buying real estate Croatia

U vremenu kad se na našoj obali gradi sve više turističkih objekata i sadržaja, svaka je prednost i dodatna atrakcija u ponudi apartmana, vila i kuća za odmor dobrodošla. Poznato je da goste posebno privlače bazeni koji estetski i sadržajno omogućuju podizanje kvalitete smještaja na viši nivo. Danas je bazen zapravo postao važan dio ponude svakog objekta za iznajmljivanje, pa čak i onih na moru. Gosti vole mogućnost odabira i ozračje luksuza, a upravo im to omogućuju bazeni.

Procjenjuje se da su hrvatski iznajmljivači do sada izgradili oko 500 bazena različitih tipova i veličina u turističke svrhe. Ove godine sagradit će ih se, ili ih se već sagradilo, još gotovo 200 novih. Izgradnja bazena u Hrvatskoj je uglavnom zaživjela zahvaljujući državi koja bazene sufinancira bespovratnim poticajima te je do sada na to uložila više od 25 milijuna kuna.

I ove je godine do 31. svibnja bilo moguće zatražiti državne poticaje za gradnju bazena, i to u maksimalnom iznosu potpore do 40.000 kn.

Koliko zapravo košta bazen

Prema nekim okvirnim procjenama, minimalni iznos potreban za izgradnju bazena kretao bi se oko 10.000 eura + PDV.

Bazen koji će služiti samo za osvježenje i namakanje gostiju treba biti dugačak 4 ili 5 metara te dubine oko 1,2 metra. Ipak, da bi bazen bio funkcionalan u pravom smislu riječi, u njemu bi gosti morali biti u stanju plivati, što znači da bi trebao imati minimalno 8 metara dužine, oko 4 metra širine i dubinu od oko 1,35 metra.

Naravno, kao i svugdje, tako i na tržištu bazena postoji velik raspon cijena koji ovisi o dimenzijama, materijalima, kvaliteti itd. Montažni bazeni, te oni od linera i poliestera su među najjeftinijima, dok su najskuplji inox bazeni (od nehrđajućeg čelika) koji ovisno o opremi i dimenzijama mogu koštati i do 100.000 eura.

Isplati li se iznajmljivačima izgradnja bazena

S obzirom na to da izgradnja bazena može biti poprilično skupa investicija, a država je sufinancira sa samo 40.000 kn maksimalnog iznosa, postavlja se pitanje je li izgradnja bazena isplativa za sve iznajmljivače?

Izgradnja bazena nije isplativa kada iznajmljivač ima samo jedan studio ili apartman. Ipak, oni iznajmljivači koji imaju minimalno 3-4 apartmana na atraktivnoj lokaciji već mogu početi razmišljati o tome da ulože sredstva u izgradnju bazena kako bi njihova turistička ponuda bila atraktivnija te kako bi se istaknuli nad konkurencijom. Osim toga poznato da je objekti s bazenom u prosjeku imaju 30% veće razdoblje popunjenosti, pogotovo kad je riječ o predsezoni i posezoni.

izgradnja bazena

Neki naši iznajmljivači često razmišljaju u stilu “što će nam bazeni kad imamo more”. No gosti su sve zahtjevniji, pogotovo gosti iz zapadne i sjeverne Europe koji često koriste bazene već u travnju. Bazeni, osim što sami po sebi značajno doprinose vizualnoj estetici i ugođaju, nude gostima mogućnost da se kraj njih okupe zajedno sa svojim obiteljima, pogotovo u večernjim satima.

Osim toga bazeni su pogotovo zgodni za kuće za odmor koje se ne nalaze blizu obale, već su malo povučenije prema unutrašnjosti kako bi gosti imali privatnost i mir. Bazeni u takvim objektima omogućuju gostima da ni ne razmišljaju o odlasku na pretrpane plaže gdje je ponekad pravi pothvat naći slobodno mjesto za ručnik i ležaljku, a i izbjeći će silne prometne gužve i čepove, pogotovo ljeti.

Objekti s bazenom u prosjeku imaju 30% veće razdoblje popunjenosti

Ne samo da su bazeni postali jako bitan dio turističke ponude, nego oni više za mnoge nisu ni dovoljni jer se stalno traži dodatan sadržaj kako bi se obogatila ponuda i što više produžila sezona. Tako su neki iznajmljivači već počeli ulagati u izgradnju zatvorenih jacuzzija, wellnessa i sauna kako bi što više produžili sezonu i razdoblje popunjenosti svojih kapaciteta.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here