Rovinj turizam

Grad Rovinj smješten je na predivnoj obali Istre te je odredište svih onih koji žele doživjeti romantiku starog Mediterana i sentimentalne trenutke na uskim, pitoresknim ulicama i malenim trgovima.

Rovinj ima nešto manje od 15.000 stanovnika, no zato je jedan od najvažnijih turističkih centara na Jadranu. Svake ga godine posjeti na tisuće stranih turista iz cijele Europe i svijeta. Prema službenim podacima, Rovinj je 2016. godine imao 3 329 703 noćenja, što je fantastičan rezultat za jedan tako nevelik grad.

Do Rovinja možete doći automobilom, brodom ili zrakoplovom, a najbliža zračna luka je pulski aerodrom koji je udaljen oko 38 km.

Stari rovinjski kroničar Benussi smatra da je Rovinj nastao davno, još u razdoblju od III. do V. st. Burna i bogata povijest Rovinja ostavila je u njemu traga u vidu raznih kulturno-povijesnih spomenika, među kojima se zacijelo ističe crkva sv. Eufemije te stara gradska jezgra. Današnji stari grad nalazi se na nekadašnjem otoku koji je zbog zaštite od raznih napadača bio opasan zidinama.

Rovinj

Početkom 18. stoljeća Rovinj se počinje širiti izvan gradskih zidina na kopno, a kanal između otoka i kopna zatrpan je 1763. godine. Grad je prije imao sedam vrata od kojih su do danas sačuvana troja: Vrata sv. Benedikta, Portica i Vrata sv. Križa. Skučeni prostor uvjetovao je gradnju uskih kuća i ulica te malih trgova. Upravo je zbog tih osebujnih karakteristika stari grad proglašen spomenikom kulture još 1963. godine.

Već spomenuta crkva sv. Eufemije, barokna je građevina venecijanskog stila obnovljena između 1725. i 1736. godine i najveći gradski spomenik. Zanimljivost je što joj je zvonik replika zvonika crkve sv. Marka u Veneciji, a dizajnirao ga je milanski arhitekt Alessandro Monopoli. Gradnja je počela je 1651. i trajala je 26 godina. Na vrhu zvonika, s kojeg se pruža predivan pogled na cijeli grad i okolicu, nalazi se bakreni kip svete Eufemije.

sveta Eufemija

Na južnom uglu nekadašnjih gradskih zidina, u blizini palače Califfi, na gradskom trgu, nalazi se toranj koji je podignut još u 12. stoljeću, a u 19. stoljeću pretvoren je u sat s mletačkim lavom. Na istom se trgu nalazi i mala fontana.

Što raditi u Rovinju

Rovinj vam nudi brojne mogućnosti za provod, šetnju, zabavu, razgledavanje i uživanje u prirodnim i kulturnim znamenitostima. Preporučujemo vam obilazak stare gradske jezgre, posjet crkvi sv. Eufemije gdje se možete popeti na vrh zvonika, obilazak povijesnih vrata grada, a za zaljubljene parove obavezna je romantična večera u jednom od predivnih rovinjskih restorana.

Rovinj turizam

Za one koje žele nešto dinamičnije aktivnosti, preporučujemo izlet biciklom duž obale, izlet brodom do Limskog kanala, posjet Crvenom otoku i otoku Maškin te posjet povijesnoj gradini Monkodonja. Ljubitelji ptica mogu posjetiti Ornitološki rezervat Palud.

olupina brodaOni koji vole ribolov mogu se upustiti u big game ili obiteljski ribolov, a oni najhrabriji mogu zaroniti do olupine broda Baron Gautsch. Riječ je o putničkom parobrodu koji je prometovao je na liniji Trst–Kotor–Trst, a potopljen je 1914. godine prilikom nailaska na minu.

Sve u svemu Rovinj je odlično mjesto za uživanje i turizam, a ako ga odlučite posjetiti, sigurno ćete biti oduševljeni njegovom prirodnom ljepotom i kulturnim spomenicima. Skupa s Porečom, Rovinj je najjači turistički centar u Istri te ne čudi njegova sve veća popularnost među gostima iz Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije i drugih zemalja, a o čemu zorno svjedoče i službene brojke.

 

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here