otok Vis slika

Otok Vis od kopna je udaljen 45 km te je jedan od najisturenijih hrvatskih otoka. S kopnom je povezan trajektnom linijom iz Splita koja vozi od dva do četiri puta dnevno, a ljeti ima i trajektnu vezu s Anconom.

Plovidba trajektom iz Splita traje oko 3 sata te je vrlo udobna, pogotovo ako na Vis putujete ljeti. Plovidba katamaranom je kraća za oko sat vremena, no vožnja katamaranom manje je udobna, ponajprije zbog skučenosti prostora.

otok Vis trajekt

Površina otoka Visa je 90,3 km2. Oko njega se nalaze brojni manji otoci, kao što su BiševoJabuka, Svetac i drugi. Otok danas ima manje od 4000 stalnih stanovnika, dok je u vrijeme svog najvećeg prosperiteta, još za vrijeme Austro-Ugarske, na njemu živjelo oko 10.000 stalnih žitelja. Danas se stanovnici Visa uglavnom bave poljodjelstvom, ribolovom i sve popularnijim turizmom.

Povijest i znamenitosti

Prvo naselje na Visu snovali su grčki kolonisti sa Sicilije iz Sirakuze, u 4. stoljeću prije Krista. To je naselje imalo naziv Issa, po kojem je Vis dobio ime. Ta antička Issa razvila se u važno vojno i gospodarsko središte ovog dijela Jadrana, pa je čak na obližnjim otocima osnivala vlastite kolonije. U 1. stoljeću prije Krista Issa gubi samostalnost i postaje dio Rimskog carstva.
Od 15. stoljeća Vis je dio Mletačke republike, a kasnije pada pod vlast Austrije, te potom Francuske. 1810. godine Vis zauzimaju Englezi. U to vrijeme na otoku su podignute snažne utvrde i Vis se polako pretvorio u otok-tvrđavu.
Za vrijeme Drugog svjetskog rata na Visu je bio saveznički aerodrom koji je bio glavna baza za napade na njemačke snage u Dalmaciji. Aerodrom je također služio kao mjesto za oporavak za oštećene bombardere koji su iz misija u Europi vraćali u Italiju. Stoga ne čudi da se u viškom podmorju nalazi nekoliko potonulih savezničkih bombardera kao što su B-17, B-24 i slično, a koji su danas atraktivne ronilačke destinacije.
otok Vis
Nakon Drugog svjetskog rata otok Vis je zbog važnog strateškog položaja postao jedna od glavnih pomorskih baza Jugoslavenske ratne mornarice  te je bio gotovo potpuno izoliran od ostatka države. U tom periodu sagrađeni su brojni podzemni tuneli, skloništa za brodove i utvrde. S neovisnom Hrvatskom 1992. Vis prestaje biti vojno uporište i sve više se okreće turizmu.

Kolijevka ribarstva

Komiža na otoku Visu smatra se kolijevkom ribarstva na Jadranu, a komiški ribari nadaleko su bili poznati kao vrsni poznavaoci svoga zanata. Bili su među najcjenjenijim ribarima širom svijeta, pogotovo kad je riječ o lovu na srdele. Čak su i lovili tune u Pacifiku i losose na Arktiku. Danas je ribarstvo na Visu nažalost gotovo zamrlo, no o bogatoj povijesti ribarstva na tom otoku svjedoči Ribarski muzej u Komiži.

otok Vis apartmani

Vis je također poznat po vinovoj lozi. Prema predaji, prvu vinovu lozu u Dalmaciji posadili su još stari Grci te je posađena upravo na Viškom polju. Zanimljivo je da je starogrčki pisac Agatarhid govorio da je vino s Visa bolje nego sva druga. Najpoznatije viško vino svakako je čuvena viška Vugava, koju možete probati u brojnim restoranima te vinskim podrumima na otoku Visu.

Prirodne ljepote koje mame turiste

Otok Vis, osim svojom bogatom prošlošću i zanimljivim arheološkim nalazima, posjetitelje mami prije svega kristalno bistrim morem koje je bez premca na Jadranu. Zbog svog isturenog položaja te nedostatka bilo kakve industrije i proizvodnje, more viškog akvatorija među najčistijima je na cijelom Jadranu. Otok Vis osim toga obiluje predivnim uvalama (najpoznatija od uvala je Stiniva), skrivenim plažama i pitoresknim otočićima (npr. već spomenuto Biševo sa svjetski poznatom plažom i Modrom špiljom).

otok Vis more

Kad tome pridodamo gostoljubive domaćine, na otoku Visu vam se pruža mogućnost da osjetite istinski mediteranski ugođaj i opušteni način života, daleko od užurbane gradske vreve. Stoga i ne čudi kako su svi posjetitelji, bilo domaći bilo strani turisti, naprosto oduševljeni Visom kao turističkom destinacijom!

Smještaj na otoku Visu

Na otoku Visu nalazi se nekoliko hotela, uglavnom s tri zvjezdice, u kojima možete boraviti za vrijeme posjeta ovom idiličnom otoku. Naravno, postoji i mogućnost najma privatnog smještaja u apartmanima te trenutno broj kreveta u privatnom smještaju višestruko nadmašuje hotelski.

Na otoku visu možete osjetiti isTINski mediteranski ugođaj

Cijene apartmana na otoku Visu obično se kreću od 45 do 70 eura po danu, za prosječni apartman gdje mogu boraviti 4 osobe. Cijena, naravno, varira o periodu rezervacije, veličini i opremljenosti apartmana, udaljenosti od mora i slično.

smještaj na Visu

Na otoku Visu, osim uživanja u prirodnim ljepotama, plažama, suncu i moru, imate i mogućnost aktivnog te avanturističkog turizma, što uključuje paragliding, ronjenje, free climbing, kayaking, posjet podzemnim tunelima i slično.
otok Vis kupanje

Bez obzira jeste li došli na Vis pobjeći od užurbanosti grada, ispijati kavu u uspavanim kafićima uz more i kupati se na predivnim plažama, ili pak roniti do potopljenih brodova i aviona, jedriti i letjeti iznad otoka, jedno je sigurno: otok Vis će vas oduševiti te ćete se zacijelo htjeti ponovno vratiti.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here