povećane naknade za iznajmljivače

Već je ranije bilo govora o povećanju paušalnog poreza kojeg će plaćati iznajmljivači privatnog smještaja, o čemu smo već i pisali. Iako smo tada smatrali da do povećanja neće doći prije nego što prođu novi izbori, izgleda da se država ipak nije mogla strpjeti. Ponukana dobrim zaradama iznajmljivača od iznajmljivanja apartmana očito je posegnula za svojim većim dijelom turističkog kolača.


iznajmljivanje apartmana

Tako je Željko Lovrinčević, jedan od članova porezne skupine, dao izjavu kako su privatni iznajmljivači više subvencionirani nego studenti i da ih se ne bi trebalo brutalno porezno favorizirati.

Skupina smatra kako je paušal nizak te su donijeli odluku da se Vladi da prijedlog o povećanju koji će od prvog siječnja iduće godine stupiti na snagu.

Ističu također činjenicu da se paušal nije mijenjao od 2005. godine, ne uzimajući u obzir da je u to vrijeme bilo približno 50.000 privatnih iznajmljivača, a danas ih je skoro dva puta više – preko 90.000, što automatski znači i više novca u državnoj blagajni.

Ako se uzme u obzir još uvijek poprilična sezonalnost turizma na našim područjima i činjenica da mnogi iznajmljuju radi boljeg kućnog budžeta a ne radi velikih luksuza, svakako je logično da veća porezna opterećenja nisu odobrena od strane domaćina.

S druge strane, poznato je da je došlo do naglog proširenja tržišta ponude smještaja što za svakog pojedinca znači i više ulaganja u smještajnu jedinicu zbog stvaranja konkurentnosti i poboljšanja usluge. Kako uopće potaknuti razvoj obiteljskog poduzetništva koje ujedno pridonosi ekonomskom razvoju i oporavku države ako će se uvoditi ovakve promjene?

Promjenama se želi stvoriti jednakost među fizičkim osobama koje se bave pružanjem smještaja i obrtima te tvrtkama, no pritom ne uzimajući u obzir da ovi drugi na ulaganja ipak imaju porezne olakšice. Iz tog razloga donekle je i opravdana lavina nezadovoljstva od strane pružatelja smještajnih usluga u domaćinstvu, tj. privatnih iznajmljivača.

Gdje će ići novac od povećanih naknada?

Osim očitog nezadovoljstva, tu su i brojna pitanja na koje iznajmljivači ne dobivaju konkretne odgovore. Ono što svih jednako zanima je na koji način zapravo s tim novcem dolazi do boljih uvjeta za boravak gostiju te kako se taj isti novac raspoređuje? Svaki euro od boravišne pristojbe trebao bi biti iskorišten u korist turista koji to plaća. Dakle, bilo bi nužno da se ulaže u plaže, parkirališta, infrastrukturu, kanalizaciju, komunalne usluge…

boravišna pristojba

No možda je to ipak utopijsko razmišljanje, pogotovo kad je u pitanju naša država. Ako bolje analiziramo neke podatke glede sustava zbrinjavanja otpada i komunalija, možemo zaključiti kako ti ogromni iznosi boravišne pristojbe i  poreza na dohodak očito ne idu tamo gdje bi trebali ići.

Potrebno je ljudima koji uredno plaćaju porez dati informacije na što se taj porez troši, kakve će pozitivne promjene donijeti u društvenom standardu i u konačnici na koji način će doći do povrata tog poreznog novca. Na taj način ne bi imali osjećaj da su tek “ovce za šišanje” i punjenje prenapuhanog državnog proračuna, već da porezi i nameti koje plaćaju idu u neke korisne svrhe. Ipak, ako uzmemo u obzir dosadašnja iskustva, teško je vjerovati da će novci uzeti iznajmljivačima ići u svrhe u koje bi trebali.

Mnoga mjesta uz obalu, pogotovo u Dalmaciji, još uvijek nemaju ni kanalizaciju, a kamoli uređene plaže, javno dostupna parkirališta za turiste i sl.

