turistička sezona

Turistička sezona počela je odlično. Do početka lipnja Hrvatsku je posjetilo 1,2 turista više nego lani, a broj noćenja koje su proveli u privatnim apartmanima i hotelskom smještaju veći je za čak 6,4 milijuna. Ovo su zasigurno dobre vijesti za sve hrvatske iznajmljivače. S obzirom na to da se sve više ljudi, pogotovo na jadranskoj obali, odlučuje na iznajmljivanje apartmana i ulaganja u iste, veći broj turista za naše iznajmljivače znači da cijene apartmana neće nužno padati.

iznajmljivanje apartmana

Porast gostiju iz SAD-a

Među gostima su i dalje najbrojniji Nijemci koji su u ovom predsezonskom razdoblju imali čak 34 posto više dolazaka. Ipak, prava turistička sezona tek je počela. Domaći iznajmljivači apartmana mogu biti zadovoljni jer ovako kontinuiran i stabilan rast turističkih dolazaka svima povećava šanse za veću popunjenost apartmana i dobru zaradu.

Najviše turista zadržalo se u predsezoni u Istri (6,82 milijuna noćenja), potom Kvarneru (3,92 milijuna noćenja) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (3,88 milijuna noćenja). Zanimljivo je da je osim Nijemaca, Austrijanaca, Slovenaca, Poljaka… sve više i gostiju iz SAD-a. Prema službenim podacima njih je ove godine čak 30% više nego prethodne. Jako mnogo je i gostiju iz Kine, Južne Koreje, Japana. Sve ove brojke govore nam da se Hrvatska počinje pozicionirati kao popularna cjelogodišnja turistička destinacija koja privlači turiste iz svih krajeva svijeta.

Sve više turista dolazi preko turističkih agencija

Najveći rast noćenja broja gostiju bilježi se među turistima od 18 do 30 godina. Značajan je broj onih koji su u Hrvatsku došli u samostalnom aranžmanu, no također se povećao i broj turista koje su dovele turističke agencije, i to čak za 15 posto više nego lani.

Jadranski gradovi tako su ovih dana zakrčeni turistima, a razloga za zadovoljstva ponajviše imaju hotelijeri, iznajmljivači apartmana, turističke agencije, ugostitelji, prijevoznici, taksisti… koji će jako dobro zaraditi. Također, već se spominje brojka od milijardu eura više koji će ostati u državnom proračunu na račun ovogodišnje sezone.

turisti u Hrvatskoj

Ovakve fantastične brojke vezano uz dolaske turista najviše možemo zahvaliti činjenici što neke destinacije koje su prije bile popularne među gostima iz Europe, više to nisu zbog sigurnosnih razloga. Strah od terorizma “pojeo” je turizam u zemljama kao što su Egipat, Turska, Maroko, Alžir, ali i u nekim dalekoistočnim destinacijama.

Čak je i značajno pao turistički promet u Parizu, gradu s najviše turističkih dolazaka na svijetu. Prema službenim podacima, tamo je samo 2016. godine zbog straha od terorističkih napada bilo čak 1,5 milijuna turista manje što u praksi znači 1,3 milijarde eura manje prihoda. Hrvatska pak ima prednost što je mala zemlja te od minimalnog utjecaja u globalnim geopolitičkim okvirima – što je odlično za sigurnost i turizam.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here