Iznajmljivanje apartmana turistima najčešći je model zarade za privatne iznajmljivače. Bez obzira je li riječ o klasičnom apartmanu ili pak stanu u zgradi koji je preuređen za potrebe turističkog najma, svi iznajmljivači više-manje posluju na jedan te isti način. Sve se nakraju svodi na otprilike 50-ak dana popunjenosti u srpnju i kolovozu od cca 60 eura po danu za prosječan dvosobni apartman.

Preporučujemo: 38 zlatnih savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana
Preporučujemo: Izgradnjom bazena povećajte popunjenost za 30%
Preporučujemo: Kako produljiti sezonu i obogatiti turističku ponudu

Kad od ukupne zarade po sezoni oduzmemo redovite troškove amortizacije apartmana (ulaganje u opremanje apartmana i zamjenu pohabanog/uništenog namještaja i inventara) kao i pripadajući porez, ispada da zarada po jednom prosječnom smještajnom objektu i nije spektakularna. Naravno, oni koji imaju više apartmana mogu više i zaraditi, no prosjek broja apartmana kojeg iznajmljuju hrvatski iznajmljivači je jedan ili dva.

Iznajmljivanje preko agencije uz – prihvatljivu proviziju

Također, mnogi iznajmljivači imaju negativna iskustva s iznajmljivanjem kroz suradnju s turističkim agencijama. Mnoge turističke agencije uzimaju visoke provizije (i do 60%), a pritom ne garantiraju dobru popunjenost.

Problem ne leži toliko u turističkim agencijama (kojih na našem tržištu ima na stotine) koliko u neinformiranosti samih iznajmljivača. Naime, većina njih smatra da uvjeti koje im je ponudila jedna turistička agencije vrijedi i za sve druge agencije, što naprosto nije točno.

iznajmljivanje apartmana

Postoje i one turističke agencije koje uzimaju razumne provizije – recimo otprilike 20%, te pritom iznajmljivačima realiziraju sasvim solidnu popunjenost. Jedna takva turistička agencija je i Anna Tours d.o.o., koju Vam možemo toplo preporučiti jer nudi najbolje uvjete za iznajmljivače na hrvatskome tržištu.

Turistička agencija na sebe će preuzeti sve troškove marketinga, kao i posao komuniciranja s gostima, a takav je model mnogima vrlo prihvatljiv. To pogotovo vrijedi za one iznajmljivače koji nemaju ni vremena ni znanja individualno se dogovarati sa svakim potencijalnim gostom.

Apartmani mogu biti popunjeni tijekom cijele godine

Kako dakle ostvariti maksimalan profit od iznajmljivanja apartmana? Rješenje zapravo leži u kombiniranom iznajmljivanju, ljeti tijekom sezone turistima, a ostatak godine studentima, radnicima i sl. Naime, ako se vaš apartman nalazi u gradu gdje postoje fakulteti, sveučilišta i sl., tada postoji dobra šansa da ćete ga moći iznajmiti studentima. Pritom ste dakako slobodni i za iznajmljivanje tijekom sezone jer studenti ionako trebaju smještaj u prosjeku od listopada do lipnja. Ostatak godine uglavnom nemaju predavanja ni studentskih obveza stoga se vraćaju kući.

iznajmljivanje apartmana turistima

Negdje, doduše, neće biti moguće ostvariti ovakvu popunjenost tijekom čitave godine, pogotovo na otocima ili u manjim mjestima gdje studenata praktički i nema. Ipak, ako je vaš apartman u nekom većem gradu ili mjestu koji je ujedno i sveučilišno središte, tada možete bez problema ostvariti odličnu popunjenost tijekom cijele godine.

Maksimalna popunjenost za maksimalnu zaradu

Osim studenata, popunjenost izvan sezone možete ostvariti i najmom apartmana radnicima ili poslovnim ljudima. Takvi su najmovi obično kraći od studentskih, no svaka popunjenost izvan sezone je dobro došla.

Neki iznajmljivači čak se i dogovore s npr. građevinskim radnicima kojima iznajmljuju svoje smještajne jedinice na način da im za vrijeme svog boravka naprave potrebne popravke ili nadogradnje umjesto plaćanja najma.

Iznajmljivanje studentima i radnicima neće vam naravno donijeti isti profit kao iznajmljivanje apartmana turistima, no ipak nije riječ o malim novcima. U prosjeku, iznajmljivanje studentima tijekom 9 mjeseci izvan sezone može vam donijeti samo nešto slabiju zaradu od iznajmljivanja tijekom 2 mjeseca za vrijeme sezone kad su cijene najma najveće.

Stoga su svakako u prednosti oni iznajmljivači koji imaju nekretnine u većim mjestima na obali (npr. Rijeka, Zadar, Split…) jer praktički mogu ostvariti cjelogodišnju popunjenost.

Cijene najma kontinuirano rastu

Zbog niskih plaća i mirovina sve više iznajmljivača i živi samo od najma, stoga im je popunjenost apartmana od egzistencijalne važnosti. Naravno da opisani model iznajmljivanja ne ide na ruku običnim podstanarima, pogotovo onima koji imaju obitelj, jer sve je teže naći stan u turističkim mjestima za cjelogodišnji najam. Naime, iznajmljivačima u Rijeci i Splitu naprosto se ne isplati iznajmljivati podstanarima tijekom cijele godine jer najviše zarade kroz iznajmljivanje apartmana turistima.

cijene najma apartmana

Osim toga, i cijene najma sve više rastu, tako da se primjerice u Splitu teško može naći dvosoban stan od 50 kvadrata za cjelogodišnji najam ispod 400 eura mjesečno. No to nije problem samih iznajmljivača nego države koja nema nikakvu suvislu stambenu politiku kako podstanarima i obiteljima omogućiti prihvatljive modele najma ili kupnje stambenog prostora. Čak je nedavno ukinuta odredba o neplaćanju poreza pri kupnji prve nekretnine, stoga nije ni čudno što su cijene stanova za mnoge naprosto nedostižne, pogotovo za one s prosječnim ili ispodprosječnim primanjima.

Bilo kako bilo, iznajmljivači u većim gradovima i mjestima na obali mogu bez problema ostvariti maksimalnu popunjenost svojih smještajnih kapaciteta. Nakon što turistička sezona prođe, dovoljno je dati oglas u nekom od popularnih oglasnika da iznajmljujete stan studentima i vrlo brzo ćete naći potencijalne podstanare, pogotovo ako je stan u relativnoj blizini nekog od fakulteta.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here