Opremanje i uređenje apartmana za iznajmljivanje u turizmu zahtijeva ponešto drugačiji pristup nego kad je riječ o uređenju stambenog prostora za svakodnevni život. Ono što je važno gostu koji će u apartmanu boraviti tjedan ili dva, nije toliko važno ukućanima koji u nekom prostoru borave cijelo vrijeme, i obratno. U ovom vam članku donosimo 10 vrlo korisnih savjeta za uređenje apartmana koji će vam pomoći da što bolje uredite svoje apartmane, a što će vam u konačnici omogućiti što dužu popunjenost i bolje cijene. Također, imajte na umu da fotografije lijepo uređenih apartmana itekako plijene pažnju potencijalnih gostiju na internetu.

1. Definirajte svoju ciljnu skupinu

Prije uređenja apartmana najprije morate odrediti kojem ćete tipu gostiju nuditi svoj smještaj? Odnosno, hoće li to biti avanturisti, mlađi gosti, obitelji s djecom, gosti starije dobne skupine, biciklisti itd. Nećete na isti način urediti apartmane ako ih namjeravate pretežito iznajmljivati nadobudnim studentima kojima je backpacking i avanturizam stil života, ili pak umirovljenim bračnim parovima koji na odmor dolaze sami bez djece. Važno je barem približno odrediti ciljanu skupinu gostiju koju namjeravate privući.

2. Sjetite se da prodajete izgled   

Trebate biti svjesni da u moru apartmana koji se nude na tržištu morate “prodati” gostu nešto zbog čega će odabrati baš vaš apartman (a ne npr. susjedov). To, naravno, može biti povoljna cijena, atraktivna lokacija, povijesne znamenitosti, blizina plaže i slično, no kad je riječ o uređenju interijera apartmana, u prvi plan dolazi izgled. Gostu mora zapeti za oko vaš decentno uređeni apartman koji će mu se odmah svidjeti. Drugim riječima, apartman naprosto mora biti uredan i lijep, te da gost stekne dojam da će mu boravak u njemu biti ugodan i udoban. Ipak, nemojte misliti da vam je za to postići neophodan velik novac; postoji mnogo apartmana i kuća za odmor koje su opremljeni skupim namještajem i pokućstvom, no koji su zapravo neukusno uređeni. U uređenju apartmana ne treba pretjerivati; čak i s relativno ograničenim budžetom možete postići jako upečatljiv izgled apartmana ako imate ideja i stila.

apartman dekoracija

 

3. Prilagodite stil podneblju

Za uređenje apartmana jako je važno voditi računa o podneblju gdje se apartman nalazi. Na primjer, mediteranski stil uređenja najbolje će izgledati u primorskim regijama. Ponešto se može razlikovati i način uređenja apartmana u Dalmaciji i Istri. S druge strane, mediteranski stil nipošto neće odgovarati apartmanima u npr. gorskim krajevima. Bitno je da se gosti u apartmanu osjećaju na način da dožive regiju u koju su došli.

4. Jednostavnost održavanja kao imperativ

Svi iznajmljivači znaju da brojni gosti baš i ne vode računa o namještaju i stvarima koje koriste u apartmanu, odnosno mnogi su od njih skloni iza sebe ostavljati nered, prljave zidove i parkete, pa čak i fizička oštećenja. Zbog toga vodite računa da sve u apartmanu bude jednostavno za održavanje, tj. da se lako čisti i održava. Na primjer bolje je imati keramičke pločice nego parket, za zidove odaberite perive boje, za zaštitu od sunca tende ili suncobrane koji se mogu prati, za sjedenje sklopive stolice koje se neće lako slomiti itd. Kupite i namještaj koji je otporan na ogrebotine – na primjer iveral je obično otporniji od pravog drva ili kakvih bojanih ploha. Tepisi od akrila ili polipropilena ne upijaju prljavštinu, a odlični su i za goste s alergijama.

uređenje apartmana

 

