otok Hvar slika

Otok Hvar vrlo je popularno turističko odredište za mnoge turiste koji dolaze u Hrvatsku, a pogotovo za one koji posjećuju Split. Naime, od Splita do Hvara potrebno je 2 sata ugodne vožnje trajektom, ili ako imate novaca za privatni transfer, manje od sat vremena vožnje brzim brodom.

A ono što nudi otok Hvar uistinu je spektakularno. To je najduži je i najsunčaniji hrvatski otok te, kako mnogi kažu, jedan od najljepših otoka na svijetu. Hvar je dio pitoresknog srednjodalmatinskog arhipelaga te ima površinu oko 300 km2, a broj stalnih stanovnika je nešto više od 10.000. Naravno, ljeti zbog dolaska turista broj ljudi na Hvaru bude znatno veći.

Hvar je poznat po vrlo ugodnoj mediteranskoj klimi s blagim zimama, a broj sunčanih sati tijekom godine u prosjeku iznosi preko 2700. Što to zapravo znači? Otok Hvar uistinu je otok sunca i predivnog, kristalno čistog mora koje oduševljava sve posjetitelje, a napose kupače.

Hvar se može pohvaliti bogatom i zanimljivom poviješću te kulturnom tradicijom. Na Hvaru se nalazi poznata Grapčeva špilja koja je najznačajnije pretpovijesno nalazište Jadrana. U njoj su pronađeni tragovi ljudske civilizacije i kulture koji datiraju još iz 4. tisućljeća pr. Kr. Inače upravo je u Grapčevoj špilji, na fragmentima jedne posude, pronađen najstariji prikaz lađe u Europi!

Tijekom 16. i 17. stoljeću Hvar je bio centar hrvatske književnosti. Tada su Petar Hektorović i Hanibal Lucić stvarali svoja poznata književna djela koja su danas nezaobilazan dio hrvatske kulture i književnosti.

Osim brojnih arheoloških nalazišta i bogate kulturne znamenitosti, turisti na Hvar ponajviše dolaze zbog razvedene obale, brojnih predivnih plaža, obilja sunca, netaknute prirode, mirisa lavande po kojoj je Hvar poznat, ali i maslina i vina…

Ono što posjetitelje dodatno oduševljava jest kuća (Tvrdalj) Petra Hektorovića, s poznatim ribnjakom, a poglavito hvarska tvrđava – Fortica – s koje se pruža spektakularan pogled na hvarsku luku.

U samome gradu Hvaru tijekom ljetne sezone jako je bogat noćni život s brojnim popularnim kafićima, klubovima, restoranima… Tako da možemo reći da ovaj otok nudi sve što je potrebno za nezaboravan odmor. Zato nije ni čudo što Hvar posjećuju i brojne poznate osobe iz cijeloga svijeta, pa među ostalima tu je bio čak i Tom Cruise.

Ako se odlučite tijekom ljeta posjetiti Hvar, zacijelo ćete biti oduševljeni ovim predivnim otokom koji ima zaista mnogo toga za ponuditi svojim gostima.

Želite rezervirati smještaj na otoku Hvaru ili nekoj drugoj destinaciji? Kliknite ovdje i izaberite apartman za vaše ljetovanje iz snova!

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here