Već je sada vrijeme za pripremu za početak nadolazeće sezone, a mnogi iznajmljivači razmišljaju kako i gdje se oglašavati da bi što bolje popunili svoje smještajne kapacitete. Za mnoge je izbor Booking.com preko kojeg dobivaju rezervacije stranih gostiju koji u sve većem broju dolaze u Hrvatsku na odmor i ljetovanje.

Booking.com je obvezu plaćanja PDV-a prebacio na iznajmljivače

Ipak, velik broj postojećih iznajmljivača uopće nije svjestan činjenice da prilikom suradnje s Bookingom državi trebaju platiti PDV na proviziju koju plate Bookingu. Naime, Booking.com ne plaća PDV u Hrvatskoj te je preko ugovora kojeg sklapa s iznajmljivačima tu obvezu prebacio na same iznajmljivače. To u praksi znači da ako ste tijekom jedne sezone, primjerice, Bookingu platili ukupno 10.000 kn provizije na iznajmljivanje, državi ste dužni uplatiti dodatnih 2500 kn PDV-a.

Preporučujemo: Što morate imati kako vas ne bi kaznila inspekcija?
Preporučujemo: 10 odličnih savjeta za uređenje apartmana
Preporučujemo: Kakvih se gostiju trebate čuvati

No brojni iznajmljivači uopće ne znaju za tu svoju obvezu, pogotovo oni noviji ili koji tek kreću s iznajmljivanjem apartmana, a planiraju surađivati s Bookingom. Ako znamo da u Hrvatskoj ima negdje oko 100.000 iznajmljivača, te da se godišnje od turizma zaradi gotovo 12 milijardi eura, jasno je da država zapravo gubi golem novac na neplaćanje ovakve vrste poreza.

Stoga i ne čudi što su već najavljene povećane inspekcije i nadzori od porezne uprave prema malim iznajmljivačima kako bi se uvelo reda na tržištu.

Sivo tržište i nelojalna konkurencija

Nije problem samo što država ostaje bez dobrog dijela prihoda, već je neplaćanje obveznog PDV-a od strane pojedinaca zapravo i udar na sve one koji uredno plaćanju svoje obveze. Tako se u stvari stvara nelojalna konkurencija koja pogoduje sivom odnosnom crnom tržištu.

Jer ako jedan iznajmljivač može slobodno i bez straha ne plaćati PDV, drugi si iznajmljivač može postaviti pitanje “zašto bih ja bio budala što plaćam?” pa bi mogao donijeti odluku da ni on to ne plaća. Tu su i brojne turističke agencije koje također uredno plaćaju PDV i sve ostale obveze te posluju po svim “pravilima igre”. Postavlja se pitanje zašto bi one bile primorane plaćati PDV na proviziju Bookingu ako to ne rade brojni iznajmljivači?

turisti

Ne radi se tu samo o PDV-u na proviziju Bookingu; riječ je zapravo o puno širem spektru usluga koje se obavljaju na crno. Npr. svaki put netko ode po svoje goste u zračnu luku i za to im uzme 200 kn ili im omogući vožnju privatnim brodom za 100 eura, a za to im ne izda račun niti plati porez, stvara se nelojalna konkurencija i pritisak na sve one koji posluju legalno i u skladu sa zakonima.

Uvođenje reda i jednakih pravila za sve

I nije to karakteristično za turizam, već je tako zapravo manje-više sa svim djelatnostima. Razni internetski oglasnici puni su oglasa u kojima se bez straha nudi “rad u fušu”: od instrukcija za učenike preko kućnih popravaka do usluga prevoditelja, grafičkih dizajnera itd. Jeste li se ikad zapitali zašto se, primjerice, na prste jedne ruke mogu nabrojati firme koje nude instrukcije učenicima, a koje su vrlo tražene? Tržište je preplavljeno instrukcijama na crno, bez ikakve kontrole. Oni koji bi tu uslugu htjeli obavljati legalno i uz račun, zbog svih poreza i davanja neusporedivo su skuplji od nelojalne konkurencije, stoga gotovo da nemaju šanse.

A najveći apsurd u svemu tome jest što oni koji neku djelatnost obavljaju na crno uglavnom ne moraju strahovati od poreznih nadzora i inspektora, koji će s druge strane legalnom obrtniku ili poduzetniku i za najmanji prekršaj opaliti drakonsku kaznu.

Država bi konačno trebala uvesti reda i uvesti jednaka pravila igre za sve. Ako se treba platiti PDV na proviziju Bookingu, onda bi to trebali raditi svi – i privatni iznajmljivači i agencije. Ako treba izdati račun za uslugu, onda to trebaju raditi svi, a ne samo neki.

Brojni online oglasi koji u suštini predstavljaju obavljanje neregistrirane djelatnosti naprosto vape za inspekcijskim nadzorima. Postavlja se pitanje zašto država na one koji rade na crno žmiri, a registrirane obrtnike i poduzetnike maltretira kompliciranim propisima i velikim kaznama. Tako se oni koju posluju legalno moraju nositi s teškoćama koje im stvara i nelojalna konkurencija i sama država.

Suradnja s turističkim agencijama

Nigdje na svijetu pitanje rada na crno i sive ekonomije nije sto posto regulirano. Uvijek će biti onih koji će se “snaći” ili ne platiti pokoji porez. No s rastom turizma počeli su se generirati ogromni prihodi, pa bi trebalo osigurati da svi imaju iste startne pozicije kad se radi o plaćanju PDV-a i svih drugih zakonskih obveza.

U svakom slučaju oni iznajmljivači koji ne žele samostalno plaćati PDV na Booking.com provizije mogu surađivati s turističkim agencijama, koje će onda svu brigu oko plaćanja poreza i svih ostalih nameta preuzeti na sebe. Naime, za mnoge je male iznajmljivače administriranje i evidencija poreza kojeg trebaju platiti veći teret negoli sami njegov iznos. Mnogi se od njih vrlo neugodno iznenade kad upoznaju svu kompliciranost domaće birokracije.

Turističke agencije u svemu tome imaju znatno više iskustva, a zbog poreznih i mnogih drugih “zavrzlama” posve je jasno da iznajmljivanje turističkog smještaja i nije tako jednostavan posao kao što mnogi misle.

iznajmljivanje apartmana

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here