turistička sezona 2018 hrvatska

Turistička sezona 2018. godine mogla bi biti najbolja u povijesti Hrvatske. Naime, iz godine u godinu u Hrvatsku stiže sve više turista. Tako će, primjerice, hrvatski turizam ove godine ostvariti oko 100 milijuna noćenja, uz 13% više više turista nego prošle godine.

Ti će se pozitivni trendovi vrlo vjerojatno nastaviti i iduće godine. Osim u slučaju izbijanja neke velike svjetske krize koja bi uzrokovala tektonske potrese u globalnoj sigurnosti, možemo za očekivati te će nam turistička sezona 2018. godine donijeti oko 125 milijuna noćenja te zaradu od oko 13 milijardi eura.

Nastavak gradnje hotela

Tijekom turističke sezone 2018. godine očekuje se nastavak proširenja smještajnih kapaciteta odnosno gradnje hotela. Naime, samo se ove godine otvorilo čak 50 novih hotela, a taj bi broj dogodine mogao biti i veći.

hoteli Hrvatska

Zanimljivo je da turisti koji dolaze na hrvatsku obalu sve više traže luksuzni smještaj. Naime, hoteli visoke kategorije s 4 ili 5 zvjezdica u prosjeku imaju 20% dužu popunjenost od onih s nižom kategorijom.

Osim hotela, sve se više grade i uređuju manje apartmanske zgrade u kojima ljudi kupuju apartmane za vlastiti odmor ili pak za iznajmljivanje. Mnogi iznajmljivači, pogotovo oni koji su uspjeli uštedjeti određeni novac, uviđaju da je jedan od najboljih načina ulaganja upravo kupnja i iznajmljivanje apartmana.

S obzirom na to da su kamate na štedne uloge u bankama izrazito niske (1-2%), sve se više hrvatskih štediša odlučuje na investiranje u turizam. Kupnja atraktivnog apartmana na obali koji će se ljeti iznajmljivati turistima jedan je od najboljih načina za uložiti novac.

turistička sezona 2018

To pogotovo vrijedi ako se apartman kupuje u gotovini, čime se isključuje kreditni rizik i još uvijek relativno visoke kamate na stambene kredite. Prosječan apartman od 50-60 m2 za 4+1 osobe koji se prema konzervativnoj procjeni uspije iznajmiti 60 dana u godini, može donijeti zaradu od oko 30.000 kn po sezoni. Cijena takvog apartmana kreće se u prosjeku oko 85.000 eura, što znači da je riječ o godišnjoj zaradi od otprilike 4-5%.

Prepoznatljivost hrvatskog obiteljskog smještaja

Osim što u Hrvatskoj niče sve više hotela i privatnih apartmana, hrvatski turizam sve više postaje prepoznatljiv po obiteljskom smještaju. Naime, čak četiri predstavnika turističkog obiteljskog smještaja iz Hrvatske proglašeni su najboljima u svojim kategorijama na dodjeli nagrada obiteljskom smještaju u Bruxellesu, u organizaciji European Holiday Home Association (EHHA).

kuća za odmor

Predivno uređene kuće za odmor koje se obično nalaze uz samo more sve su popularnija turistička kategorija. Iako je gradnja takvih smještajnih kapaciteta znatno skuplja u odnosu na gradnju klasičnih apartmana, cijene smještaja i popunjenost znatno su viši stoga ih je dugoročno isplativije graditi.

Sve u svemu pred Hrvatskom je čini se još jedna uspješna turistička sezona koja će nam donijeti nove rekorde po pitanju broja dolazaka gostiju i zarade od turizma.

2 komentara

  1. sezone nema.tamo gdje moja familija živi to je okrutna činjenica.Doviđenja domovino moja,jer mi odlazimo.Djedovinu nećeo prodati,mada bi je …..

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here