Svaki iznajmljivač zna da je gostima na odlasku mudro pokloniti pokoji originalni hrvatski suvenir za uspomenu na boravak u Hrvatskoj. Prije svega, to je čin dobrog domaćina te zahvalnosti što se gost odlučio za smještaj baš u njegovom apartmanu. S druge strane to će poticajno djelovati na gosta da se jednom opet odluči vratiti ili pak da preporuči domaćina svojim prijateljima i poznanicima.
Bez obzira hoćete li svojim gostima sami pokloniti hrvatske suvenire o svom trošku ili ćete im preporučiti da ih oni kupe ako vas za to pitaju, donosimo vam popis nekih zanimljivih autohtonih hrvatskih suvenira koji će im se zacijelo svidjeti.

Kravata

Kravata je navodno izum hrvatskih plaćenika u francuskoj službi tijekom 17. stoljeća. Hrvatski su je vojnici nosili kako bi se mogli raspoznati u kaosu rata i bojišta. Danas je ona, naravno, gotovo nezaobilazan modni dodatak za gotovo sve službene prigode, poslovne sastanke itd. Turisti će vjerojatno biti oduševljeni kad saznaju da kravata ima hrvatsko porijeklo, pa im možete preporučiti originalne hrvatske kravate koje se mogu kupiti npr. u dućanu CROATA kravate.

Bočice maslinova ulja

Maslinovo ulje također je zgodan suvenir jer je poznato da su hrvatska ulja među najkvalitetnijima u svijetu. Boce ulja od 0,25 ili 0,5 l odličan su suvenir i uspomena na Hrvatsku kao mediteransku zemlju, a postoje i posebna turistička pakiranja.
autohtoni suveniri

Proizvodi od lavande

Suveniri i eko proizvodi od lavande također su dobar suvenir koji uz to može biti i prilično koristan i dugotrajan. Gotove mirisne vrećice s lavandom ispunit će svaki prostor mirisima svježine i vječnog proljeća. Postoje razna pakiranja i cijene za suvenire od lavande: od mirisnih jastučića preko mirisnih vrećica raznih dezena do mini amfora.

Paprenjak

Paprenjak je aromatični hrvatski kolač koji vuče porijeklo još iz doba renesanse. Prepoznatljiv je po pravokutnom obliku i zanimljivim reljefima s folklornim motivima. Ovaj krhki kolačić postao je jestivi hrvatski suvenir, a nosi i oznaku “Izvorno hrvatsko”.

Čipka

Hrvatska ima dugu tradiciju čipkarstva, a s vremenom su se u našoj zemlji razvila tri središta u kojima se izrađivala čipka: Pag, Hvar i Hrvatsko zagorje. Čipka kao turistički proizvod i suvenir pruža mogućnosti za jedinstvene kreacije poput stolnjaka, rubaca, ukrasa, slika i ostalih proizvoda.

Posebno je poznata paška čipka koja se prodaje upakirana u posebnu drvenu kutiju, a postavljena na staklo ispod kojeg se nalazi paška sol.

Hrvatski pleter

Hrvatski pleter je geometrijski ukras svojstven starohrvatskoj kulturi. To je jedan od najstarijih simbola hrvatskog naroda te je kao takav popularan motiv na raznim suvenirima. Bio je čest ukras na hrvatskim srednjovjekovnim crkvama.

Vučedolska golubica

Vučedol je jedno je najstarijih naselja u hrvatskoj povijesti koje datira iz 3. tisućljeća pr. Kr.  Danas je to važno arheološko nalazište. Prastanovnici vučedolske kulture bili su vrlo vješti keramičari. Upravo je zato vučedolska golubica – keramička posuda s arheoloških iskopina na Vučedolu – postala simbole bogate i davne povijesti ovih prostora, a pogotovo Vukovara.

Licitarsko srce

Licitari su šareno ukrašeni kolači napravljeni od medenoga tijesta. Ova je vrsta kolača nastala u obrtima medičara kontinentalne Hrvatske. Iako je u cijelosti jestiv, on ponajviše donosi užitak i radost za oči zbog neobičnog i upečatljivog izgleda s naglašenom žarko crvenom bojom. Proizvodi se u različitim oblicima i veličinama: npr. srca, trešnje, ptičice, gljive, konjići itd.

Poznat je i starinski običaj darivanja licitarskog srca što je bio način kojim su mladići nekada iskazivali ljubav i simpatije za odabrane djevojke. Licitarsko srce i licitari odlični su suveniri za turiste, pogotove one koji posjećuju kontinentalnu Hrvatsku.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here