first minute

U turizmu se često susrećemo s „First minute“ i „Last minute“ pojmovima. Riječ je o ponudama koje se rezerviraju ranije i o ponudama koje se rezerviraju u posljednji tren. Vrlo vjerojatno ste čuli za obje vrste te znate da i jedna i druga ponuda donose odlične popuste.

No znate li po čemu se najviše razlikuju te koje su prednosti, a koji nedostaci svake od njih? U daljnjem tekstu potrudit ćemo se dati vam odgovore na ta pitanja.

First minute ponude

Ovakve vrste ponuda uglavnom se objavljuju poprilično rano u odnosu na sam početak aranžmana.

Ako bismo stavili na vagu prednosti i nedostatke First minute ponude, definitivno bi prevagnule prednosti jer su u puno većem broju u odnosu na nedostatke.

  1. Veći izbor smještajnih jedinica

Rana rezervacija smještaja nudi vam mogućnost da birate lokaciju, smještajni objekt, kat, pogled, vrstu kreveta, način plaćanja te mnoge druge pogodnosti. Bolji hoteli, apartmani i ostale smještajne jedinice koje su atraktivne i tražene uglavnom se popune prve, stoga je važno biti brz. Datum do kojeg uglavnom ima mjesta u željenim smještajnim objektima je 30.04., no svejedno treba voditi računa o tome da rezervacije rade ljudi iz cijelog svijeta i da je zaista važno na vrijeme reagirati kako ne biste izgubili onu smještajnu jedinicu u kojoj želite provesti svoj odmor.

plaža turizam gosti

Osim što možete izabrati objekt koji želite, First minute ponuda vam omogućava da izaberete i sobu po želji. Ne dozvolite sebi da budete „prisiljeni“ odabrati ono što je ostalo već planirajte na vrijeme.

Gotovo pa svatko tko ide na ljetovanje mašta o prekrasnom pogledu na more, zalaske i izlaske sunca iz svoje sobe. Upravo iz razloga što većina gostiju dijeli tu istu želju, takve se sobe „zgrabe“ prve. Ako ne reagirate pravovremeno, morat ćete smanjiti kriterije i pristati na ono što ostaje.

  1. Popusti

Osim što je izbor veći, mnogi bolji i kvalitetniji objekti, poput raznih hotela i resorta, First minute ponude obično nude velike popuste zahvaljujući kojima često možete uštedjeti i više od 1000 kuna.

Da biste ostvarili vrhunske First minute popuste, nije potrebno „iskeširati“ cijeli iznos. U većini slučajeva uplata 30% akontacije je sasvim dovoljna da vaš smještaj bude rezerviran. Preostali iznos uglavnom plaćate nekoliko tjedana prije putovanja, ovisno o dogovoru.

  1. Obročna plaćanja

Gotovo pa i ne postoje više objekti i ponuđači smještaja koji ne nude obročno plaćanje, odnosno plaćanje na rate. No u većini slučajeva plaćanja karticama na rate obavljaju se tik pred putovanje što bi značilo da ćete to isto putovanje plaćati još mjesecima nakon povratka.

Takva vrsta plaćanja bi, recimo, bila sasvim u redu za kupovinu nekog proizvoda kojeg ćete upotrebljavati mjesecima dok traje i njegova otplata, no za putovanje i odmor koji je već prošao ipak je malo teže izdvojiti novac, zar ne?

Iz tog razloga iskoristite ovu pogodnost koju sa sobom nosi velik broj First minute rezervacija i platite rate prije nego što odete na put, kako nakon povratka s putovanja ne biste više morali razmišljati o ikakvim troškovima.

Kao jedinu manu kod ove ponude, možda bismo mogli istaknuti to što morate dosta rano početi s planiranjem putovanja. No to za mnoge i nije problem.

Last minute ponude

Kao što sam naziv kaže, ovo je posljednji trenutak za odluku o nekom putovanju te za uplatu aranžmana za određenu lokaciju. Važno je istaknuti kako su ove ponude ograničene u brojnim segmentima poput broja soba ili osoba, mjesta u zrakoplovu, vlaku, autobusu i slično.

last minute

Last minute ponude odgovaraju jedino ljudima koji mogu u bilo koje vrijeme donijeti odluku o putovanju, odnosno dobiti slobodne dane ukoliko su zaposleni. No takvih sretnika je zaista malo.

Ova vrsta ponuda uglavnom se obavlja nekoliko dana prije početka aranžmana, a vrlo često i na sam dan aranžmana kad se popunjavaju posljednja mjesta.

Kao i kod First minute ponuda, i Last minute ponude imaju i više nego dobre popuste do čak 50% što je svakako jedan od pluseva za ovu ponudu.

No kada bi se ovdje sve stavilo na vagu, ipak bi možda donekle prevagnuli nedostaci. Zašto? Osim izvanrednih popusta, Last minute ponude nemaju neke posebne prednosti. Naime, nemate mogućnost biranja sobe, pogleda, kao ni mjesta u prijevozu. Morate prihvatiti ono što je preostalo iako možda nećete biti stopostotno zadovoljni.

Između ostalog, dužni ste uplatiti novac odmah kad se odlučite za neko putovanje. Dakle, sve obavljate „na brzinu“, a preostaje vam i malo vremena za pakiranje i spremanje za put.

Kada kao iznajmljivač koristiti Last minute ponude?

Ukoliko imate slobodnih datuma, odnosno “rupa” u svom kalendaru za najam smještaja, upotrijebite Last minute ponude. Ponudite popust za one goste koji će se odlučiti iznajmiti apartman u točno određenom terminu, uglavnom uz iznimno kratak period rezervacije.

Također, ako želite popuniti termine u podsezoni, objavite cjenik s Last minute popustima tjedan ili dva prije određenih termina.

Kada kao iznajmljivač koristiti First minute ponude?

Unatoč tomu što je Last minute ponuda postala sve popularnija, još uvijek je velik broj gostiju koji se odlučuju na First minute prvenstveno zbog mogućnosti odabira smještaja.

vile

Vi, kao iznajmljivač, trebali biste kreirati ponudu sa promotivnim cijenama ukoliko se gost odluči dosta ranije na rezervaciju Vaše smještajne jedinice. Dakle, riječ je o ponudi koju ćete već sada kreirati za nadolazeću sezonu.

Što vi kao iznajmljivač imate od First minute ponude? Ranije uplate za rezervaciju mogu vam osigurati priljev novca i izvan sezone.

iznajmljivanje apartmana

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here