5. Pripazite na detalje…

Nemojte zaboraviti na važne detalje kao što su ogledalo, rasvjeta, dopadljive boje… Ogledalo omogućuje gostima da se urede za šetnju ili večernji izlazak, a također reflektira svjetlost te daje prostoru dodatnu dubinu i osjećaj prostranosti. I pametnim postavljanjem rasvjete možete vizualno povećati prostor. Umjesto lustera koji zagušuju prostor postavite stropnu rasvjetu. Koristite svjetlije boje, ali nikada nemojte kombinirati više od tri boje jer će to izgledati neukusno. Najbolje je koristiti prirodnu boja drva, bijelu, boju pijeska ili nježnu bež boju.
6. Praktično, praktično, praktično

Nemojte kupovati velike komade namještaja i natrpavati ih u uske prostore. Manji, no praktični komadi namještaja ostavljaju dojam prostranosti i brige o potrebama gosta (osim toga nude i mogućnosti za pohranu stvari). Zgodan primjer je kauč na razvlačenje koji se može presložiti u fotelju ili pak stolić koji sadrži i police. Odličan je izbor i krevet sa spremištem, tabure s poklopcem, blagovaonski stol s ladicama i sl. Takav namještaj možete nabaviti po prihvatljivim cijenama, a pri uređenju apartmana možete ga lako prilagođavati trenutnom broju gostiju.

7. Dekoracije koje život znače

Vrlo su važne pomno odabrane dekoracije koje ne moraju biti skupocjene, no morate ih odabrati i rasporediti sa stilom. To se prije svega odnosi na slike na zidovima, ali i vaze s cvijećem, ukrasne jastuke… Bez dekoracija će prostor izgledati umjetno i bezlično.

opremanje apartmana

8. Tehnologija je jako bitna

Čak i najbolje uređeni apartmani većini se gostiju nimalo neće svidjeti ako u njima nema brze i pouzdane internetske veze. Internet je danas takoreći neophodna infrastruktura, gotovo jednako kao struja i voda. Pobogu, pa kako će gosti stavljati na društvene mreže svoje slike s ljetovanja kojima se žele pohvaliti i pokazati ih rodbini i prijateljima? Zbog toga svakako osigurajte da u apartmanima imate neograničeni WiFi s dovoljno jakim signalom. Bude li u vašim apartmanima internet veza slaba ili se pak stalno prekidala, vrlo je vjerojatno da vam gosti neće biti nimalo zadovoljni. Jednako tako ako oglašavate apartmane sa satelitskom televizijom, a slika je mutna i loše kvalitete, dobit ćete negativne recenzije.

uređenje apartmana

 

9. Klima uređaji 

Danas vjerovatno i ne postoje apartmani bez klima-uređaja. Tko bi se želio ljeti kuhati u apartmanu bez klime!? Ipak, mnogi iznajmljivači muku muče s gostima koji po cijeli dan ostave upaljenu klimu, čak i kad napuste apartman te odu na kupanje ili izlazak. Kako biste optimizirali korištenje klime i uštedjeli na troškovima el. energije, možete razmisliti o automatiziranom upravljanju klima uređajima. Danas na tržištu postoje klime koje se automatski isključuju kod otvaranja prozora i vrata, kao i nakon izlaska gostiju iz apartmana. Također pazite na to da starije i bučne klima uređaje zamijenite novima jer nitko ne voli boraviti u prostoru gdje se jako čuje rad klime odnosno brujanje klima motora. Imati odgovarajući klima uređaj jako je bitno za optimalno uređenje apartmana.

10. Ne zaboravite na vanjski prostor

Ako gostima nudite i vanjski prostor, to je onda velika prednost. Nije važno radi li se o malom balkonu ili cijelom vrtu, gosti naprosto obožavaju vanjski prostor gdje mogu popiti kavu, čitati knjigu, jesti, razgovarati i slično. Još ako je gostima na raspolaganju i kakav roštilj, tada je to pun pogodak. Osim toga, ne zaboravite da ljeti većina gostiju najveći dio vremena provodi upravo vani. Za kvalitetno uređenje apartmana jako je važno i da vanjski prostor bude lijepo namješten i uređen, praktičan i ugodan.


iznajmljivanje apartmana

 

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here