Državna blagajna

Iako je bilo naznaka kako će ove sezone biti značajno manje gostiju, a i pojedini mediji gotovo su slavodobitno pisali o “propasti hrvatskog turizma”, čini se da će na kraju ova turistička sezona biti jednako uspješna kao i prošlogodišnja, ako ne zapravo i uspješnija.

Srpanjska rupa izazvala strah i katastrofične prognoze

Doduše “srpanjska rupa” kod mnogih je iznajmljivača bila izazvala strah. Prema podacima eVisitora, u prvih 12 dana srpnja 2019. u odnosu isti mjesec lani broj noćenja pao je za pet posto, dok su dolasci turista bili u padu 6,2 posto. Kad se tome pridoda efekt značajnog povećanja broja apartmana i kreveta u ponudi, jasno je da su u prvoj polovici srpnja mnogi apartmani ostali nepopunjeni.

Preporučujemo: Kako odrediti optimalnu cijenu apartmana
Preporučujemo: Opis apartmana: kvalitetan opis smještaja
Preporučujemo: Kakvih se gostiju trebate čuvati

Mnogi su iznajmljivači, pogotovo oni novi, s previše optimizma jurnuli na tržište turističkog rentanja, hrabro uloživši u nove apartmane pritom očekujući odličnu popunjenost i visoke cijene. S obzirom na izrazito povećanu ponudu, a jednak ili slabiji broj gostiju, nisu svi mogli ostvariti očekivane prinose.

Ipak, ovogodišnja sezona, barem što se tiče potrošnje gostiju, uopće neće biti loša. Možda će najviše razloga za zadovoljstvo imati poreznici odnosno država jer je u razdoblju od 1. siječnja do 10. srpnja u sektoru turističkog smještaja izdano 15,72 milijuna fiskaliziranih računa što je za 1% posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Državna blagajna u debelom plusu

strani turisti

Ukupan promet od turizma tako je veći za čak milijardu kuna. To doduše nije posljedica većeg broja gostiju, kojih je u prvoj polovici srpnja bilo čak i manje, već rezultat rasta cijena i većeg nadzora poreznika kad je riječ o izdavanju i fiskalizaciji računa.

Uzimajući sve u obzir, što se tiče turizma u Hrvatskoj pesimizam i katastrofične najave svakako su neopravdane. Broj turista počeo se polako povećavati i više nitko ne spominje “rupe” u dolascima i noćenjima.

Primjerice, u srpnju je bilo za 10% više francuskih turista nego prošle godine, a povećao se i broj Talijana. Tako su tijekom cijeloga srpnja talijanski turisti ostvarili 209 tisuća dolazaka i 1,1 milijun noćenja što je rast od 1,5 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima.

Iako je još rano govoriti i rezultatima cijele sezone, ukupan broj turista za 2019. godinu nakon isteka kalendarske godine vjerojatno će biti sličan kao i prošle godine, a ne i za koji postotak veći.

iznajmljivanje apartmana

No sasvim je sigurno da svi iznajmljivači neće biti zadovoljni jer broj kreveta u ponudi svake godine raste u dvoznamenkastom postotku, što ne prati očekivani turistički rast.

Možda će od svih zapravo najzadovoljnija biti država koja poreznim škarama grabi dobar dio turističkog prometa. Iduće godine očekuju nas parlamentarni i lokalni izbori, vlada se za dio glasova želi izboriti povećanjem plaća državnim i javnim službama, a bez solidnih prihoda od turizma to bi teško bilo provedivo.

 

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here