iznajmljivači apartmani hrvatska

Iz godine u godinu raste broj iznajmljivača privatnog smještaja. Činjenica je da se mnogi upuste u ovakvu vrstu “posla” nimalo ne razmišljajući o njegovoj težini i eventualnim problemima s kojima se mogu susresti. Premalo ili nimalo iskustva dovodi do brojnih dvojbi, nedoumica i pitanja oko cjelokupnog poslovanja sa privatnim smještajem.

Tako se nerijetko dogodi i da mnogi iznajmljivači vrlo brzo odustanu od iznajmljivanja svojih smještajnih kapaciteta, pogotovo ako početne rezervacije nisu bilu u skladu s njihovim (pre)visokim očekivanjima. Jer osim borbe s konkurencijom koja sve više uzima maha, Vi se kao iznajmljivač morate nositi i s notornom hrvatskom birokracijom.

Tako, ako uzmemo u obzir činjenicu da se zakoni neprestano mijenjaju, da se ukidaju neke stare obveze i uvode nove, od iznimne je važnosti steći određene potrebne vještine i znanja kako bi se postigla uspješnost poslovanja i kako bi Vaši gosti bili zadovoljni onim što im pružite.

Iz tog razloga, bitno je da se privatni iznajmljivači imaju na koga ,,osloniti” kada nešto zapne ili kada dođu u nekakvu dilemu. Važno je znati kome postaviti pitanja, kome se obratiti kada se pojavi problem te gdje naći sve potrebne informacije.

Prednosti informacijskog doba

Na sreću, u današnje vrijeme informacijskog doba iznajmljivači privatnog smještaja imaju se kome obratiti, dok to nije bio slučaj prethodnih godina.

Prije je naime bilo mnogo teže doći do određenih informacija, a danas Vas do većine tih informacija dijeli samo nekoliko ,,klikova”.

Svaka neinformiranost u ovome poslu bi mogla dovesti do nepoštivanja ili kršenja zakona te posljedično velikih kazni, a da toga niste ni svjesni.

Od Vas se očekuje da se sami informirate o svim zakonima te svojim obvezama koje morate poštivati u bilo kojoj vrsti poslovanja,  pa tako i u iznajmljivanju privatnog smještaja.

iznajmljivači apartmana

U nastavku ovog članka navest ćemo za Vas osnovna mjesta u Republici Hrvatskoj gdje kao iznajmljivač privatnog smještaja možete dobiti sve potrebne informacije, odgovore i savjete koji Vam mogu pomoći u daljnjem poslovanju.

Ovaj će popis biti od velike pomoći svim iznajmljivačima, a osobito onim “novopečenim” iznajmljivačima i domaćinima koji tek započinju ili planiraju započeti ovaj posao.

 

  1. Portal Iznajmljivači.hr i druge internetske stranice

Možemo se pohvaliti kako upravo na našem portalu možete pronaći mnoge informacije vezane za iznajmljivanje privatnog smještaja.

Ideja i cilj našeg portala je postavljanje svih ključnih i potrebnih informacija za iznajmljivače na istom mjestu.

Trudimo se pisati o aktualnim pitanjima i problemima iznajmljivača te kroz naše članke obraditi važne i zanimljive teme koje mogu biti od iznimne pomoći svakom iznajmljivaču.

Na našem portalu možete pronaći ideje, savjete, trendove i zanimljivosti iz svijeta turizma i iznajmljivača. Osim toga, ako želite ostvariti dobru popunjenost Vaših apartmana, portal Iznajmljivači.hr nudi vam mogućnost sklapanja ugovora s agencijom Anna Tours d.o.o. koja će se pobrinuti da Vam popuni apartmane uz vrlo niske provizije. Zaposlenici ove agencije posebno su educirani za ovakvu vrstu turizma te imaju potrebno iskustvo, znanje i vještine kako bi Vam pružili odlične uvjete, podršku i sve potrebne informacije.

Također, internet nudi brojne informativne stranice poput različitih foruma gdje možete pronaći odgovore na većinu svojih pitanja i stupiti u kontakt s drugim iznajmljivačima te razmijeniti iskustva, dati ili dobiti savjet i preporuku. Ponekad je dovoljno samo utipkati pitanje u tražilicu i pojavit će Vam se stranice na kojima se pojavljuje pojam i razrađuje tema koja Vas zanima.

