28/05/2024
Početna ZA IZNAJMLJIVAČE Savjeti Kako postati iznajmljivač privatnog smještaja u 5 koraka!

Kako postati iznajmljivač privatnog smještaja u 5 koraka!

76128
kako postati iznajmljivač

Hrvatska je poznata po svojoj prekrasnoj obali i bogatom turističkom nasljeđu. Otok Krk je samo jedan od bisera koji svake godine privlači tisuće turista. Mnogi se odluče za iznajmljivanje privatnog smještaja kako bi svojim gostima pružili priliku za uživanje u autentičnom iskustvu boravka u Hrvatskoj. Ako razmišljate o gradnji ili kupnji nekretnine na ovom predivnom otoku koju biste iznajmljivali, kliknite na izaberite savršenu nekretninu na Krku ili se informirajte o svim mogućnostima.

Odlučili ste iznajmiti apartman, sobu, kuću za odmor… te se konačno pridružiti mnogobrojnim uspješnim hrvatskima iznajmljivačima koji svoj smještaj pune svake turističke sezone. Sada se pitate kako postati iznajmljivač privatnog smještaja, što vam sve treba? Saznajte što trebate napraviti te koju dokumentaciju trebate prikupiti u samo 5 koraka!

1. Rješenje o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga i kategorizacija

Kako biste dobili Rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, trebate 1) Ispuniti zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (Obrazac 1) te 2) Prikupiti dokumentaciju navedenu u Obrascu 2. Tražene dokumente u Obrascu 2 skupa sa Zahtjevom odnosno Obrascem 1 trebate dostaviti centralnoj pisarnici Ureda državne uprave u vašoj županiji.

Zahtjev za kategorizacijom trebate podnijeti Uredu državne uprave u Vašoj županiji (Služba za gospodarstvo odnosno Odjel za turizam). Tu ćete dobiti sve u vezi dokumenata koje ćete priložiti tom zahtjevu, te saznati sve informacije o kategorizaciji apartmana.

2. Nabava standardizirane ploče za iznajmljivače

Na glavnom ulazu u apartman ili drugi objekt koji iznajmljujete dužni ste postaviti standardiziranu ploču, a na ulaznim vratima trebate staviti natpis s imenom, prezimenom i uslugom koja se pruža. Standardizirane ploče se naručuju po kategorizaciji objekta kod proizvođača koji imaju suglasnost Ministarstva. Proizvođaču trebate dostaviti kopiju uplatnice, kopiju rješenja o kategorizaciji te adresu isporuke. Ovlašteni proizvođač za ovakve ploče je Kordun Marketing d.o.o. , a cijena se kreće od 250 kn.

kategorizacija iznajmljivači

3. Izrada službenog cjenika i kućnog reda za goste

Vaš službeni cjenik mora sadržavati:

 • Osnovne podatke iznajmljivača (naziv smještaja, ime i prezime vlasnika, adresa i OIB)
 • Naziv usluge (noćenje za dvije osobe, noćenje s doručkom, najam apartmana…)
 • Vrstu naplate (po noćenju, po osobi, po smještaju, tjedno….)
 • Termin (unijeti sve termine u kojima se cijena razlike, sezone…)
 • Cijenu (obavezno u HRK)
 • Boravišnu pristojbu (ako je uključena u cijenu obavezno je navesti i taj podatak, plus obavezno napisati iznose)
 • PDV (ako cijena sadrži PDV onda posebno izraziti neto cijenu plus iznos PDV-a)
 • Dodatne usluge (kućni ljubimci, klima, čišćenje, doručak, parking…)
 • Datum važenja cjenika (navesti datum od kada je taj cjenik važeći)
 • Potpis (Cjenik nije potrebno ovjeravati kod nadležnih službi, dovoljno ga je potpisati od strane vlasnika).

Obveza iznajmljivača je izložiti službeni cjenik u svakoj sobi/apartmanu. Možete ga objesiti na zid ili postaviti na stol. Kao iznajmljivač ste također dužni utvrditi kućni red te ga istaknuti u svim sobama i apartmanima (NN 138/06).

Primjer cjenikaprimjer kućnog reda

4. Prijava gosta u turističku zajednicu i izdavanje računa

Gosta trebate prijaviti u Turističku zajednicu u roku od 12 sati po dolasku i u roku od 24 sata po odlasku. Goste možete prijaviti:

 •  računalom putem interneta (kako i na koji način, informaciju ćete dobiti u Turističkoj zajednici)
 • osobno dostaviti turističkoj zajednici ispunjene prijavnice na obrascu UT-XII-51 (možete ih kupiti knjižari ili trgovini „Narodnih novina“).

