iznajmljivanje apartmana

Hrvatska je na putu da postane jedna od najposjećenijih destinacija u svijetu. A budući da je turizam trenutno jedna od najvažnijih gospodarskih grana Republike Hrvatske, ujedno je postao i izvor dodatne zarade mnogih ljudi. Ta se zarada uglavnom očituje kroz iznajmljivanje apartmana te vila i kuća za odmor, naročito za vrijeme ljetne sezone. Iz godine u godinu može se primijetiti značajan porast kako u razvoju turizma, tako i u razvoju privatnog smještaja.

Zarada koja se očituje kroz najam privatnog smještaja može biti itekako isplativa, no, kao što je to slučaj i u svakom drugom biznisu, potrebno je zadovoljiti određene preduvjete.

Kako biste mogli za cijenu svoje kuće za odmor ili apartmana odrediti cijenu koja će kao rezultat donijeti lijepu zaradu i isplativost ulaganja, potrebno je istaknuti da su opremljenost i lokacija dvije stavke koje su ključne za to.

iznajmljivanje apartmana

Iako mnogi imaju strah od ulaganja u nekretnine i započinjanja ovakve vrste biznisa, iskustva mnogih iznajmljivača su i više nego pozitivna što svakako dovodi do želje za pokušajem. Svaki početak je težak, no odnekud se mora početi. Treba napomenuti da svakako nije riječ o brzoj zaradi i „lovi preko noći“, no uz dobru organiziranost, volju i želju, rezultati su zapanjujući. Barem za mnoge od domaćih iznajmljivača.

Iskustva zadovoljnih iznajmljivača

Mnogi iznajmljivači tako i sami priznaju kako su u početku mislili da su se prebrzo ,,zaletjeli“.  Nakon što su uložili popriličan kapital u nekretninu, činilo se kako je nemoguće da sezona bude toliko uspješna i da baš njihov apartman bude popunjen jedan dobar period.  Mnogi priznaju kako ih je panika počela hvatati već početkom svibnja i da su dane provodili sjedeći pred računalom,  osvježavajući stalno mail poruke ili gledajući u mobitel očekujući poziv s inozemnim pozivnim. Naravno da nikome ne bi bilo svejedno da stvari krenu u potpuno krivom smjeru od očekivanog.

apartmani turizam

A onda stigne ljeto, visoke temperature, već poprilično vreo lipanj. A s poprilično vrelim lipnjem stigne i hrpa zainteresiranih gostiju. Do neki dan, žalili su se na manjak upita, a sada je najedanput  zainteresiranost tolika da turisti skoro više i ne pitaju za cijenu. Da, upravo tako započinje priča mnogih iznajmljivača. Nije loše, zar ne?

No, nije poanta samo iznajmiti apartman i misliti kako je uloga iznajmljivača tu završila.

Odnos turista i iznajmljivača je od ključne važnosti za daljnju uspješnost.

Nasmijan i gostoljubiv domaćin gotovo je pa najvažniji faktor u ovoj priči. Često će turist i “zažmiriti” na nekakve nedostatke u apartmanu ukoliko je domaćin pozitivna, vedra osoba, s takvim pristupom da je spreman pomoći te je otvoren za sva pitanja.

Zadovoljni gosti će se uglavnom vraćati, a to je jedan od najvećih uspjeha dobrog iznajmljivača. Nema boljeg osjećaja nego znati da ste uspjeli u svojoj namjeri da ostvarite toliko dobar smještaj i dobru recenziju da vam se isti turisti vraćaju iz godine u godinu. Tada znate da ste to odradili onako kako treba.

Dodatne prednosti bavljenja iznajmljivanjem apartmana

Dakle, osim odlične zarade, na neki način ste stekli i novo prijateljstvo. Da, upravo ovakva vrsta bavljenja turizmom donosi niz pozitivnih iskustava.

S onim turistima koji su vaši stalni gosti iz sezone u sezonu često postanete toliko bliski da se čujete i tijekom godine, pa tako mnogi turisti svojim iznajmljivačima šalju čestitke za blagdane, rođendane i slično. Sve te male stvari su zaista lijepe geste koje mame osmijeh na lice i potiču svakog iznajmljivača da daje svoj maksimum te i dalje ulaže u ono što mu donosi takve mogućnosti.

iznajmljivači apartmana

Osim dobre zarade i ostvarivanja prijateljskih odnosa sa svojim gostima, na neki način ste “prisiljeni” naučiti strane jezike što je svakako plus za svaku osobu. Isprva ćete možda znati samo osnove, pozdrave, upoznavanja i tome slično, no uz dugogodišnji rad nauči se mnogo izraza, riječi i fraza za poprilično dobru komunikaciju. A naravno da svaki novi naučeni jezik otvara brojna vrata i niz mogućnosti.

