PODIJELI
ljetna pašta

Ljeto je vrijeme vrućina i sparina te nitko nema pretjeranu želju baviti se previše kuhanjem, pogotovo kada se u kuhinji dodatno poveća ionako visoka temperatura. Zato vam donosimo 5 laganih ljetnih jela brzih za pripremu koje možete poslužiti svojim ukućanima ili gostima.

Ljetna pašta

Ovo je odlična mediteranska tjestenina uz jako malo kuhanja koju poslužujete sa svježe kuhanim tijestom. U zdjeli pomiješajte na komadiće narezane cherry ili obične, zrele, mesnate rajčice (koje ste prelili vrelom vodom kako biste brzo skinuli kožicu), maslinovo ulje, protisnuti češnjak, natrgani svježi bosiljak, sol, papar, malopeperoncina i mozzarellu narezanu na manje komade. Neka sve malo odstoji kako bi rajčice pustile sok (barem pola sata u hladnjaku), a onda samo ubacite vruće skuhano tijesto. Preporučujemo fusille, penne rigate, šurlice ili casarecce kako bi pokupile što više „šuga“. Poslužite s ribanim sirem.

Piletina iz woka

Meso (400 g, pile, bijelo meso bez kosti) i povrće (paprika, tikvice, luk, celer, češnjak, mrkva) narežite na štapiće. U wok (tavu) dodajte ulje, pustite da se dobro zagrije i naglo sa svih strana prepržite piletinom. Onda začinite, maknite na stranu pa dodajte sve ostalo povrće rezano na štapiće. Sve okrećite naglo i brzo da se što brže ispirja (tako da povrće ostane hrskavo). Dodajte bijeli luk, sol, papar, te po želji malo čili papričice. Sve skupa još brzo prepržite na woku. Nakon toga dodajte umak od soje i sve zajedno još brzo okrenite u woku. Povrće mora ostati hrskavo. Rižu kuhajte u slanoj vodi ili na pari po mogućnosti da ostane slijepljena (da se drži jedna za drugu). Servirate tako da rižu stavljate posebno, a sve ostalo zajedno.

ljetna jela

 

Začinjeni špageti sa škampima

ljetna jelaPrije nego što procijedite špagete, odvojite 1 šalicu vode za umak. U međuvremenu na maslinovu ulju popržite repove škampa ili kozica. Dodajte začinsku mješavinu cajun (origana, luka, češnjaka, majčine dušice, crvene i čili paprike te kajenskog papra) ili sličnu kombinaciju aromatičnog začinskog bilja i čilija. Pirjajte nekoliko minuta dok repovi škampa ne porumene, pa ih izvadite sa strane. Zagrijte 2 žlice maslaca i 1 žlicu višenamjenskog brašna, umiješajte 1 šalicu (oko 250 g) vrhnja za kuhanje i miješajte dok ne dobijete kremasti umak. Dodajte oko pola vrećice sira ribanca i vodu od kuhanja, sve promiješajte i ubacite tijesto. Na kraju dodajte mješavinu škampa i začina te promiješajte.

Gazpacho, hladna juha od rajčica

Operite rajčice, potopite ih u vruću vodu te ih ogulite. Ogulite krastavce i narežite ih na manje komade, a paprike, češnjak i luk (po mogućnosti ljutiku) sitno nasjeckajte. Ubacite sve u blender pa izmiksajte u jednoličnu smjesu (možete to učiniti i štapnim mikserom), posolite, popaprite i dodajte ocat. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi pa poslužite uz malo maslinova ulja i kockice tostiranog kruha.

ljetna jela

 

Fusili s tunom i rajčicama

Naribajte parmezan, a češnjak protisnite. U tavu, na dvije-tri žlice ugrijanog maslinovog ulja dodajte češnjak i čim zamiriše, dodajte pelati rajčice i kuhajte ih na srednje jakoj vatri. Za to vrijeme u lonac s vrelom i posoljenom vodom stavite fusile (tjesteninu) i kuhajte ih po uputama na pakiranju. Nakon 5 minuta kuhanja rajčica, u tavu dodajte ocijeđenu tunu, sjeckani peršin, posolite, promiješajte i kuhajte dalje na laganoj vatri još 5 minuta. Nakon toga kuhanu tjesteninu ocijedite i rasporedite na tanjure, posujte naribani parmezan, prelijte umakom od rajčica i tune i poslužite.

ljetna jela

 

Napišite komentar