Koronavirus pandemija pogodila je kako svjetsku tako i domaću ekonomiju. To se posebno odrazilo na turizam. Zabrana okupljanja, karantena, otkazi letova, zatvaranje graničnih prijelaza, prestanak rada ugostiteljskih objekata, hotela, restorana i sl. uzroci su potpunog nestanka turističkog prometa i usluga za vrijeme trajanje pandemije.

Naravno, nitko ne zna koliko će ovakvo stanje potrajati niti se može prognozirati hoće li išta biti od turističke sezone.

Prilagođavanje novonastalim okolnostima

Zanimljivo je kako je, da nije izbila pandemija, ovo mogla biti još jedna rekordna godina po broju turističkih dolazaka. U veljači je tako broj turista bio u porastu za čak 8% u odnosu na prošlu godinu.

No dogodilo se nepredvidivo i sada se u novonastalim okolnostima zapravo svatko treba snalaziti najbolje kako umije. Vlada pokušava pomoći građanima i gospodarstvenicima, pa je u tom smislu među ostalim donijela odluku o odgodi plaćanja paušala turističke pristojbe i članarine za privatne iznajmljivače.

Ipak, ova mjera odgađanja plaćanja je nedovoljna te bi vlada, ako uistinu želi pomoći, zapravo trebala u potpunosti ukinuti sve obveze za iznajmljivače za ovu godinu. Naime, postavlja se pitanje od čega će iznajmljivači platiti poreze i namete ako ne budu imali nijednog gosta? Porez se plaća na temelju zarade, ali ako zarade nema, njegovo plaćanje nema nikakvog smisla.

Iskoristite vrijeme na pozitivne aktivnosti

Bilo kako bilo, ne treba se prepustiti očajavanju. Svaka kriza ima svoj početak i kraj, a do kraja koronavirus pandemije iznajmljivači mogu vrijeme iskoristiti za razne aktivnosti koje će im poboljšati konkurentnost jednom kada se stvari vrate u normalu te turizam opet zaživi. Donosi vam prikaz 5 aktivnosti koje možete poduzeti kako biste se zaokupili nečim pozitivnim i korisnim, odagnali misli o koronavirusu i naučili nove korisne vještine.

Učenje stranog jezika – poznavanje jezika jako je bitno u turizmu, a pogotovo za privatne iznajmljivače koji su u neposrednoj komunikaciji s gostima. Naučiti ili usavršiti strani jezik možete potpuno besplatno putem web-stranice https://www.duolingo.com/ koja je najbolja svjetska platforma takve vrste.

Tečaj digitalnog marketinga – želite naučiti vještine digitalnog marketinga (SEO, YouTube, marketing društvenih mreža, Google Analytics…) kako biste privukli više gostiju jednom kad prođe pandemija? Upišite odličan i vrlo praktičan online tečaj za svega 10-ak dolara i pridružite se broju od preko 350.000 upisanih korisnika koji već uče na ovaj način.

Očistite i uredite apartman – nikad niste imali dovoljno vremena da temeljito očistite i uredite apartman ili vlastiti stan? Sada se napokon tome možete posvetiti. Ako je već sve uredno i čisto, možete posložiti stvari i namještaj na novi, korisniji i/ili ljepši način.

Očistite računalo i organizirajte računalo – na računalu imate brojne informacije, no one su uglavnom nepregledno nabacane po raznim folderima jer nikad niste imali dovoljno vremena sjesti u miru te sve to porediti.

Sada je pravo vrijeme da organizirate mape i direktorije. Ono što vam ne treba stavite u poseban folder ili pak obrišite. Napravite strukturu koja će vam omogućiti da lakše dolazite do onog što vam je potrebno. Također očistite e-mail inbox, obrišite neželjene i stare poruke, a uputno je i promijeniti šifre.

Čitajte knjige – dosta vam je negativnih i zabrinjavajućih vijesti na online portalima o koronavirus pandemiji? Možda je baš sada pravo vrijeme da pročitate knjige koje već dugo čuvate u svom domu, a nikad niste našli dovoljno vremena da im se posvetite. Ako pak nemate knjigu, na internetu imate jako puno besplatnih naslova na hrvatskome i stranim jezicima, a možete ih i kupiti putem online knjižare.

iznajmljivanje apartmana

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here