zračne luke u Hrvatskoj

U Hrvatskoj neprestano raste broj turista koji svake godine, najčešće u vrijeme sezone, posjećuje našu obalu i atraktivne turističke destinacije. Svjetski trend rasta turizma i turističkog prometa već je godinama u uzlaznoj putanji. Turizam tako danas uvelike pridonosi rastu globalne ekonomije – procjenjuje se da se oko 10% svjetske ekonomske aktivnosti (oko 2,2 trilijuna američkih dolara) odnosi na turizam, te da turistički sektor stvara više od 108 milijuna radnim mjesta u svim zemljama svijeta. Također, u turizmu će do 2024. u svijetu raditi čak 126 milijuna ljudi.

Ključna uloga zrakoplovne industrije

Porastu turističke aktivnosti svakako je pridonijela zrakoplovna industrija. Preko 54% turista koji posjećuje strane zemlje danas putuje zrakoplovima. Stoga i ne čudi da i naše zračne luke, pogotovo na obali, obaraju povijesne rekorde po broju letova i putnika. Tako je ove godine Zračna luka Zadar prvi put obilježila promet od 500.000 putnika. Najveći broj putnika prevezli su niskobudžetni prijevoznici Ryanair (325.000) te Eurowings (55.000), a potom Croatia Airlines (53. 000). Najviše je putnika doputovalo iz Njemačke (176.000), Velike Britanije (54.000), Francuske (49.000), Belgije (42.000) i Švedske (41.000).

Slično je i sa Zračnom lukom Split u Kaštelima koja je u rujnu oborila rekord u broju putnika od svog osnutka! Naime, prvi put je broj putnika prešao 2 milijuna, i to više od tri mjeseca prije kraja godine. To je rast broja putnika od čak 17 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine!

Ulaganje u zrakoplovnu infrastrukturu

Očito je da se ulaganje u zrakoplovnu infrastrukturu te obnovu i proširenje zračnih luka itekako isplati. Tako se planira obnova i nekih aerodroma koji su više od 60 godina izvan upotrebe. Na primjer Grad Vis planira revitalizaciju aerodroma na Visu što bi svakako revitaliziralo otok i dodatno ga učinilo zanimljivijom destinacijom turistima koji se sada do otoka moraju voziti i po nekoliko trajektom.

Pojava niskobudžetnih, jeftinih zračnih prijevoznika, kao npr. Ryan Air, koji nude zrakoplovne karte po cijeni već od 10 eura, svakako je značajno pomogla razvoju turizma u Hrvatskoj koji iz godine u godinu bilježi rast – procjenjuje se da će prihodi od turizma u Hrvatskoj u 2016. godini premašiti rekordnih 8 milijardi eura.

Sve su to odlične vijesti za iznajmljivače apartmana kojima mnogi gosti dolaze upravo zrakoplovima, te se često prvi susret s gostom ostvari u zračnoj luci, pogotovo ako iznajmljivač u duhu dobrog domaćina odluči otići po gosta koji stiže avionom i dovesti ga do apartmana.

 

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here