najbolje destinacije za ljetovanje u Hrvatskoj

Hrvatska je uistinu predivna zemlja s obiljem prirodnih znamenitosti i ljepota. Jadranska obala među najljepšim je svjetskim obalama, a naše je more među najčišćima u Europi. To su sve, naravno, prepoznali i turisti koji nam svake godine u sve većem broju dolaze na ljetovanje. Stoga nije lako odabrati i imenovati najbolje destinacije za ljetovanje u Hrvatskoj jer naša zemlja uistinu ima toga za puno pokazati, pogotovo kad je riječ o obali. Ipak, izdvojili smo 10 destinacija kako bismo zadovoljili znatiželju i interes naših čitatelja te kako bismo vas potaknuli da navedene destinacije posjetite ako već niste.


iznajmljivanje apartmana

Otok Mljet

Za Mljet kažu da je čaroban otok s obiljem prirodnih ljepota, a tome svjedoči i činjenica da je njegov sjeverozapadni dio proglašen nacionalnim parkom. Kristalno čisto more, predivne crnogorične šume, idiličan krajolik te prekrasne plaže… samo su neki od razloga zašto Mljet spada među najbolje destinacije za ljetovanje u Hrvatskoj. Osim toga ovaj otok još nije doživio masovni turizam pa ako ga možda planirate posjetiti, upravo sada je za to pravo vrijeme. Mljet vam ne možemo opisati, morate ga naprosto vidjeti i doživjeti da biste razumjeli čaroliju ovog neobičnog otoka.

otok Mljet
 

Split

Split je do prije desetak godina bio tek tranzitna luka te gotovo potpuno nevažan u turističkom smislu. Ipak, ovaj drugi po veličini grad u državi s najstarijom katedralom na svijetu itekako ima za što ponuditi. Stoga i ne čudi što su splitske ulice svako ljeto sve ispunjenije turistima koju tu dolaze iz raznih krajeva svijeta. Živahna mediteranska atmosfera, nezaobilazna riva, brojni klubovi i mjesta za izlaske, opušten način života, Dioklecijanova palača i autohtona dalmatinska kuhinja… glavni su aduti Splita.


 

Otok Rab

Prekrasni otok Rab još je jedan od bisera u Jadranskome moru. Do njega ćete lako doći katamaranom iz Rijeke, pogotovo ako vas zanima jednodnevni izlet s povratkom. Sa  svojih 30 pješčanih plaža i mnogim slikovitim uvalama Rab je zaista “sretan otok”, kako mu tepaju lokalni stanovnici i turisti. U Rab je možda najbolje doći za vrijeme trodnevne Rapske fjere na kraju srpnja kad se grad vraća u srednji vijek.

ajbolje destinacije za ljetovanje u Hrvatskoj
 

Rovinj

O Rovinju smo već pisali, a sada ćemo samo ponoviti da je riječ od odličnoj destinaciji za sve one koji žele osjetiti dašak starog Mediterana i uživati u prirodnim ljepotama i kulturi bez pretjeranih adrenalinskih vibracija. Riječ je o povijesnom gradu koji odiše romantikom, a karakteriziraju ga uske ulice i mali trgovi.

Grad Rovinj turizam
 

Otok Vis

Vis je treći otok kojeg smo uvrstili među najbolje destinacije za ljetovanje u Hrvatskoj. Riječ je o jednom od najstarijih naselja na hrvatskoj obali (naselili su ga grčki kolonisti još u 4. st. pr. Kr) te o kolijevci hrvatskog ribarstva. S pitoresknom Komižom, kristalno čistim morem, brojnim plažama i uvalama od čije će vam ljepote zastati dah, Vis vas jednostavno ne može razočarati. Relativno velika udaljenost od obale još je jedna prednost ovog otoka čije ljepote nisu narušene masovnim turizmom.

otok Vis slika
 

Trogir

Trogir je relativno nepoznat u širem turističkom smislu, no ovaj slikoviti gradić koji je zbog bogate povijesti prozvan i “grad muzej” (pod zaštitom UNESCO-a) naprosto plijeni svojom ljepotom. Jedinstveni je svjetski primjer očuvanog romaničkog grada, a karakteriziraju ga male, uske uličice, tvrđava Kamerlengo te naglašeni mediteranski šarm. Mostom je povezan s otokom Čiovo. Ako posjetite Trogir, osim uživanja u njegovoj ljepoti možete se kupati na obližnjim plažama, a nedaleko od njega smješteni su Šibenik i Split.


 

Varaždin

Varaždin je odlična turistička destinacija koju svake godine posjećuje sve više turista. Ovaj predivni, pažljivo uređeni barokni grad oduševit će vas dvorcem u Starom gradu te poznatim događanjima i festivalima kao što su Špancirfest (kraj kolovoza – početak rujna) i Varaždinske barokne večeri (kraj rujna – početak listopada). Varaždin je jedna od najboljih kontinentalnih destinacija u Hrvatskoj te svojim posjetiteljima zaista ima jako puno toga za ponuditi.


 

Otok Krk

Evo još jednog otoka na našoj listi najboljih destinacija. Zašto otok Krk? Ovaj je otok s gradom Krkom i slikovitim mjestima poput Baške, Malinske, Njivica, Omišlja… prava oaza prirodnih ljepota za sve željne netaknutog, predivnog mora i šljunčanih plaža. Osim čistih plaža, tu su i razne tradicionalne manifestacije te bogata gastronomska ponuda (prije svega poznata krčka janjetina i ovčji sir). Krk kao najveći otok Jadranskoga mora s kopnom spaja poznati Krčki most.

Immobilie in Kroatien
 

Pula

Predivna antička Pula sa svojom nadaleko poznatom Arenom jedan je od najljepših turističkih gradova u Hrvatskoj. S brojnim plažama, diskotekama i barovima, galerijama, te Danima antike u lipnju kada imate priliku pogledati gladijatorske borbe iz doba rimskih careva, Pula je destinacija u kojoj vam niti malo neće biti dosadno. Tu je također i Pulski filmski festival – najstariji hrvatski filmski festival koji se održava u srpnju, i koji svake godine privuče veliki broj gledatelja.

pula turizam
 

Dubrovnik

Povijesni grad koji se nekad natjecao za trgovački i diplomatski prestiž sa svjetskim silama kao što su Venecija, Bizant, Osmansko Carstvo. Vjerovatno je naša najpoznatija turistička destinacija u svjetskim okvirima te sa svojim brojnim luksuznim hotelima svakako spada među najbolje destinacije za ljetovanje u Hrvatskoj. Osim prirodnih ljepota i bogate povijesti, danas se etablirao i kao kongresno središte te je svake godine domaćin niza međunarodnih i domaćih stručnih skupova. Opasuju ga poznate dubrovačke zidine, a kraj njega se nalazi pitoreskni otočić Lokrum koji ako dođete u Dubrovnik svakako morate posjetiti.

najbolje destinacije za ljetovanje u Hrvatskoj

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here