odgoda plaćanja paušala

Svi iznajmljivači, fizičke i pravne osobe, mogu elektroničkim putem podnijeti Zahtjev za odgodu plaćanja poreznih obveza odnosno paušala. Dio je to mjera kojima Vlada želi pomoći gospodarstvu pogođenom koronavirus pandemijom.

Zahtjev se podnosi Poreznoj upravi prema prebivalištu/sjedištu putem sustava ePorezna. Zahtjev možete pogledati ovdje.

Važno je napomenuti da svi korisnici koji odgode plaćanje poreza, na tu odgodu neće plaćati kamate, kao što je inače slučaj u situacijama kašnjenja plaćanja poreznih obveza.

Osim što se zahtjev može podnijeti putem sustava ePorezna, možete ga podnijeti i putem web-stranice ePorezne. Na naslovnoj stranici ePorezne, ispod gumba Ulaz/Odregistracija, nalazi se Pišite nam. Kad kliknete na to polje, odaberite temu ePorezna – JPPU i podteme Zahtjev za odgodom plaćanja, gdje je omogućeno popunjavanje obrasca.

Oni paušalci koji ni na koji način ne mogu pristupiti sustavu ePorezna, mogu nazvati nadležnu Poreznu upravu telefonom te telefonski zatražiti podnošenje Zahtjeva za odgodu plaćanja poreznih obveza. Ipak, takav usmeni način ne preporučujemo osim ako za to postoje objektivni razlozi. Svakako je bolje pisanim putem zatražiti odgodu.

Uvjeti za podnošenje zahtjeva su sljedeći:

  • nepostojanja duga većeg od 200 kn
  • pad prihoda u mjesecu koji prethodi mjesecu podnošenja zahtjeva u usporedbi s istim mjesecom u 2019. za najmanje 20% (npr. zahtjev u travnju – pad promet u ožujku 2020. prema ožujku prethodne godine)
  • vjerojatnost da će prihodi/primitci u sljedeća tri mjeseca biti manji za 20% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Plaćanje poreznih obveza trenutno se može odgoditi za najdulje tri mjeseca. Ipak, s obzirom na to da je Vlada pod žestokim kritikama medija i javnosti zbog neučinkovitih i slabašnih mjera koje neće značajnije pomoći gospodarstvu, nije isključeno i to da određene porezne obveze naposljetku budu trajno ukinute za određeno razdoblje, barem za one kategorije građana i poduzetnika koji su najviše pogođeni krizom.

U tom smislu svakako je bolje podnijeti zahtjev što prije, ako naravno ispunjavate sve tražene uvjete.

3 komentara

  1. Poštovani,
    Podnijeli smo zahtjev za odgodu 31.03.2020.poštom. Iz neznanja sam poslala redovnom poštom za što imam dokaz papir o uplati pošiljke i vjerojatno pečat Ninske pošte na omotnici sa 31.03.2020. Poštom sam poslala jer prethodna 2 dana nisam uspijevala na e porezna poslati zahtjev iako sam 3 puta popunila tekst sa zahtjevom i kliknula pošalji, pojavio bi se crveni tekst kao odbijeno. I tako 3 puta.To je bilo 30.03.2020. Sutradan 31.03.2020. 10 puta sam zvala brojeve porezne i stalno je bilo zauzeto. Danas 01.04.2020. su me zvali iz porezne da moram platiti 1.kvartal paušala jer im je pošta došla danas iako je u Ninu poslano 31.03.2020.i da nam se neće uvažiti odgoda. Imate li savjet?

    Zahvaljujem

    Davor i Rada Glavan, Nin

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here