Umag je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Istri. To je grad od oko 16.000 stanovnika, smješten na sjeverozapadnoj obali Istre. To je zapravo prvi grad na ulasku u Istru sa sjevera.

Jedna od prednosti Umaga je to što je odlično prometno povezan. Do njega je lako stići automobilom ili zrakoplovom iz mnogih europskih gradova. Tako je npr. od zračnih luka u Trstu i Puli udaljen svega 90 km, od zračne luke u Ljubljani 150 km, od zračne luke Rijeka na otoku Krku 176 km, a od zračne luke u Portorožu svega 15 km.

Sve to znači da je u Umag vrlo jednostavno doći, što se očituje i u turističkom prometu. S obzirom na to da svojim posjetiteljima ima mnogo toga za ponuditi, i ne čudi što je Umag gotovo svake godine među top 5 najposjećenijih destinacija u Hrvatskoj, s preko 2 milijuna noćenja po sezoni.

Bogata turistička povijest

Umag su kao idealnu destinaciju za odmor prepoznali još rimski patriciji i plemići te su na ovom području izgradili raskošne ljetne rezidencije. Ta je tradicija nastavljena i kasnije kroz bogate i stilski izgrađene venecijanske kuće kojima obiluje stara gradska jezgra. Osim povijesnih kuća i vila, sačuvani su dijelovi zidina i kula, ali i brojne druge renesansne i barokne zgrade i crkve…

U Umagu je 1877. godine izgrađen hotel-restoran “Al Cervo d’oro” koji predstavlja početak organiziranog turizma u Umagu, ali i u cijeloj Istri. Nešto kasnije duž umaške obale pojavljuju se i drugi pansioni te manji hoteli te se organizirana turistička djelatnost nastavlja razvijati i u 20. stoljeću.

U vremenu Jugoslavije vrhunac turističkog prometa Umag je doživio 80-ih godina kada je na ovom području bilo registrirano preko 35.000 ležaja u hotelima, kampovima te u obiteljskom smještaju. Još je dakle u doba socijalizma Umag prepoznat kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.

Na području Umaga danas je u funkciji čak 10 hotela, 3 pansiona, 4 turistička naselja, 2 kompleksa turističkih apartmana te 5 kampova. Tu su naravno i brojni apartmani, sobe i kuće za odmor u obiteljskome smještaju.

Posebno je značajno to što je Umag visoko na ljestvici destinacija s najvećim udjelom turističkih objekata s četiri i pet zvjezdica u Hrvatskoj.

Umag kao značajna destinacija sportskog turizma

Umag svojim posjetiteljima nudi razne razne organizirane sportske aktivnosti te raznoliku ponudu brojnih sportova. Osim individualnih gostiju koji tako mogu birati kojim će sportom baviti tijekom svog odmora, u ovaj grad dolaze i razne organizirane grupe, klubovi i sportski savezi, tako da je Umag postao jedna od najpopularnijih destinacija za sportske pripreme, natjecanja i prvenstva.

U ovom segmentu mogu se izdvojiti međunarodne biciklističke utrke „Trofej Umaga“,  „Istarsko proljeće“ i  „Tour of Croatia“. Tu je i nedavno domaćinstvo Svjetskog juniorskog karate prvenstva, zatim nogometne zimske pripreme na koje stižu stotine nogometnih ekipa iz cijeloga svijeta itd. Svakako treba spomenuti i ATP Croatia Open, teniski turnir iz ATP World Tour 250 serije, koji se od 1990. godine održava u Umagu.

Brojna kulturna i zabavna zbivanja

Osim bogatih sportskih aktivnosti, Umag svojim posjetiteljima nudi i brojne manifestacije kulturnog te zabavnog karaktera. Tu treba spomenuti glazbeni Sea Star Festival koji okupi preko 50.000 posjetitelja s nastupima svjetski i regionalno poznatih glazbenika. Osim toga organiziraju se i koncerti u okviru programa „Umago classica“ i „Umago Ethno&Jazz“ za ljetnu publiku profinjenijeg glazbenog ukusa.

S obzirom na sve što Umag može pružiti gostima, ne čudi veliki rast broja turističkih dolazaka i noćenja iz sezone u sezonu.

Bilo da se želi okupati na jednoj od popularnih pješčanih plaža, uživati u luksuznim hotelima i resortima, probati istarske gastronomske delicije u mjesnim restoranima, pratiti popularna sportska natjecanja ili uživati u romantičnim šetnjama antičkim trgovima, kamenim ulicama i starim gradskim zidinama, sve to možete iskusiti u Umagu.

Dođite i uživajte u ovom jedinstvenom istarskom gradu!

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here