zanimljivosti o Hrvatskoj

21 zanimljiva činjenica o Hrvatskoj koje niste znali

„Tako mala, a tako velika zemlja.“ Tim se riječima možda najbolje može opisati Hrvatska. Iako površinski mala zemlja, Hrvatska krije brojne zanimljivosti i posebnosti. Nemoguće ih je sve nabrojati, no odlučili smo se za neke najzanimljivije činjenice, a vjerujemo da za neke od njih nikada niste ni čuli.

 

 1. SIGURNA ZEMLJA

Iako nije na prvom mjestu po tom pitanju, Hrvatska se definitivno može pohvaliti kao jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu.

Svijet je u zadnjih pet godina postao sve nesigurnije i nemirnije mjesto, no to nije imalo negativnih utjecaja na Hrvatsku. Nismo doživjeli nikakve ozbiljnije sigurnosne krize, povećanje kriminala ili terorističke napade.

Dapače, u odnosu na prethodnu godinu Hrvatska se pomjerila za čak 7 mjesta ispred i trenutno je u top 30 najmirnijih zemalja svijeta te jedna od rijetkih država u kojoj možete bez brige i straha uživati u noćnim šetnjama i obilascima.

Sve to, naravno, utječe i na broj turista koji u Hrvatskoj raste iz godine u godinu.


iznajmljivanje apartmana

 1. JEDAN OD NAJMANJIH GRADOVA SVIJETA

U središtu Istre smjestio se maleni gradić Hum koji je dug tek oko 100 metara, a širok 30.

No vjerovali ili ne, u ovako sitnim dimenzijama nalazi se bogata povijest. Legenda kaže kako je ovo mjesto stvoreno zahvaljujući divovima koji su u dolini rijeke gradili gradove.

Kada govorimo o malim gradovima u svijetu, uglavnom mislimo na gradove koji imaju do 30.000 stanovnika, a ovaj prekrasni mali gradić ima tek oko 20 stalnih stanovnika.

slika Istra

 

 1. 2715 SUNČANIH SATI

Svim turistima i posjetiteljima općenito jedna želja je ista – sunčano i lijepo vrijeme.

Na većinu čimbenika u turizmu se može utjecati, no na vremenske (ne)prilike apsolutno nikako.

Na sreću, srednja Dalmacija je jedna od najsunčanijih regija Europe. Brojimo više sunčanih sati od Sydneyja – čak 2715!

A otok Hvar je otok s najviše sunčanih sati u čitavoj Europi, pa ga se zbog toga često naziva i Sunčani Hvar.

otok Hvar

 1. NEOBIČNI GUINNESSOVI REKORDI

Hrvatska se može pohvaliti i brojnim neobičnim Guinnessovim rekordima poput najveće slike, ali i najveće kutije za kokice.

Također, Hrvatska je ponosni nositelj titule za najdužu štrudlu svijeta – 1400 metara!

Iako na prvi pogled čudan popis, i dalje zanimljiv i hvale vrijedan.

 

 1. PLAŽA PROMJENJIVOG OBLIKA

Za plažu Zlatni rat na otoku Braču kažu da je jedna od najljepših plaža u Europi. No postoji i jedna zanimljivost ove plaže što je čini jednim od najprepoznatljivijih simbola Lijepe naše.

Naime, iako zvuči poprilično nevjerojatno, ova plaža neprestano mijenja svoj oblik. Brojni kupači i posjetitelji svjedoče o promjenama na Zlatnom ratu.

Oblik i duljina ove predivne plaže mijenjaju se ovisno o vjetru, morskim strujama i plimi. Ova igra vjetra i mora idealna je za jedrenje na dasci i surfanje.

 

6. ORKESTAR PRIRODE

Vjerojatno ne postoji osoba koja je posjetila Zadar, a da nije uživala u prekrasnim zvucima Zadarskih orgulja. Mjesto gdje se ljudska ideja savršeno stopila s energijom valova i mora, raj za uši i dušu.

No jeste li znali da su Zadarske orgulje prve orgulje svijeta kojima upravlja more?

Da, ovo arhitektonsko čudo i čudo prirode potječe upravo iz Hrvatske.

zadarske orgulje

 

 1. KLAPSKO PJEVANJE

Hrvatska se može pohvaliti brojnim vrhunskim vokalima, pjesmama, te bogatoj glazbenoj kulturi.

Konkretno, kada pomislite na glazbu koja potječe iz Dalmacije, vjerojatno prvo pomislite na klape.

Zanimljiva je činjenica da je upravo klapsko pjevanje uvršteno na UNESCO popis nematerijalne baštine.

klapa

 

 1. NAJLJEPŠI ZALAZAK SUNCA NA SVIJETU

Ako ste ikada pomislili kako Hrvatska ima najljepše zalaske sunca na svijetu, niste pogriješili.

Naime, prema brojnim istraživanjima i anketama upravo u Lijepoj našoj vidjet ćete najčarobnije zalaske u najljepšim bojama. Poznati redatelj Alfred Hitchcock stavio je grad Zadar na prvo mjesto gdje možete vidjeti najljepši i nezaboravni zalazak sunca.