Upoznajući brojne ljude, upoznajemo se i s njihovom kulturom, tradicijom i običajima čime također obogaćujemo svoje znanje i proširujemo svoje vidike.

Dobra zarada kao primaran cilj

Iako je logično da većina ljudi započinje s iznajmljivanjem s ciljem poboljšanja kućnog budžeta, kao dodatnu motivaciju za početak ovog biznisa svakako se treba prisjetiti i gore navedenih pozitivnih iskustava.

Mnogima je vjerojatno u glavi i dalje pitanje koliko je zapravo isplativo upustiti se u nešto ovakvo. Kao što je prethodno rečeno, nitko vam ne može reći i odrediti točnu cifru zarade od vašeg smještaja. Dosta preduvjeta za ostvarivanje uspješne sezone je upravo na vama.

Ukoliko ste uredili svoj apartman koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji, cilj vam je privući goste. Od izrazito velikog značaja je kvalitetno oglasiti svoj apartman. Što to znači?

apartmani zarada

Različiti su načini objavljivanja smještajnih jedinica počevši od turističkih agencija, društvenih mreža te samostalnog oglašavanja. Na vama je da se odlučite za ono što vam najviše odgovara. Onima koji nemaju vremena ni znanja za digitalni marketing (koji je zapravo danas i gotovo jedini marketing), svakako preporučujemo suradnju s renomiranom turističkom agencijom koja vam neće uzeti veliku proviziju.

No posebno treba naglasiti jednu jako važnu stavku kad je u pitanju bilo kakva vrsta oglašavanja, a to je – fotografija.

Kao što mnogi iznajmljivači već i sami znaju, upravo je fotografija jedan od ključnih faktora koji će privući ili odbiti turiste. Kvalitetna fotografija je nešto što u startu mami poglede i želju za ,,klikom“ na određenu smještajnu jedinicu. Nakon što se turist odlučio za taj apartman, od važnosti je daljnja komunikacija bilo s agencijom bilo s domaćinom. Nevažno radi li se o komunikaciji putem maila ili telefonski, ta komunikacija mora biti što srdačnija i ljubaznija kako bi u konačnici došlo do pozitivnog rezultata.

Ukoliko se zadovolji tih nekoliko uvjeta, smiješi se uspješna sezona puna novih priča, iskustava, prijateljstava i na kraju krajeva – dobre zarade.

apartmani iznajmljivači

Brojne prednosti ovakve vrste bavljenja turizmom, potaknule su mnoge iznajmljivače da započnu svoj biznis i na taj način prebrode ekonomske teškoće, tj. poprave kućni budžet. Oni koji imaju dva ili više apartmana na dobroj lokaciji, gotovo da preko godine i ne moraju ništa drugo raditi.

Uz brojne pozitivne strane, s lakoćom se može prijeći i preko nekih negativnih strana koje sa sobom nosi svaka vrsta biznisa. Ako na jednu stranu stavimo brojna poznanstva, nove jezike, kulture, razvijanja komunikacijskih vještina i odličnu zaradu, par eventualno zahtjevnih i gunđavih turista zasigurno nije razlog za odustajanje.

PROČITAJTE: Što sve treba imati u apartmanu
PROČITAJTE: Besplatno oglašavanje apartmana
PROČITAJTE: Virtualnim šetnjama do popunjenosti apartmana

Kao što smo već rekli, svaki početak je težak, no taj početak svakako gubi na težini kada znamo da će donijeti vrhunske rezultate. Iz tog razloga je potrebno ,,pregrmjeti“ svaku poteškoću koja se nađe na putu do uspjeha, jer ipak je riječ ,,uspjeh“ sama po sebi već dovoljna motivacija, zar ne? Uspješnost turističke sezone ovisi o radu, trudu i posvećenosti. A upravo dovoljno tog rada, truda i posvećenosti dovodi do vrhunskih rezultata u turizmu. Zašto ne biste već danas krenuli od malog početka do velikog uspjeha?


Imate apartman, vilu, kuću za odmor i željeli biste biti uspješan iznajmljivač? Želite ostvariti maksimalnu popunjenost uz niske troškove i proviziju? Turistička agencija Anna Tours je među najuspješnijim turističkim agencijama u Hrvatskoj. Iznajmljivači koji surađuju s agencijom Anna Tours ostvaruju jako dobru popunjenost apartmana te isplatu u roku od 2 dana! Javite se bez obveze!

Anna Tours d.o.o.
Primorska  cesta b.b. (hotel Jadran)
51512 Njivice
tel.  051 / 846 – 165
mob. 091 / 280 – 6981 (odgovorna osoba g. Ivan Perić)
e-mail: info@annatours.hr ili iznajmljivaci.hr@gmail.com

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here