Vlada povećala boravišnu pristojbu za iduću godinu

Koja je konačna odluka?

Unatoč negodovanju i nezadovoljstvu turističkog sektora, Vlada je donijela odluku o povećanju boravišne pristojbe za iduću godinu. Noćenje u smještajnim jedinicama u kojima se boravišna pristojba naplaćuje po noćenju poskupjet će dakle čak 25% u odnosu na dosadašnju.Jedina iznimka su kampovi za koje se još uvijek ništa ne mijenja.

Također, dolazi i do povećanja pristojbe za obiteljska poljoprivredna gospodarstva te za smještaj u domaćinstvima.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako će povećanjem boravišne pristojbe doći do pozitivnih utjecaja na razvoj lokalnih sredina iz razloga što će najveći dio tog iznosa biti raspodijeljen među općinama i turističkim zajednicama mjesta u kojima će se naplaćivati.

Turistička mjesta A razreda

U glavnom dijelu ljetne sezone boravišna pristojba u hotelima i sličnoj vrsti smještaja porast će sa 8 na 10 kuna, dok će u predsezoni i pod sezoni iznos porasti sa 6 na 8 kuna.

Izvan sezone porast će biti sa 5 na 7 kuna.

porezi

Turistička mjesta B, C i D razreda

U glavnoj sezoni pristojba će porasti sa 7, 5,50 i 4,50 kuna na 9, 7 i 5 kuna.

U predsezoni i pod sezoni iznosi od 5, 4 i 3 kune povećat će se na 7, 5 i 4 kune.

Smještaj na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i u domaćinstvu

Boravišna pristojba za smještaj na OPG-u i u domaćinstvu od iduće godine bit će veća za 15%. Paušal za one koji se bave turizmom u mjestima A razreda bit će 345 kuna po kamp jedinici i krevetu. Za B razred iznosit će 293,25 kuna, za C razred 241,50 kuna i u D razredu 172,50 kuna.

Za vlasnike kuća, odnosno stanova za odmor boravišna pristojba ostaje ista.

Za korisnike i vlasnike plovila te nautičare, odnosno sve one koji prenoće na tom plovilu donesena je odluka koja je korigirana i bolja u odnosu na onu iz 2018. godine.

Može se reći kako su nove promjene jedino donijele zadovoljstvo nautičarima jer su iznosi paušala za njih djelomično smanjeni. Predlaže se da se uplaćeni novac od boravišne pristojbe iskoristi na način da više od 60% ide turističkoj zajednici, općini mjesta i grada, 10% turističkoj zajednici županije, 25% Hrvatskoj turističkoj zajednici, 2,5% za programe i projekte za razvoj turistički nerazvijenih lokacija te 1% Crvenom križu.

Novčana sredstva od boravišne pristojbe od nautičkog turizma bit će raspoređena Hrvatskoj turističkoj zajednici kao i turističkim zajednicama na lokacijama gdje dolazi do ostvarenja turističkog prometa.

turizam

Također, sredstva će biti dodijeljena i nacionalnim parkovima te parkovima prirode.

Dodatni porezni udar na privatne iznajmljivače

Vlada je uputila obrazac u e-savjetovanje u kojem predlaže povećanje paušala za iznajmljivače, a o kojim će točno iznosima biti riječ još uvijek nije utvrđeno. Uz povećanje pristojbe i poreza, Zdravko Marić najavljuje i promjenu modela obračuna poreza.

Preporučujemo: Što kao morate imati kako vas ne bi kaznila inspekcija?
Preporučujemo: 10 odličnih savjeta za uređenje apartmana
Preporučujemo: Kakvih se gostiju trebate čuvati

Dosad su paušali bili jednaki za sve općine i gradove, dok će po novom konkretan iznos svakog mjesta odrediti lokalne jedinice.

I svega možemo zaključiti da su dani kad su iznajmljivači plaćali minimalne poreze i naknade po svemu sudeći odbrojani.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here