Mnogi iznajmljivači smještaja imaju nejasnoće kad je u pitanju pomoćni ležaj u apartmanu: koliko se pomoćnih ležajeva može postaviti, je li se oni mogu dodatno naplatiti, kakva je pravna regulativa u vezi pomoćnih ležajeva i slično. Na primjer ako iznajmljivač iznajmljuje apartman s kapacitetom za četiri osobe, no dolazi šesteročlana obitelj koja želi boraviti baš u tom apartmanu, smije li iznajmljivač u tom slučaju postaviti dva pomoćna ležaja te ih dodatno naplatiti?

Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu propisuje da se smještajni kapaciteti nekog objekta utvrđuju prema broju fiksnih postelja, ne uključujući pomoćne. Ipak, postoji mogućnost postavljanja pomoćnih ležajeva odnosno kreveta na zahtjev gosta. To, dakako, ne znači da iznajmljivač može u svoj smještajni objekt postaviti pomoćnih ležajeva koliko god želi.

pomoćni ležaj u apartmanu

Pravila su sljedeća:

  1. Jednokrevetna soba – ima jedan krevet za jednu osobu te se može postaviti pomoćni ležaj ako je površina modula veća za 3 m2 (od površine modula koja je utvrđena pravilnicima o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu).
  2. Dvokrevetna soba – ima dva kreveta za po jednu osobu ili jedan krevet za dvije osobe i može se namjestiti pomoćni ležaj ako je površina modula veća za 3 m2.
  3. Dnevna soba – može imati dva pomoćna ležaja ako oni već nisu namješteni u sobama.

Što sve može biti pomoćni ležaj

Pomoćni ležaj odnosno krevet može biti kauč, dvosjed, trosjed, fotelja, sklopivi ležaj itd. Imajte na umu i da se dječji krevetić tretira kao jedan pomoćni ležaj. Za razliku od fiksnih kreveta, prema pravilniku uz pomoćni ležaj ne moraju se nalaziti propisani elementi kao što su noćni ormarić, svjetiljka, tepih koji se ne kliže, mogućnost paljenja i gašenja glavnog svjetla iz kreveta.

Mogućnost postavljanja pomoćnih kreveta i broj pomoćnih ležajeva se navodi u rješenju kojim je odobreno pružanje usluge smještaja u domaćinstvima, osim kod studio-apartmana kod kojih se kapacitet smještaja utvrđuje ukupnim brojem stalnih i pomoćnih kreveta. Taj broj se utvrđuje prema površini modula i navodi u rješenju o odobrenju pružanja usluge smještaja u domaćinstvu.

Što se tiče naplaćivanja pomoćnog ležaja, o vama ovisi hoćete li ga dodatno naplatiti ili ne. Ipak, ako se odlučite dodatno ga naplatiti, trebate cijenu takve usluge istaknuti u službenom cjeniku. U suprotnome, ako turistička inspekcija napravi nadzor te utvrdi da ste ilegalno postavili i naplatili pomoćni ležaj, možete dobiti rješenje kojim vam se se zabranjuje daljnje pružanje takve ilegalne usluge. Osim toga, za takav prekršaj propisana je novčana kazna od 2500 do 10.000 kuna, stoga je pametnije da pomoćni ležaj u apartmanu iznajmljujete u skladu sa zakonskim okvirima.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here