otok Krk

Otok Krk je najveći otok na Jadranskome moru. Nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji, u srcu Kvarnerskog zaljeva, a administrativno sjedište mu je grad Krk. Otok Krk s kopnom i susjednim mjestima poput Rijeke, Crikvenice i Novog Vinodolskog spaja poznati Krčki most.

Otok Krk je iznimno atraktivna turistička destinacija zbog povoljnog zemljopisnog položaja, blage klime, čistog mora, bogate vegetacije te dobre povezanosti s kopnom. Život otočana nekoć je uglavnom bio vezan za ribarstvo, pomorstvo i brodogradnju, no zbog razvoja turizma i pozicioniranja otoka Krka kao atraktivne turističke destinacije danas se sve više stanovnika bavi turizmom, iznajmljivanjem apartmana u privatnom smještaju, uslužnim djelatnostima i sl. Na otoku Krku pokraj mjesta Omišlja smještena je i Zračna luka Rijeka pa je otok Krk direktno povezan s 15 gradova (Berlin, Frankfurt, Stuttgart, Munchen, London, Moskva, Oslo, Bern, Stockholm, Zagreb…)  u 11 europskih zemalja.

Na otoku Krku nalaze se brojna pitoreskna mjesta smještena uz obalu koja svojom ljepotom, arhitekturom, prirodnim položajem, tradicijom, poviješću i kulturnim zbivanjima mame turiste sa svih strana Hrvatske i svijeta. Otok Krk karakterizira neobičan reljef s krškim oblicima – špiljama i pećinama, dolcima i škrapama. Obala je razvedena, s brojnim zaljevima. Krk ima iznimno bogatu kulturnu povijest te je nekoć bio jedno od najvažnijih središta hrvatskih glagoljaša.

Zbog brojnih prirodnih ljepota, predivnih plaža te bistroga mora, ne čudi što otok Krk svake godine posjećuje sve više turista. Samo 2015. godine od siječnja do kolovoza otok je imao više od 230.000 registriranih dolazaka s gotovo milijun i pol noćenja, uglavnom stranih gostiju.

Sam grad Krk smjestio se na južnoj strani otoka te u njemu živi oko 6000 stanovnika. On je urbano središte otoka, a ističe se gradskim bedemima koji potječu još iz 4. st. pr. Kr. Tu je i Venerin hram iz 1. st. pr. Kr., Stara placa, terme, mozaici te drugi kulturno-povijesni spomenici. U gradu Krku postoji čak 5 hotelskih naselja, 4 kampa te brojni apartmani privatnih iznajmljivača.

grad Krk

 

More oko grada Krka je iznimno čisto. To najbolje dokazuje činjenica da gradske (šljunčane ili stjenovite) plaže imaju čak šest Plavih zastava, zadovoljivši visoke kriterije kakvoće mora te visoke kriterije ponude: sanitarne, ugostiteljske, sportske, rekreativne, uz napomenu da plaže imaju prilaz moru uređen za invalide. U gradu je također uređena jedna plaža za pse koji vape za osvježenjem tijekom ljetnih vrućina. Grad Krk nudi vam mogućnost da posjetite galerije, suvenirnice, muzeje, a za aktivan odmor tu su izleti brodom, ronjenje, odbojka na pijesku, teniski i golf tereni, fitness centri, pješačke i biciklističke staze…

