turizam u Hrvatskoj

Turistička sezona 2016. godine bila je rekordna, a 2017. godine turizam u Hrvatskoj doživjet će novi ulagački “boom”. Naime, dogodine se očekuje čak 800 milijuna eura novih ulaganja te izgradnja 40 novih objekata…

Iako je 2016. godine turizam u Hrvatskoj ostvario rekordnih 90 milijuna noćenja te 9,5 milijardi eura prihoda, za iduću godinu se uz nove planirane investicije očekuje se još veći broj turista te dodatni porast prihoda.

Prema Strategiji Ministarstva turizma, do 2020. godine cilj je povećati prihode od turizma na čak oko 15 milijardi eura. Kako bi se produžila relativno kratka turistička sezona, nužno je povećati aktivnosti i ulaganja, posebno u sektoru nautičkog i zdravstvenog turizma.

Nedostatak kvalitetne radne snage

turizam HrvatskaNajveća prepreka rasta u turizmu je – pomalo paradoksalno – nedostatak radne snage. Iako je krajem listopada u Hrvatskoj bilo više od 220.000 službeno nezaposlenih osoba, za nove investicije i gradnju objekata nedostajat će građevinskih tvrtki i radnika jer su mnogi kvalitetni “građevinci” napustili Hrvatsku u potrazi za boljim životom.

Sličan problem je i u hotelijerstvu gdje kronično nedostaje kvalitetnih konobara i kuhara, ali također i menadžera s vizijom koji bi kvalitetno upravljali hotelskim objektima.

U Hrvatskoj se 2017. godine također planira osnivanja centara kompetencija, koji će biti mjesta dodatnog školovanja i stručnog usavršavanja kadrova u turizmu. Turistički sektor i turistički trendovi stalno se mijenjaju te je potrebno neprestano usavršavanje kako bi se zaposlenici mogli nositi sa zahtjevima suvremenog turističkog tržišta.

Porast broja apartmana

Rast turizma prati i povećanje broja apartmana odnosno kreveta privatnih iznajmljivača. Tako je prema nekim procjenama broj apartmana na Jadranu ove godine povećan za čak 25%. To je samo nastavak sada već dugogodišnjeg trenda te rezultat izlaska iznajmljivača iz “sive zone” s obzirom na to da se sve više iznajmljivača odlučuje za legalizaciju i kategorizaciju turističkih objekata.

Zanimljivo je da se porast broja apartmana ne bilježi samo na obali, nego i u Zagrebu. Tako je samo u dvije godine broj apartmana za iznajmljivanje u Zagrebu s 250 porastao na čak 1200!

Sve u svemu čini se da turizam u Hrvatskoj ima zaista svijetlu budućnost.

 

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here