 

  1. Društvene mreže

U vrijeme brojnih društvenih mreža, razvijene tehnologije, smartphonea i gotovo cjelodnevnog boravka na istima, za društvene mreže možemo reći kako su postale jedan od najbržih načina da iznajmljivači dobiju odgovore na veliki broj svojih pitanja i nedoumica.

Dakle, potrebno je samo pronaći grupe iznajmljivača na društvenim mrežama među kojima je najpopularniji Facebook koji ima par zatvorenih grupa u koje se samo trebate učlaniti i možete razmjenjivati iskustva s ostalim iznajmljivačima i zatražiti pomoć ukoliko Vam zatreba. Sve što trebate je nakon što Vas administrator odobri poštivati pravila grupe.

Navodimo nekoliko takvih Facebook grupa koje Vam mogu biti od koristi:

  1. Apartmani – legalni iznajmljivači
  2. Privatni iznajmljivači (samo za legalne iznajmljivače)
  3. Booking.com za iznajmljivače – za sve iznajmljivače koji iznajmljuju putem stranice Booking.com
  4. Airbnb za iznajmljivače – uzajamna podrška, Airbnb only for Hosts – za sve iznajmljivače koji iznajmljuju putem stranice Airbnb

 

  1. Udruge iznajmljivača

U Republici Hrvatskoj postoje i udruge iznajmljivača.

Ukoliko lokalna udruga iznajmljivača postoji u Vašem mjestu, možete im se obratiti za savjet ili pomoć.

Lokalne udruge su zapravo najviše upućene u eventualne probleme svog mjesta, te tamo možete dobiti konkretne informacije, odgovore i savjete “iz prve ruke”.

 

  1. Forum obiteljskog smještaja – FOS

Također pomoć i informacije možete pronaći u jedinom nacionalnom skupu iznajmljivača iz cijele Republike Hrvatske, odnosno FOS-u (nacionalni Forum obiteljskog smještaja) gdje se razmatraju sve aktualne teme te u ponudi imaju umrežavanje s ponuđačima usluga i proizvoda za obiteljski smještaj i brojne edukativne sadržaje.

Cilj FOS-a je da okupi vlasnike pružatelja ugostiteljskih usluga u apartmanima, kućama za odmor, sobama, pansionima, kampovima što je osobito zanimljivo za sve velike i male poduzetnike koji redovito prate trendove i promjene u svijetu iznajmljivača privatnog smještaja.

Jednom godišnje FOS se priređuje u svim županijama gdje se mogu saslušati različita izlaganja i predavanja stručnjaka.

Možete ih kontaktirati e-mailom, no svakako je najbolja solucija dobiti informacije konkretno na FOS-u i  događajima koje organiziraju.

Turistička zajednica Split

 

  1. Turističke zajednice

Razne informacije možete dobiti i od turističke zajednice.

Uz podršku TZ često se organiziraju radionice i seminari za iznajmljivače čiji su učesnici uglavnom stručni službenici i stručnjaci iz ministarstva.

Turistička zajednica uglavnom šalje bitne i aktualne vijesti e-mailom iznajmljivačima iz svog mjesta.

Ukoliko imate pitanja i dvojbi glede boravišne pristojbe, turistička zajednica bi trebala biti Vaš prvi odabir gdje otići za dobivanje svih detalja, informacija i odgovora na pitanja.

 

  1. Državne službe i institucije

Uredi za gospodarstva, porezna uprava te ostale službene državne institucije također su dužne dati odgovore na sve upite svojih građana ukoliko je pitanje iz one struke za koju su odgovorni.

Možete im poslati e-mail, pisani upit poštom ili ih telefonski kontaktirati.

Njihove web stranice uglavnom imaju odgovore na većinu pitanja koje možete pronaći pod rubrikama “najčešća pitanja i odgovori”, “često postavljana pitanja” i slično.

Tako da prije slanja upita, prvo provjerite te rubrike.

 

Nijedan iznajmljivač koji se trudi, ulaže i daje svoj maksimum nije loš iznajmljivač. Lošim iznajmljivačem može se nazvati samo onaj iznajmljivač koji je uvjeren da sve zna te da nema potreba za daljnjim usavršavanjem, informiranjem i učenjem.

uspješan iznajmljivač

Dakle, važno je da se iznajmljivač prilagođava novim trendovima i poslovanju koje poštuje propise i zakone, te da se neprestano informira i educira kako bi njegov smještaj i usluga dobili na kvaliteti. Zapamtite, jedino je dobro informiran iznajmljivač – konkurentan iznajmljivač!

 

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here