Trogir je predivan stari grad smješten 20-ak kilometara zapadno od Splita, na sjeverozapadnom kraju Kaštelanskog zaljeva. Osnovali su ga još u 3. st. pr. Kr. grčki kolonisti s otoka Visa. Jedan je od najbolje sačuvanih romaničko-gotičkih gradova u Europi, a jezgru mu čine dvorac i kula okruženi zidinama. Mostovima je spojen s otokom Čiovom.

Iako je riječ o relativno malom gradu od nekih 10-ak tisuća stanovnika, Trogir svojom ljepotom oduševljava brojne turiste. Svakog su ljeta kamene ulice Trogira pune gostiju iz svih krajeva svijeta koje ovaj grad svojim kulturno-povijesnim znamenitostima ostavlja bez daha.

Najpoznatiji kulturni spomenik je trogirska katedrala sv. Lovre iz 13. stoljeća čiji je portal zapadnih vrata izradio Majstor Radovan. Katedrala pripada pod zaštićenu svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a.

trogirska katedrala

Turistima je također atraktivna i tvrđava Kamerlengo na jugozapadnom rubu grada koja je nekoć služila za smještaj mletačke vojne posade.

kula kamerlengo

Zapravo, grad Trogir toliko obiluje kulturnim i povijesnim znamenitostima da ih je teško sve nabrojati. Zanimljivo je znati da je ovdje 1271. otvorena prva ljekarna u Europi. A i jedan od najljepših primjeraka grčke umjetnosti pronađenih u našim krajevima zacijelo je  reljef grčkog boga Kairosa iz 4. st. pr. Kr., koji se čuva u umjetničkoj zbirci “Kairos”, u  samostanu sv. Nikole u Trogiru.

trogir slika

Kairos se smatra bogom sretnog trenutka, a pojavljuje se vrlo rijetko u nečijem životu, dajući čovjeku mogućnost da ga “uhvati za čuperak”. Onaj tko u tome uspije, smatra se sretnikom kojem se ispunjavaju želje. Otuda i izraz “čuperak sreće” koji simbolizira životne prilike koje valja iskoristiti.

kairos

Od građevina, u Trogiru je poznata i palača trogirske obitelji Ćipiko, koja se sastoji od više zgrada koje su koloplet romanike, gotike i renesanse, spojenih u jedinstvenu cjelinu. Tu je i Knežev dvor koji datira iz 13. stoljeća, a u 19. stoljeću je restauriran u renesansnom stilu. U njemu se nalaze povijesni grbovi mletačkih knezova i drugih plemića.

trogir

Turisti koji dođu u Trogir imaju osjećaj kao da su se vremeplovom vratili u srednji vijek. Ovaj romantični grad s predivnom rivom i velikim pristaništem za brodove i jahte do sad su posjetile mnoge poznate osobe iz Hrvatske i svijeta.

Trogir je karakterističan po tome što nije klasična turistička destinacija u koju gosti dolaze samo zbog sunca i mora, već ponajprije zbog upoznavanja s njegovom bogatom povijesno-kulturnom baštinom i specifičnim ugođajem. Ipak, to ne znači da gosti ne uživaju u ljetnim radostima; dapače.

U Trogiru i okolici postoje brojni privatni apartmani koji se mogu iznajmiti, a nedaleko se nalazi i Hotel Medena s 1300 kreveta, apartmanima i kampom. Tu su i razni manji hoteli, s kapacitetom od 20 do 50 kreveta, kao i tri auto-kampa.

čiovo

Odmah uz Trogir nalazi se otok Čiovo koji je popularna ljetna turistička destinacija s kristalno čistim morem i mnogobrojnim plažama. S obzirom na sve što ovaj grad može ponuditi gostima, i ne čudi da je 2017. g. ostvareno čak 561.000 noćenja i više od 130.000 dolazaka.

Danju možete uživati u šetnjama trogirskom rivom i starom jezgrom, ispijati kavu ili osvježavajuće napitke u nekom od popularnih kafića, kušati legendarne trogirske sladolede, kupati se, unajmiti bicikl ili skuter, posjetiti muzeje, galerije i suvenirnice… Navečer možete uživati u nekom od koncerata i live glazbi, večerati u jednom od brojnih restorana, prošetati se do tvrđave…

Ako još niste posjetili Trogir, ni sami ne znate što ste propustili. Ovaj povijesni dragulj hrvatske obale zacijelo će vas oduševiti, a nalazi se samo 3 km kilometara od Zračne luke  Split te 15 km od izlaza s Autoceste Zagreb – Split.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here