izdavanje računa iznajmljivači

Jedno od najčešćih pitanja privatnih iznajmljivača apartmana, soba, kuća… jest kako pravilno izdati račun gostu. Nerijetko se kazne zbog nepravilno ispostavljenih računa odnosno sitnih propusta na njima kreću od 1000 kn pa nadalje, što naravno inspektori ne propuštaju naplatiti.

Izdavanje računa za iznajmljivače vrlo je jasno definirano. Iznajmljivač koji pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu dužan je izdati račun gostima za svaku izvršenu uslugu. Dakle, bez obzira na koji je način došao gost, kada je došao, kome je gost platio i slično, iznajmljivač je dužan ispisati izlazni račun za pruženu uslugu (riječ je dakle o usluzi pružanja smještaja putnicima odnosno turistima).

Treba li iznajmljivač izdati račun ako je gost već sve platio agenciji?

Kada je gost sve troškove već platio turističkoj agenciji preko koje je došao do iznajmljivača, iznajmljivač je opet dužan izdati račun, u ovom slučaju agenciji, a ne gostu, jer mu je agencija platila (ili će mu platiti) za pružene usluge gostu. Tada je dakle iznajmljivač dužan ispostaviti račun na ime agencije (a ne gosta, jer je gost već dobio račun od agencije) te navesti sve potrebne stavke na takvom računu (naziv agencije, njeno sjedište, OIB i slično…).

Što sve mora stajati na računu iznajmljivača?

Račun koji iznajmljivači izdaju gostima ili turističkoj agenciji mora sadržavati sljedeće podatke:

Broj računa (npr. 1/2017, za prvi račun izdan u 2017. godini)

Podatke o iznajmljivaču (ime i prezime, adresu iznajmljivačevog objekta, OIB, opcionalno naziv smještaja odnosno smještajne jedinice)

Podatke o gostu ili agenciji (ime i prezime gosta odnosno naziv agencije i njeni podaci)

Vrsta usluge – najam apartmana, sobe ili kuće za odmor, usluge koje dodatno naplaćujete, npr. usluga prehrane itd.

Količina obavljenih usluga – broj iznajmljenih jedinica te broj noćenja.

Jedinična cijena usluge – cijena pojedinačne usluge koja obavezno mora biti u skladu s važećim cjenikom (taj detalj inspektori posebno provjeravaju). Cijene moraju biti izražene u kunama, a ako želite možete dodati i cijenu u eurima.

iznajmljivači apartmana račun

Ukupan iznos usluge i iznos za naplatu – na ukupan iznos usluge možete ako želite obračunati popust (ne morate nužno navoditi postotak). Konačni iznos za naplatu je dakle onaj koji dobijete kada popust oduzmete od ukupne cijene usluge. Ako npr. noćenje košta 500 kn, a popust je 100 kn, ukupna cijena je 400 kn.

Boravišna pristojba – iznajmljivači koji boravišnu pristojbu plaćaju paušalno nisu obvezni navoditi iznose u izdanom računu. Oni koji boravišnu pristojbu plaćaju po ostvarenom noćenju navode iznose koji su propisani za razred mjesta gdje se nalazi smještajni objekt te za dob gosta. Odrasli plaćaju puni iznos boravišne pristojbe, djeca od 12 do 18 godina 50 posto, a djeca ispod 12 godina oslobođena su plaćanja.

Nadnevak izdavanja računa

Potpis – vaš potpis koji je obvezan (pečat niste dužni imati)

Porez na dodanu vrijednost (PDV) – pod uvjetom da ste obveznik PDV-a.

Što se tiče samog izdavanja računa, on se može izdati (i naplatiti) po dolasku gosta u smještajni objekt ili po odlasku.

I na kraju zapamtite, najvažnije je da se račun poklapa s vašim službenim cjenikom.

Na čemu izdati račun gostima?

Ne morate se previše brinuti o načinu kako ćete izdati/ispisati račun. Izdavanje računa prepušteno je vašoj slobodnoj volji. Možete ga napisati ručno na Račun bloku kojeg možete kupiti u Narodnim novinama ili knjižarama, a možete ga i isprintati na računalu ako ste račune npr. pisali u programu Word. Nije dakle bitan tehnički format ili oblik računa, važno je samo da na njemu budu svi detalji koje zakon propisuje.

Ako ćete pak gostima račun slati putem e-maila, najbolje je da račun bude u PDF formatu (koji se naknadno ne može mijenjati) ili skenirane slike jer ćete tako spriječiti eventualne malverzacije s izdanim računom.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here