iznajmljivanje apartmana rodbini

Mnogi se privatni iznajmljivači apartmana i drugog smještaja pitaju trebaju li izdati račun ako su prijateljima ili rodbini uslugu smještaja pružili besplatno? U brošuri u izdanju Ministarstva financija pod nazivom “Najam stanova soba i postelja putnicima i turistima i organiziranje kampova” decidirano je rečeno da je porezni obveznik koji pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu dužan izdati račun za svaku obavljenu uslugu bez obzira je li kao domaćin odobrio manji ili veći popust, ili uopće nije ništa naplatio.

Račun od nula kuna

Dakle, ako ste obavili uslugu smještaja, čak i ako ništa niste naplatili dužni ste izdati račun. Možete izdati račun i na iznos od nula kuna (0,00kn) s time da se na iznos usluge noćenja navede “popust 100%”. Prema tome, iznajmljivanje apartmana rodbini ili prijateljima ne oslobađa vas od obveze izdavanja računa.

(Kliknite ovdje ako želite saznati koje sve stavke mora sadržavati račun koji izdaju iznajmljivači)

Usklađenost s važećim cjenikom

Također uvijek vodite računa o tome da svaki račun mora biti usklađen sa službenim cjenikom. Kako to napraviti kad je riječ o računima od 0 kuna? Možete na računu prvo navesti službenu cijenu, a potom stavite već spomenuti “popust 100%”. Vi imate pravo odobriti popust koliki god želite. Inače ako niste naveli popust, a obračunali ste ga na računu, možete kao iznajmljivač dobiti kaznu od 1000 kn.

“Račun ste dužni izdati čak i ako u apartman besplatno primate rodbinu ili prijatelje”

Nemojte pokušavati s ilegalnim iznajmljivanjem apartmana

Mnogi ilegalni iznajmljivači nastoje pod tobožnje iznajmljivanje apartmana rodbini ili prijateljima zapravo zabašuriti djelatnost iznajmljivanja apartmana gostima. Inspektori za takve slučajeve nemaju niti milosti niti razumijevanja te se kazne kreću do 15.000 kn. Zbog toga vam se jednostavno ne isplati riskirati. Poznat je slučaj iz Medulina kada je Slovak koji je bio na smještaju kod ilegalnog iznajmljivača tvrdio da nije plaćao smještaj, već samo 50 eura dnevno troškove struje i vode! Takav je slučaj, osim kaznom inspektorata, završio i u novinama.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here