Početkom studenog ove godine u Hrvatskoj je ostvaren novi turistički rekord. Naime, na dan 8. 11. po prvi put je premašena brojka od 20 milijuna turističkih dolazaka u jednoj godini. Također je premašena i brojka od 107 milijuna noćenja.

Riječ je o povijesnim rezultatima za hrvatski turizam koji su odraz povećanog turističkog interesa za našu zemlju, ali i sigurnosne stabilnosti u regiji. Istovremeno su otvoreni brojni novi visokokvalitetni smještajni kapaciteti; samo je u Splitu ove godine otvoreno deset novih hotela s 4 i 5 zvjezdica. Zanimljivo je da su luksuzni hotelski kapaciteti ove sezone bili gotovo 100% rezervirani unatoč relativno visokim cijenama, a osim hotela, povećao se i broj apartmana, soba i kuća za odmor u ponudi obiteljskog smještaja.

Turizam je po svemu sudeći postao generator gospodarskog razvoja Hrvatske te je ovogodišnji prihod od turizma već sada prešao brojku od 10 milijardi eura.

Najviše turističkih dolazaka ostvareno je s tržišta Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Italije, Češke i Velike Britanije. Što se tiče turista iz izvaneuropskih zemalja, najviše ih je došlo iz SAD-a, Australije, Kanade, Južne Koreje i Kine. Najposjećenije hrvatske destinacije su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

Tako je samo Dubrovnik ove godine posjetilo 12% više turista nego prošle godine, slična je brojka i u Splitu, a Istra i Rovinj srušili su sve rekorde: Istarsku županiju do sada je posjetilo više od 4 milijuna turista, otprilike 4% više nego lani.

Na razini cijele Hrvatske u prosjeku je ove godine bilo oko 5% više turista nego prošle.

iznajmljivanje apartmana

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here