovačko društvo.

Plaćanje poreza: paušalno ili u PDV-u?

Od 01.01.2017. nerezidentima s prebivalištem u EU je dopušteno da budu „mali porezni obveznici“, tj. da u paušalnom iznosu plaćaju porez na dohodak od iznajmljivanja uz uvjet da rade s tuzemnom agencijom.

U navedenom slučaju, nerezidenti nisu više obvezni voditi poslovne knjige, što znači da nisu obvezni niti imati knjigovođu, te se nisu obvezni upisati u registar PDV-a.

U odnosu na ranije, kada su bili obveznici plaćanja PDV-a po stopi od 13 %, sada ukoliko se odluče surađivati s tuzemnom agencijom, ta stopa od 13 % PDV-a prenosi se na agenciju.

Iznajmljivačima nerezidentima je navedeno naizgled atraktivniji model suradnje, no u konačnici rezultira većom bruto cijenom najma, budući da agencija amortizira prijenos porezne obveze kroz prodajnu cijenu.

iznajmljivači nerezidenti PDV

U tom slučaju s iznajmljivačima se ugovara neto cijena najma, a kalkulacija bruto iznosa, radi boljeg razumijevanja, slijedi kao u primjeru:

Ugovorena neto cijena najma = 249,00 € (po kojoj je iznajmljivač isplaćen za pruženu uslugu smještaja od strane agencije koja je zakupila uslugu).

Prijenos porezne obveze s iznajmljivača na agenciju u visini od 13 % =  249,00 € + 32,37 =281,37 € (agencija amortizira trošak prijenosa porezne obveze).

Agencijska provizija u visini od 17,13 % = 281,37 € + 47,83 € = 329,20 € (agencijska marža = razlika između prodajne cijene i ugovorene neto cijene uvećane za prijenos porezne obveze)

Bruto cijena najma po danu = 329,00 €

Iznajmljivači nerezidenti htjet će biti u PDV-u

Druga je varijanta da je iznajmljivač nerezident u sustavu PDV-a od 13 % (kao što su bili prije 01.01.2017.), što nosi sa sobom obvezu registriranja za sustav PDV-a, obvezu vođenja poslovnih knjiga, tj. obvezu angažiranja knjigovodstvenog servisa.

Benefiti navedenog modela su porezno priznati rashodi, što znači da nerezident od prihoda ostvarenog od iznajmljivanja ima pravo na porezno priznate rashode koji su nastali u svrhu ostvarivanja prihoda (režije, održavanje bazena, čišćenje, itd).

Dakle, poreznu osnovicu od 13 % čini razlika prihoda i porezno priznatih rashoda, što na kraju rezultira neznatnim iznosom po čijoj osnovici iznajmljivač nerezident plaća PDV od 13 %.

Za turističku agenciju koja posreduje u iznajmljivanju navedeno je povoljnija varijanta jer ne dolazi do prijenosa porezne obveze od 13 % i rezultira nižom prodajnom cijenom te samim time većom konkurentnošću i boljom popunjenošću smještajnog kapaciteta.

buying property in Croatia

U tom slučaju ugovara se bruto cijenu najma, a kalkulacija iznosi kako slijedi u primjeru:

Bruto cijena najma po danu = 300,00 € (da bi iznajmljivač nerezident dobio isti iznos najma kao po modelu paušala = 249,00 €)

Agencijska provizija u visini od 17,13 % = 51,00 €

Neto iznajmljivaču = 249,00 € (od neta se priznaju porezno priznati rashodi što umanjuje poreznu osnovicu na koju iznajmljivač plaća 13 % PDV-a)

Do optimalne popunjenosti kroz suradnju s agencijom

Kao što se može vidjeti, ako iznajmljivač izrazi želju za cijenu neto najma od 249,00 € na dan, odabrani modeli (paušal ili PDV) znatno mijenjaju prodajnu cijenu, s razlikom u ovom navedenom primjeru od 29,00 € po danu.

Budući da konkurencija ne „spava“, agencija preferira opciju sustava PDV-a za iznajmljivača nerezidenta, s ciljem formiranja što niže prodajne cijene.

Naravno, ako iznajmljivač nerezident iskaže interes isključivo za sustavom paušala,  agencija stoji na dispoziciji za željenim zastupanjem uz napomenu da odabrani model nosi sa sobom veću prodajnu cijenu i slabiju konkurentnost.

U svakom slučaju, vidljivo je da iznajmljivači nerezidenti imaju puno bolju šansu na turističkom tržištu ako su u sustavu PDV-a.

iznajmljivanje apartmana


Želite ostvariti optimalnu popunjenost svojih apartmana, vila i kuća za odmor? Javite nam se! Već smo 20 godina na turističkom tržištu u Hrvatskoj i inozemstvu. Nudimo vam najbolje uvjete uz nisku proviziju! 

Anna Tours d.o.o. turistička agencija
Primorska  cesta b.b. (hotel Jadran)
51512 Njivice
tel.  051 / 846 – 165
mob. 091 / 280 – 6981 (odgovorna osoba g. Ivan Perić)
e-mail: info@annatours.hr

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here