Ako se bavite iznajmljivanjem smještaja, znate koliko su frustrirajuće situacije kada u razgovoru s gostom želite nešto reći, no nikako se ne uspijevate pravilno izraziti na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku.

Iznajmljivanje smještaja je proces, a kako bi potencijalni gost uopće pokazao interes za vašim apartmanom, najprije je potrebno ostvariti komunikaciju putem e-maila ili telefona.

Ako taj korak uspješno obavite, slijedi dolazak gosta u vaš smještaj, a na vama je da predstavite sebe, apartman i destinaciju na najbolji mogući način.

No kako to izvesti ako ne govorite nijedan strani jezik? U nastavku vam donosimo nekoliko ideja, savjeta i privremenih rješenja za uspješnu komunikaciju koja ne uključuje mimiku i pantomimu.

 

Prijatelj, susjeda ili prevoditelj?

Iako vi možda govorite samo hrvatski jezik, zasigurno možete nabrojati barem pet vama bliskih osoba koje znaju neki strani jezik. Vama kao jezičnom neznalcu može se činiti kako vaša susjeda Marija briljira u francuskom, a zapravo su rečenice koje ona složi gramatički neispravne i pomalo smiješne. U tom slučaju, mail koji Marija uputi vašem potencijalnom gostu na francuskom može nenamjerno izazvati kontraefekt i odustajanje od strane gosta što nipošto ne želite, zar ne?

S druge strane, možete imati prijatelja s izvrsnim poznavanjem engleskog jezika u govoru i pismu koji će vam uspješno pomoći prilikom online komunikacije s gostom.

Poželjno je da svaka osoba kojoj ćete prepustiti ovaj važan zadatak ima iskustvo u prevođenju, certifikat koji potvrđuje polaganje više razine nekog stranog jezika ili pak iza sebe nekoliko godina života u inozemstvu.

Ta osoba ne mora nužno biti profesionalni prevoditelj da bi na razumljiv način obavila razgovor s gostom. No kraći gramatički ispravan tekst s odgovarajućim frazama jednostavno je neophodan. Ako se tu i tamo potkrade koja sitna greška, bit će zanemariva ako cjelokupan tekst ne gubi smisao.

Želite li pak 100% ispravan tekst s dozom profesionalnog, ali i prijateljskog pristupa u savršenom omjeru, obratite se iskusnom, certificiranom prevoditelju odnosno kontaktirajte prevoditeljske agencije.

Ne zaboravite da kvalitetna i uspješna korespondencija nerijetko biva glavni okidač zbog kojeg se gosti odlučuju za određeni smještaj.

Također, kada je riječ o oglašavanju, neka oglasi budu prepušteni u ruke stručnjaka jer gramatički neispravan tekst ulijeva nepovjerenje i sumnju u kvalitetu smještaja pa makar ga krasile najljepše fotografije.

 

Kako organizirati doček gosta?

I kada ste pomislili da ste napokon riješili sve probleme s komunikacijom, slijedi onaj najteži dio – doček gosta. Uobičajen slijed bi bio rukovanje, predstavljanje i smiješak nakon čega započinje ugodna konverzacija za još bolju atmosferu.

U idealnim uvjetima, to bi izgledalo tako. No za govornike isključivo hrvatskog jezika, tu nastaje problem.

Naravno, uvijek stignete naučiti par osnovnih fraza prilikom predstavljanja na engleskom jeziku, no to u većini slučajeva nije dovoljno. Gosti prvi put obično imaju raznorazna pitanja i od vas očekuju da ih uputite u najbolji restoran, muzej ili na najljepšu plažu u mjestu, a s nekoliko napamet naučenih fraza to nipošto nećete moći.

Iz tog razloga, za doček povedite sa sobom nekoga tko poznaje određeni strani jezik. U tom slučaju vam može pomoći čak i prethodno spomenuta susjeda Marija, brat, sestra, prijatelj ili bilo tko tko solidno razumije jezik jer komunikacija uživo dolazi prirodno, spontano, sama od sebe. Pa čak i da osoba koju povedete izjavi nešto smiješno ili besmisleno, vrlo vjerojatno će se gosti od srca nasmijati, a i vi skupa s njima što će odmah u startu stvoriti prijateljsku atmosferu. Gosti takve stvari obično ne zamjeraju već ih smatraju simpatičnima.

Ako ste pak perfekcionist koji teži ka savršenom dočeku, i ovdje možete angažirati nekog prevoditelja ili profesora koji će razgovor s gostima obaviti besprijekorno, no prije toga napravite računicu kako biste znali hoće li se taj pothvat pokazati isplativim.

 

Upišite specijalizirani turistički tečaj stranih jezika

Unatoč svim ovim rješenjima koja se na prvi pogled mogu činiti praktičnima, za dugoročno iznajmljivanje svakako preporučujemo da se posvetite učenju stranih jezika. Za početak, neka to bude engleski, najrašireniji jezik svijeta s najvećim brojem govornika.

Upišite specijalizirani turistički tečaj engleskog jezika kako biste osim osnova naučili i ciljane izraze te fraze koje će vam zatrebati u komunikaciji s gostima.

Potrudite se što više razgovarati na engleskom jeziku kako biste usavršili govor. Bez brige, uvijek će se dogoditi pokoja greška, no to će u većini slučajeva biti zanemarivo. Ako vas tješi, većina stranaca (ne uključujući Engleze i Amerikance) loše govori engleski jezik, tako da zasigurno neće ni primijetiti pojedinu pogrešku u rečenici. Ako smatrate da niste dovoljno spremni puno objašnjavati, olakšajte si. Pripremite za goste brošure i turističke vodiče prevedene na nekoliko svjetskih jezika u kojima će moći pronaći sve o destinaciji, događanjima, plažama, restoranima i sl.

Ako budete imali volje i vremena, uz engleski možete poraditi na još nekom svjetskom jeziku poput njemačkog, talijanskog ili francuskog. Od viška glava ne boli! Gosti uistinu cijene kada se potrudite razgovarati na njihovom jeziku pa makar pogodili svaki peti padež.

iznajmljivanje apartmana

Ukratko, uz pomoć prijatelja, prevoditelja i jezičnih znalaca, smještaj može biti uspješno iznajmljen pa čak i ako ne govorite nijedan strani jezik. No naša je preporuka da tako funkcionirate eventualno prvu sezonu. Do sljedeće sezone, potrudite se poraditi na učenju engleskog jezika koji će vam poprilično olakšati posao iznajmljivanja i učiniti svaki susret s gostom znatno ugodnijim!

Ili pak posao oko oglašavanja i iznajmljivanja apartmana možete predati u ruke kvalitetnoj turističkoj agenciji koja će se u tom slučaju pobrinuti za cjelokupnu komunikaciju i detalje.

 

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here