Baška je mjesto s oko 1000 stanovnika, a smještena je na jugoistočnom dijelu otoka. Obiluje raznim kulturno-povijesnim znamenitostima, no najpoznatija je po šljunčanim plažama kojih ima više od 30. Najpoznatija je Vela plaža u samom centru mjesta. Vela plaža je prirodna plaža dužine 1,8 km. Mnogi je smatraju jednom od najljepših plaža na Jadranu. Na plažama je moguće unajmiti razne rekvizite poput pedalina i daski za jedrenje, a tu je i veliki tobogan za mlađe posjetitelje. Noćni život u Baškoj je bogat te je ponuda ugostiteljskih objekata vrlo dobra. Tradicionalna kuhinja Baške nudi specijalitete od poznate krčke janjetine i ovčjeg sira. Baška je u Hrvatskoj možda najpoznatija po Bašćanskoj ploči, prvom pisanom spomeniku na hrvatskome jeziku koji datira s početka 12. st., a koja se danas čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Malinska je mjesto s 600-tinjak stanovnika na sjeverozapadnoj strani otoka Krka. Smještena je u slikovitom zaljevu s pogledom na Rijeku i Opatiju. Poznata je po lijepim plažama kojih tu ima više od deset, bilo da je riječ o betonskim, šljunčanim, pješčanim, stjenovitim… Za sve turiste kojima je kupanje, sunčanje, uživanje u moru i na plaži primaran cilj, Malinska je idealno odredište. Kraj mnogih plaža nalazi se šuma koja pruža prirodan hlad i zaštitu od prejakog sunca, te obogaćuje doživljaj na plaži svježim šumskim mirisima… U Malinskoj se nalaze i brojni kafići gdje posebno vole izlaziti i mladi, a tijekom ljeta u mjestu se organiziraju brojne manifestacije, koncerti i lokalne fešte.

Njivice su nekad bile malo ribarsko naselje, a danas je to poznato turističko odredište te jedna od omiljenih turističkih destinacija otoka Krka i Kvarnera u koju dolaze turisti iz europskih i ostalih zemalja. Prodaja apartmana i kuća Njivice je iz godine u godinu sve popularnija među kupcima iz cijelog Svijeta pa tako i među građevinarima. Karakteriziraju lijepe i čiste plaže s Plavom zastavom, kristalno plavo more, obilje hladovine te blaga klima, uz bogate smještajne kapacitete: dva hotela, kamp, te brojne apartmane i sobe. Tu su, naravno, i kvalitetni restorani i konobe s domaćim specijalitetima, sportski tereni (tenis, odbojka na pijesku) i sl.

Njivice Krk

Omišalj je slikoviti, stari gradić s oko 3000 stanovnika na sjeverozapadnoj obali otoka Krka. To je prvo naselje nakon prelaska Krčkog mosta te se nalazi nedaleko od Zračne luke Rijeka. Omišalj je mali biser graditeljstva, smješten na 85 metara visokoj litici s izvanrednim pogledom na Kvarnerski zaljev. Na udaljenosti od 500 metara od centra Omišlja, neposredno uz obalno šetalište, nalazi se hotelski kompleks koji se sastoji se od tri objekta – glavne zgrade Hotela Adriatic te depandanse Marina i Primorka. Osim hotela, u Omišlju postoje i brojni privatni apartmani s preko 2000 kreveta te kamp.

Omišalj

Otok Krk sa svojim pitoresknim mjestima idealno je turističko odredište za sve koji žele doživjeti prirodne ljepote Kvarnerskog zaljeva, čisto more, lijepe i uređene plaže, te bogate kulturno-povijesne sadržaje. Na otoku Krku svatko može pronaći nešto za sebe; posjetite ga i sami se uvjerite u magičnu privlačnost ovog otoka!

2 komentara

  1. Otok Krk U Hrvatskoj je zaista jedna od predivnih destinacija za ljetovanje i odmor. Malisnka, baška, Šilo , Vrbnik i grad Krk sve su to destinacije koje svakako morate podsjetiti kada dođete na Otok Krk. Osim prelijepe kulturne baštine i ponuda apartmana, te privatnog smještaja na Krku je zaista bogata ponuda, od hotela, do apartmana sa bazenima itd… Prošle godine rezervirali smo apartman s prelijepim pogledom na more i bazenom nedaleko od strogo centra bilo nam je zaista prelijepo. I ove godine planiramo ponovo na Kvarner jer nam pruža sve što je potrebno, a nešto više od toga nam i ne treba.

  2. Hvala Vam na komentaru, gđo Goga. Drago nam je da Vam se sviđa na Krku i da ste proveli lijepi odmor. Lijep pozdrav iz Njivica, Ivan

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here