paušal

Iz godine u godinu bilježimo različite promjene u brojnim gospodarskim sektorima, a to se osobito osjeti u turističkim djelatnostima. Pa je tako početak 2020. za iznajmljivače privatnog smještaja donio neke nove izračune i promjene u iznosu paušala turističke članarine po stalnim krevetima te pomoćnim ležajevima.

No, izmijenjen paušal turističke članarine za krevete i pomoćne ležajeve samo je jedan dio novog ovogodišnjeg pravilnika koji nosi izrazito dug naziv – Pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici.

PROČITAJTE: Što učiniti da imate zadovoljne goste i dobijete dobre recenzije
PROČITAJTE: Kako se nositi s prigovorima i negativnim recenzijama gostiju
PROČITAJTE: Kompletan vodič za iznajmljivače apartmana

Ukratko, riječ je o Pravilniku koji obuhvaća godišnje paušalne iznose članarine za sve osobe koje se bave pružanjem bilo kakve vrste ugostiteljske usluge kako na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima tako i u domaćinstvu.

U Narodnim novinama objavljeni su obrasci TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici, a sam Pravilnik službeno je stupio na snagu i postao važeći 5. veljače.

Ovaj godišnji paušal upotrebljavat će se za obračun paušala u tekućoj godini, no primjenjivat će se pri prijavi članarine u 2021. godini.

 

Obračun novih iznosa turističke članarine po stalnim krevetima i pomoćnim ležajevima

U javnom savjetovanju bili su raspisani nešto viši iznosi članarine, no konačni Pravilnik donio je niže iznose, pa će tako obračun po stalnim krevetima biti sljedeći:

  1. U OPG-ovima 30 kuna
  2. Za smještajne jedinice jednakih vrsta na OPG-ovima 60 kuna
  3. U domaćinstvima 45 kuna
  4. U kamp odmorištima, robizonskim smještajima u domaćinstvu i po smještajnoj jedinici kampa 80 kuna

Kad je riječ o pomoćnim ležajevima, paušal članarine će se obračunavati i na njih, no cjelokupan iznos bit će umanjen za 50%.

Kompletan obračun članarine potrebno je dostaviti nadležnoj Poreznoj upravi do 15. siječnja iduće godine, a plaćanje će se vršiti jednokratno do 31. srpnja ili pak obročnom otplatom u tri jednaka iznosa.

90% prethodno navedenih stavki, ne odnosi se za obračun članarine Turističke Zajednice za 2019. godinu. Imajte na umu da je taj obračun potrebno dostaviti Poreznoj upravi do kraja veljače.

Situacija je isprva bila ovakva: 1. siječnja 2020. godine donesen je Zakon o članarinama u turističkim zajednicama u kojem je istaknuto kako svi privatni iznajmljivači imaju dužnost platiti članarinu TZ i prijaviti je do 15.  siječnja, no budući da se sve odvilo jako brzo i samo vrijeme prilagodbe je bilo iznimno kratko, taj rok je produljen, kako smo ranije i spomenuli, do kraja drugog mjeseca.

 

Na koji način će se obračunavati članarina?

Dakle, kada sve zbrojimo i oduzmemo dolazimo do zaključka da je najveća promjena za privatne iznajmljivače upravo ta da se obračun turističke članarine neće vršiti prema ukupnim godišnjim primicima nego prema ukupnom broju svih kreveta koje iznajmljivač navede u rješenju o kategorizaciji obveznika.

Prema članku 11. Navedenog Zakona iznajmljivač će morati plaćati „godišnji paušalni iznos članarine za svaki krevet u sobi, apartmanu i kući za odmor, za svaku smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu te prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji se koriste za pružanje usluga smještaja sukladno propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti“.

Prema istom tom članku navodi se kako će članarina obračunavati kao umnožak stalnih kreveta i pomoćnih ležajeva te osnovice paušala članarine koja će biti propisana Pravilnikom od strane ministra turizma.

 

Bespotrebno „pljačkanje“ iznajmljivača ili opravdan potez?

Ako uzmemo u obzir brojne dosadašnje odluke, zakone i pravilnike namijenjene privatnim iznajmljivačima, mnogi će se složiti kako je rijetko koja promjena išla u korist iznajmljivačima.

real estate croatia

Veći troškovi i stroža pravila noćna mora su svakog poduzetnika, naročito malog iznajmljivača s jednom smještajnom jedinicom kojem je primarni interes doprinijeti kućnom budžetu, a ne stvoriti zavidan biznis od toga.

No ministar turizma Gari Capelli iznosi činjenicu kako su sve nove izmjene nastale isključivo u svrhu održivog upravljanja turizma, pa tako i taj „treći paušal“ na pomoćne krevete.

Iako se možda čini nelogičnim i razljutilo je mnoge iznajmljivače, usporedimo li sadašnji Pravilnik s prvobitnom idejom u kojoj je ministar donio prijedlog da paušal turističke pristojbe za pomoćne ležajeve bude isti kao i za stalne krevete jer se u 90% slučajeva koriste kao i redovni, dolazimo do zaključka da je konačno rješenje itekako prihvatljivo.

Sve je to učinjeno u svrhu naplate više turističke članarine jer prema njegovim navodima oko 60% iznajmljivača privatnog smještaja nije razumjelo prijašnji komplicirani obrazac, pa ga iz tog razloga nisu ni znali ispuniti.

PROČITAJTE: Što sve treba imati u apartmanu
PROČITAJTE: Privatni iznajmljivači i izdavanje računa
PROČITAJTE: 38 zlatnih savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana

Ministar se pobrinuo za izradu jednostavnijeg obrasca za iznajmljivače, a prema sadašnjim očekivanjima smatra da će se upravo od naplate turističke članarine koja se obračunava prema novom načinu, uspješno naplatiti oko 40-50% više sredstava nego dosad.

Hoće li nove izmjene donijeti očekivane rezultate i hoće li iznajmljivači biti zadovoljni sezonom koja slijedi vidjet ćemo uskoro. Kako bilo da bilo, promjenama se prilagoditi moramo, no uz dobru organizaciju, plan i računicu, nijedan novi Zakon ni Pravilnik ne bi trebali rezultirati lošim ishodom za iznajmljivače jer u konačnici i Ministarstvo i iznajmljivači imaju isti cilj – razvoj turizma u Hrvatskoj i što uspješnija sezona.

 

iznajmljivanje apartmana

1 komentar

  1. Pozdrav!!
    Poradi čega mi iznajmljivači u domaćinstvu moramo plaćati REKET turističkoj zajednici a ta ista nama ili meni konkretno u 3 godine nije dovela niti jednog jedinog gosta, niti jedan gost koji mi je došao nije rekao ja sam došao ili bio upućen od strane tz. da koristi moj objekat! a ja uredno moram plaćati REKET što nije ništa drugo nego LEGALNO REKETIRANJE malih iznajmljivača, i ako ne platim lijepo sudac za prekršaje odcapari 1500 kunica i oš neš ti moraš platiti REKET tz I sUDU ŠTO SI SE DRZNUO NE PLATITI ILI POBUNITI, SRAMOTA I MAFIJAŠKI NAČIN PLJAČKE NA hrvatski NAČIN !!
    da li ima tu kakvog lijeka, zna li tko !!

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here