Štete uzrokovane koronavirus pandemijom značajne su u gotovo svim poslovnim sektorima, a možda su najviše izražene upravo u turizmu. Naime, u uobičajenim okolnostima u ovo doba iznajmljivači bi se već pripremali za predsezonu, a pojedini vlasnici luksuznih vila za odmor čak bi imali sve unaprijed bookirane termine. Sve je upućivalo na to da ćemo imati još jednu rekordnu turističku sezonu uz zadovoljne i goste i iznajmljivače.

Nažalost, nepredviđene okolnosti izazvane COVID-19 pandemijom to su sve promijenile, i pitanje je kada će se stvari vratiti u normalu te hoće li išta biti od ove turističke sezone. Tisuće ljudi već je ostalo bez posla, pogotovo u ugostiteljskom sektoru (konobari, kuhari…) te zaposlenici hotela.

U tom smislu i iznajmljivačima je potrebna pomoć kako bi prebrodili novonastalu krizu. Ne samo da iznajmljivači neće imati dodatan izvor prihoda nego su mnogi od njih digli i kredite za kupnju i opremanje apartmana, stoga se postavlja pitanje kako će i na koji način podmirivati svoje kreditne obveze.

Da bi pomogla iznajmljivačima, Vlada je na sjednici 17. ožujka 2020. predstavila paket od 63 mjere čiji je cilj ublažiti štete nastale uslijed pandemije koronavirusom. Za poduzetnike u nadležnosti Ministarstva turizma, Vlada je među ostalim usvojila odgodu plaćanja turističke članarine za privatne iznajmljivače i pravne osobe, te odgodu plaćanja paušala turističke pristojbe za privatne iznajmljivače.

kategorizacija apartmana

Vlada također planira sprovesti odgodu plaćanja poreza na dohodak i poreza na dobit uz plaćanje doprinosa na plaće.

Spomenute obveze odgađaju se na tri mjeseca, uz mogućnost produljenja na još tri, nakon čega će biti moguća beskamatna obročna otplata na 24 mjeseca. Provedba mjera usaglašavat će se s jedinicama lokalnih samouprava.

Odgoda plaćanja poreza na dohodak po svemu sudeći odnosit će se i na paušale privatnih iznajmljivača.

PROČITAJTE: Kako steći stalne goste
PROČITAJTE: Prednosti iznajmljivanja preko turističke agencije
PROČITAJTE: Koliko košta gradnja apartmana na moru

Spomenute mjere nisu konačne, stoga je moguće da će Vlada prihvatiti prijedlog da se porez na dohodak iznajmljivačima obračunava po minimalnoj stopi, bez obzira na pojedinačne odluke jedinica lokalnih samouprava.

1 komentar

  1. Ovo su samo odgode to nisu nikakve mjere. Mi svi možda i imamo za platit ova prba 3 mj ali zašto platit nešto što će biti prihod 0 kn.
    Ovo nema smisla država se nićeg ne odriće a ni banke ,ako meni ode ova sezona zašto da plaćamo namete kasnije .
    Moratorij na sva plaćanja općenito.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here