apartmani na moru

Kupnja apartmana na moru sve je popularnija opcija među osobama koje žele svoj novac uložiti u nešto korisno. S obzirom na to da su kamate na štednju trenutno na povijesno niskim razinama (neke strane banke čak i naplaćuju uslugu čuvanja novca), sasvim je izvjesno da se štednja u bankama ne isplati. Ukratko, ako položite novac u banci, pa čak ga i oročite, više ćete izgubiti kroz inflaciju i rast cijena nego što ćete dobiti kroz minimalne kamate.

Tržište fondova, dionica i obvezničkih ulaganja također je nesigurno. Prinosi su varijabilni, a u slučaju većih ekonomskih potresa (npr. slučaj Agrokor u Hrvatskoj) brojni ulagači izloženi su riziku gubitka uloženog novca. Čak i konzervativni fondovi s opreznom ulagačkom politikom prilično su osjetljivi na tržišne šokove i ništa ne garantira da će ulaganje u fond polučiti profit.

Naravno, nigdje nema zajamčenog profita. Svako ulaganje sa sobom nosi veći ili manji rizik i nitko ne može predvidjeti kretanja novčanih tokova, fluktuacije na tržištu, svjetske krize i smjer globalnih ekonomskih procesa.

Ipak, ako pogledamo trendove u Hrvatskoj u posljednjih 20-ak godina, možemo uočiti jednu konstantu: stabilan rast turizma.

kupnja apartmana na moru

Prema podacima Ministarstva turizma, 2005. godine u Hrvatskoj je 2005. godine boravilo 10 milijuna turista ili 6% više nego godinu prije, a ostvareno je 51,4 milijuna
noćenja, odnosno 7,6% više nego tijekom 2004. godine.

Tijekom 2010. godine broj turista narastao je za otprilike pola milijuna, 2014. godine bilo ih je oko 12 milijuna, a 2015. godine u Hrvatskoj se odmaralo više od 14 milijuna gostiju, a tijekom ove 2017. godine samo u razdoblju od siječnja do rujna ostvareno je čak 17 milijuna dolazaka! Dakle, možemo vidjeti da turizam u Hrvatskoj u zadnje vrijeme raste u dvoznamenkastim postocima.

dolasci turista u Hrvatskoj

Stoga, kad kažemo kupnja apartmana na moru, mislimo zapravo na dobro i kvalitetno ulaganje s izglednom dugoročnom sigurnošću.

Koliko se isplati kupnja apartmana na moru

Kupnja apartmana na moru sasvim se sigurno isplati ako ispunjavate dva važna uvjeta: da imate gotovinu (ili barem povoljan kredit) s kojom možete kupiti apartman te da ste dobar trgovac (umijeće pregovaranja).

Naime, budite svjesni da na tržištu nekretnina ima mnogo preprodavača koji drže nerealno visoke cijene apartmana i kuća za odmor kroz čiju prodaju nastoje ostvariti brz i bezbolan profit. Mnogim se vlasnicima ne žuri pa čekaju nekoga tko će dati iznos koji traže. U prosjeku, realna cijena apartmana barem je 15-20% niža u odnosu na cijenu koja je istaknuta u oglasima (isto vrijedi i kad je riječ o prodaji stanova).

Naime, pojedini se apartmani prodaju čak i po 2000 eur/m2 ili više u naseljima bez vode i kanalizacije! Mnogi također traže da za primjerice vanjsko parking mjesto dodatno platite još nekoliko tisuća eura.

Cijena apartmana ovisi o mnogim faktorima: prije svega o lokaciji, udaljenosti od plaže ili mora, komunalnoj infrastrukturi, opremljenosti apartmana, godini i kvaliteti izgradnje itd. Apartmani s dodatnim sadržajima kao što je npr. bazen u pravilu su skuplji.

prodaja apartmana

Tako smo na oglasniku Njuškalo pronašli apartman od 80 m2 koji se prodaje za čak 210.000 eura (2625 eur/m2)! No riječ je o luksuznom apartmanu s bazenom i okućnicom od 150 m2.