Iznajmljivač je dužan izdati račun gostu (ili agenciji) za svaku izvršenu uslugu i zadržati u bloku za sebe kopiju tog računa.

Kao iznajmljivač privatnog smještaja morate voditi „Popis gostiju”. Dužni ste dakle voditi popis svih gostiju u koji upisujete sve goste na smještaju (i domaće i strane). Popis gostiju možete voditi kao uvezanu knjigu koju možete kupiti kao gotov obrazac u „Narodnim novinama“ – šifra XII-46. Ovaj popis morate čuvati najmanje dvije godine.

5. Boravišne pristojbe i porez na dohodak

Kao iznajmljivač dužni ste uplatiti godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe, odnosno boravišnu pristojbu po noćenju te uplatiti članarinu Turističkoj zajednici. Uplata paušalnog iznosa boravišne pristojbe obavlja se na temelju uplatnica koje izdaje  turistički ured turističke zajednice mjesta, općine, grada ili turističke zajednice područja.

kako postati iznajmljivač

Godišnja svota ovisi o razredu turističkog mjesta i iznosi od 300 kn po krevetu u mjestu razvrstanom u turistički razred A, više od 255 kn za razred B, 210 kn za razred C i do 150 kn u mjestu razvrstanom u turistički razred D.

Boravišnu pristojbu ne plaćaju:

 1. djeca do dvanaest godina starosti
 2. osobe s invaliditetom od 70% i većim i jedan pratitelj
 3. sudionici školskih paket aranžmana (paušalnih putovanja) odobrenih od strane školske ustanove
 4. sezonski radnici
 5. članovi uže obitelji stanovnika turističke općine ili grada,
 6. putnici na putničkom brodu u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu u luci
 7. vlasnici kuće za odmor i članovi njegove obitelji, ako je kuca za odmor izvorna stara obiteljska kuca stečena nasljeđivanjem od ostavitelja koji je imao posljednje prebivalište u turističkoj općini ili gradu, kada noće u toj kući
 8. osobe koje uslugu noćenja koriste u okviru ostvarivanja programa socijalne skrbi, Boravišnu pristojbu umanjenu za 50% plaćaju:
 • osobe od navršenih 12 do 18 godina starosti
 • osobe do 29 godina starosti, koje su članovi međunarodnih omladinskih organizacija, kada koriste usluge noćenja u omladinskim objektima za smještaj koji su uključeni u međunarodnu mrežu omladinskih objekata za smještaj IYHF.

Osobe dokazuju pravo na neplaćanje boravišne pristojbe, odnosno pravo na plaćanje umanjenog iznosa boravišne pristojbe odgovarajućim ispravama, ugovorom o radu, potvrdama i sl.

Svi su iznajmljivači po Zakonu dužni plaćati Turističku članarinu (može i jednom godišnje). Obračun se prijavljuje Poreznoj upravi, a sam prihod članarine se uplaćuje Turističkoj  zajednici putem uplatnice (obrazac možete preuzeti OVDJE).

Porez na dohodak za iznajmljivače povoljnije je plaćati paušalno. Većina privatnih iznajmljivača nisu obveznici poreza na dodanu vrijednost jer im godišnji promet ne prelazi 230.000 kuna. Iako nisu obveznici PDV-a, ovakvi iznajmljivači dužni su gostu izdati račun za obavljenu uslugu, na kojem navode da PDV nije zaračunat. Samo u slučajevima kada iznajmljivač primi uslugu od inozemnog poduzetnika ili nabavi dobra za obavljanje djelatnosti u drugoj državi postoji obaveza plaćanja PDV-a (iako iako nije upisan u registar obveznika PDV-a). Za domaće iznajmljivače je stoga u smislu plaćanja PDV-a jeftinije surađivati s domaćom turističkom agencijom jer u tom slučaju obvezu plaćanja poreza preuzima agencija.

Ako ste uspješno prošli svih gore opisanih 5 koraka, čestitamo, postali ste iznajmljivač privatnog smještaja.

(Još detaljnije informacije za iznajmljivače možete pronaći na linku ovdje)

1 komentar

 1. Pozdrav
  hvala Vam na informacijama! Stvarno olaksava cijeli proces.
  Zanima me koliko kosta cijeli taj put..od potvrda za instalacije, rjesenje za zastitu od pozara itd itd pa do kraja?
  Jel znate mozda okvirnu cijenu svega toga
  Pozdrav,
  Ana

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here