Pula

Pula je najveći je grad u Istri, smješten na južnom dijelu rta Istarskog poluotoka. Nalazi se u regiji koja je poznata je po svojoj blagoj klimi, mirnome moru i netaknutoj prirodi. Ima dugu tradiciju vinarstva, ribarstva, brodogradnje i turizma, a također je i tranzitna luka. Pula je izrazito popularna turistička destinacija. Prema podacima Turističke zajednice Istarske županije u 2016. godini između siječnja i rujna Pulu je posjetilo 320.000 gostiju s čak 1.650.000 noćenja. Najzastupljeniji su gosti iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Češke, Poljske i Mađarske.

Prijestolnica kulturnog turizma

Pula je također jedna od najvažnijih destinacija kulturnog turizma u Hrvatskoj te prijestolnica kulturnog turizma u Istri. Njena bogata povijest i karakteristike iz prošlosti vidljivi su na svakome uglu, ulici, crkvi i muzeju. Najvrjednija i najvažnija povijesna baština i spomenik u Puli zasigurno je nadaleko poznati Amfiteatar (Arena) iz 1. stoljeća. Ovo je građevina eliptičnog oblika i dužine 130 te rijedak primjer jedinstvenih tehničkih i tehnoloških rješenja iz doba antike. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu.

Pula Amfiteatar

Pulska Arena građena je u I. stoljeću, u vrijeme cara Vespazijana, i to istovremeno kad se gradio Koloseum u Rimu. Ovdje su se nekad održavale gladijatorske igre te je Arena mogla primiti 20.000 gledatelja. Stoga i ne čudi što se u današnje doba u Puli svake godine održava popularan festival antike Pula Superiorvm u trajanju od tri dana koji privuče velik broj znatiželjnih domaćih i stranih gostiju. Ovaj festival pruža gostima priliku da se nakratko vrate u svijet rimskih legionara i gladijatora, te da osjete dašak antičkih vremena te je odličan način promocije Istre kao svjetski priznate kulturno-turističke destinacije.

Osim Arenom, kulturna baština grada Pule izrazito je bogata i brojnim drugim antičkim spomenicima (Augustov Hram, Sergijev Slavoluk, Forum, Rimske Zidine…).

Kvalitetna turistička ponuda

Turistička ponuda u Puli je raznovrsna te pruža razne mogućnosti za kvalitetan odmor. Na području Pule smješten je velik broj hotela, apartmanskih naselja, kampova, hostela, dječjih ljetovališta te nekoliko nautičkih marina.

hoteli pula

U Puli se nalaze i brojni restorani s tradicionalnom istarskom kuhinjom odnosno gastro ponudom starih autohtonih i modernih jela iz Istre i okolice. Na nekoliko kilometara udaljenosti od grada nalazi Otočje Brijuni, jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. U okolici Pule smještena su brojna turistička naselja kao i manja pitoreskna mjesta, na primjer Vodnjan, Medulin, Ližnjan, Premantura, Peroj, Fažana itd.

Za veseli noćni provod možete posjetiti mnoštvo barova i disko-klubova gdje se uz popularne ljetne ritmove možete zabaviti do kasno u noć. Najpoznatija okupljališta za noćnu zabavu u Puli su klubovi Aruba i Cabahia te barovi Bass, Night Club Pula i Podroom.

pula zabava

Sve u svemu Pula je jedna od najboljih turističkih destinacija u Hrvatskoj, magični amalgam prohujalih vremena antike i suvremene turističke ponude oplemenjene izvrsnošću i kvalitetom.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here