Postoje, naravno, i jeftinije solucije. U Biogradu na Moru može se kupiti apartman površine 40 m2 po cijeni od 63.000 eura (1575 eur/m2). No riječ je o manje atraktivnom apartmanu koji je od plaže udaljen oko 800 m.

prodaja apartmana

Slične je cijeni po m2 apartman na Braču površine 68 m2 koji se prodaje za 105.000 eura. Nalazi se u mjestu Mirca, a od mora je udaljen 150 m. Riječ je doduše o nenamještenom apartmanu u prizemlju čije bi vas opremanje još dosta koštalo.

prodaja apartmana i vila

Jedan od rekordera po traženoj cijeni je apartman na Čiovu u Okrugu Gornjem koji ima 39 m2, a koji se prodaje po cijeni od čak 138.000 eura (3538 eur/m2)! Stan se nalazi u prizemlju, doduše u prvom redu do mora, no ipak cijena apartmana je i više nego paprena, a ne znamo ni ima li cjelovitu infrastrukturu poput kanalizacije. Za 138.000 eura možete u Zagrebu kupiti dva dvosobna stana.

kupnja apartmana dalmacija

 

Inače Čiovo (kraj Trogira) poznato je po kolapsu infrastrukture, pogotovo prometne, kada se u špici sezone preko čiovskog mosta ponekad vozi više od tri sata. Nesnosne gužve, uske ceste, nervozni, zbunjeni i umorni vozači te pretjerana apartmanizacija trademark su ovog turističkog mjesta gdje se turistima iznajmljuju čak i garaže.

Apartman korektne cijene donijet će vam profit

Sve u svemu kupnja apartmana na moru ne isplati se ako ćete za nj dati nerealno visoke novce koji vam se nikada neće vratiti. Zbog rasta turizma na tržištu trenutno vlada bum cijena nekretnina za odmor i ni u kom slučaju ne savjetujemo da kupujete one apartmane koji su debelo precijenjeni.

Jer ako apartmane mislite kupiti s namjerom iznajmljivanja, odnosno kao ulaganje novca kojeg imate, teško da ćete povratiti uloženi novac ako, primjerice, za apartman u prizemlju zgrade od 39 m2 platite 138.000 eura. Čak i u rekordne turističke brojke, trebalo bi vam mnogo sezona i mnogo turista da povratite tih milijun i više kuna.

Osim toga ne zaboravite da iznajmljivanje nije jednostavan i lak posao, već oko njega treba mnogo truda, vremena, znanja i energije.

Ipak, ako nađete razumnog prodavača i uredan apartman korektne cijene, recimo od 1300 – 1400 eur/m2, koji nije daleko od mora i koji se nalazi u mjestu s dobrom prometnom infrastrukturom, tada možemo govoriti o relativno dobrom ulaganju i sigurnoj dugoročnoj zaradi ako ćete se baviti iznajmljivanjem, bilo samostalno bilo preko agencije.

iznajmljivanje apartmana turistima

Dobra varijanta je i obratiti se turističkoj agenciji koja vas može savjetovati i pratiti u realizaciji kupnje apartmana ili kuće za odmor. Naime, često se više isplati kupiti veću i luksuzniju kuću za odmor ili vilu, negoli manji apartman. Luksuzni smještajni objekti u pravilu imaju znatno bolju popunjenost i više cijene najma, pa vam se investicija u kvalitetan i luksuzan smještajni objekt može vratiti već za 12 godina.

Na kraju sve ovisi ponajviše o tome po kojoj ćete cijeni i pod kojim uvjetima kupiti nekretninu za odmor. Trenutna hiperinflacija cijena naizgled ne pogoduje takvim ulaganjima, no istaknute cijene najčešće su daleko od realnih i većina ozbiljnih prodavača spremna ih je spustiti za najmanje 20%.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here