Unazad nekoliko godina diljem Dalmatinske zagore niknule su stotine luksuznih kuća za odmor. Zapravo, radi se o udobnim smještajnim objektima s bazenom koji se naslanjaju na autohtoni stil gradnje dalmatinskog zaleđa i tako se odlično uklapaju u okoliš i mjesnu tradiciju. Iznajmljivanje kuća za odmor u zaleđu je trend koji je, primjerice, u Istri već duže vrijeme poznat, no koji je u Dalmaciji tek u novije vrijeme dobio turistički vjetar u leđa.

Turizam umjesto uništenog gospodarstva

iznajmljivanje kuća za turisteS obzirom na to da je dobar dio dalmatinske privrede propao (primjerice, u Imotskome je nedavno zatvorena i zadnja veća tvrtka, nekad poznata imotska vinarija Imota), poduzetni pojedinci odlučili su se okrenuti turizmu. Ta je odluka i razumljiva s obzirom na to da turizam u Hrvatskoj stalno bilježi rekorde odnosno sve veće brojke što se tiče dolazaka gostiju. Kako u Zagori tako i u Imotskoj krajini gradi se sve više novih luksuznih smještajnih objekata ili se pak iz temelja obnavljaju stara zdanja. Iznajmljivanje kuća za odmor tako je postalo pravi turistički hit. Od Vinjana Donjih preko Grabovca do Ciste Velike svuda niču velike i luksuzno uređene kuće koje obično iznajmljuju turisti dubljeg džepa.

Velika ulaganja za veliku zaradu

Naravno, nitko ne može reći da je riječ o trendu koji je namijenjen svima. Iznajmljivanje kuća za odmor, pogotovo ovakvog luksuznog tipa, iziskuje i velika ulaganja. Npr. jedna je obitelj samo u bazen od 100 kvadrata uložila čak 100.000 eura. Ipak, u špici sezone cijene turističkog najma ovakvih objekata kreću se i do 5000 eura po tjednu. Prosjek popunjenosti je oko 15 tjedana godišnje.

iznajmljivanje kuća za odmor u Hrvatskoj

 

Možemo slobodno reći da u turizmu ovakvoga tipa kapital oplođuje kapital, odnosno morate uložiti da biste zaradili, ali i imati smisao za biznis te znanje za privući goste. Ipak, što se tiče gostiju, njih zaista ima sve više. Vlasnici ovakvih kuća imaju opciju odlučiti se za iznajmljivanje preko agencije uz određenu proviziju ili pak samostalno, ako imaju znanja, volje i vremena, privući goste oglašavanjem na nekom od popularnih booking portala.

Bogati turisti bježe od masovnog turizma

Zašto je ovakav oblik iznajmljivanja postao hit, pogotovo među bogatim turistima iz Skandinavije? Razlog je taj što bogati pojedinci ne vole masovni turizam, gužve i tisuće nabijenih apartmana uz obalu. Takvi gosti u prvom redu cijene mir i privatnost, a ako žele doći do mora, nije im problem sjesti u automobil jer su do mora već za 15-20 minuta vožnje.

kuća za odmor najam

Kako doznajemo, nakon Skandinavaca ovakve kuće uglavnom unajmljuju Francuzi, Nijemci i Poljaci. Ono što je olakšalo razvoj ovakvog tipa turizma jesu i prilično dobre ceste, pogotovo Autocesta Zagreb – Split, ali i tunel Sveti Ilija koji je omogućio brzu povezanost dalmatinskog zaleđa s morem.

Iznajmljivanje kuća za odmor kao ekonomski spas

Možemo slobodno reći da Dalmatinska zagora nakon propasti raznih poduzeća, ali i poljoprivrede doživljava svoju turističku renesansnu koja će barem dijelu tamošnjih stanovnika donijeti sigurne i velike prihode. Očito je da se turizam može svugdje stvoriti uz viziju, ulaganja i trud. Blizina mora samo je dodatni adut i povoljan vjetar u leđa.

*Imate kuću za odmor i želite je napuniti gostima? Javite nam se na info@annatours.hr ili na telefon 051 / 846 – 165. Punimo smještajne objekte na području cijele Hrvatske!

 

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here