Hrvatska zanimljivosti 

 1. HRVATSKA KRAVATA

Kravata potječe iz Hrvatske. Tradicija  kaže da su žene u prošlosti vezale svom suprugu uski šal, tj. kravatu oko vrata u znak njihove ljubavi.

Tko bi rekao da će obični rubac oko vrata hrvatskih vojnika postati jedan od najpoznatijih modnih detalja u svijetu.

 

 1. HRVATSKI TOČKASTI LJEPOTAN

Najpopularnija hrvatska pasmina je definitivno dalmatinski pas.

Ovaj točkasti ljepotan postao je zaštitni znak Hrvatske još mnogo prije poznatog crtanog filma “101 dalmatinac”.

No nakon tog crtanog klasika o slatkim psićima i zloj Cruelli, interes za ovu pasminu je maksimalno porastao te je dalmatiner postao ,,maskotom” za sve pse svijeta.

 

 1. KING’S LANDING – DUBROVNIK

Autentičan izgled dubrovačke srednjovjekovne stare jezgre zaslužan je za to što se upravo Dubrovnik sve češće bira kao lokacija za snimanje poznatih filmova i serija i što u posljednje vrijeme mami sve veći broj filmskih producenata.

Zanimljiva činjenica za sve ljubitelje ‘Igre prijestolja’, odnosno poznate serije ‘Game of thrones’  je ta da je King’s Landing iz serije u stvarnosti grad Dubrovnik.

Dubrovnik

 

 1. KUNA

Vjerojatno ste mogli pretpostaviti da hrvatska nacionalna valuta nosi ime po životinji kuni.

No znate li zašto je baš kuna izabrana za naziv naše valute?

U prošlosti, trgovci su krzno ove životinje upotrebljavali kao valutu razmjene za druga dobra.

 

 1. ČOKOLADA S RIŽOM

Čokolada s rižom je izumljena u Hrvatskoj 1963. godine u tvornici Zvečevo u zapadnom slavonskom gradu Požegi.

Također, posebnost Zvečeva ne samo u Hrvatskoj, već i u većem dijelu Europe je činjenica da ima vlastitu mljekaru u sastavu tvrtke što znači da proizvodi čokoladu od svježeg mlijeka, a ne od mlijeka u prahu.

 

 1. „HOT SPOT“ ZA VELIKE ZVIJEZDE

Hrvatska je takozvani „hot spot“ za brojne slavne osobe i poznate biznismene koji su svoj novac uložili upravo ovdje. Zvijezde poput Stevena Spielberga, Andrea Agassia, Gwyneth Paltrowa, Beyonce i Jay Z, Madonne, Clint Eastwooda te biznismeni i velika imena poput Bill Gatesa i Romana Abramovica posjeduju nekretnine u Hrvatskoj za odmor i za posao.

 

 1. „MINI SUKNJE“

Općenito je poznata stvar kako je Hrvatska bogata različitim narodnim nošnjama iz svih krajeva. No što čini nošnje s otoka Suska tako posebnima?

Ženske susačke tradicionalne nošnje su vrlo specifične i prepune žarkih i intezivnih boja.

Ono što ih naročito čini specifičnima je činjenica da su to najkraće narodne nošnje u Europi.

 

 1. NAJVEĆI SVJETSKI TARTUF

Hrvatska je dom najvećeg svjetskog tartufa. To je službena informacija još od 1999. kada taj tartuf otkriva Giancarlo Zigante, odnosno njegov pas.

Tartuf je težio 1,31 kg, a tada je bio vrijedan oko 5000 dolara. Riječ je o poprilično velikoj sumi novca, no ta suma je zanemariva ako uzmemo u obzir činjenicu da je u 2007.godini jedan tartuf prodan za čak 330.000 dolara!

 

 1. STOPE DINOSAURA U ISTRI

Ukoliko želite posjetiti neku lokaciju gdje se možete uvjeriti u postojanje dinosaura, ne morate ići van granica Lijepe naše. Naime, posjetite zaštićeno područje Kamenjak na Medulinskoj rivijeri gdje možete jasno vidjeti otiske dinosaura!

A u blizini se nalazi otočić Fenolinga, koje je ujedno i jedno od najbogatijih europskih nalazišta tih otisaka, a sadrži čak preko sto primjeraka.

stope dinosaura

 1. ATRAKTIVNI RIJEČKI KARNEVAL

Karneval u Rijeci nije samo najveći u Hrvatskoj nego i jedan od najatraktivnijih karnevala u Europi. Parada se sastoji od oko 150 boja kostimiranih skupina iz različitih zemalja.

Ono što ovaj karneval čini iznimno atraktivnim je to da je Gradsko vijeće 1449. zabranilo prekrivanje lica maskom kako bi spriječili slobodno kritiziranje vlasti. Iz inata i prkosa prema toj odredbi počela je duga tradicija Karnevala koja traje preko 560 godina i svima daje mogućnost da barem na kratki period budu ono što žele biti.

Rijecki karneval

 

 1. ZADARSKI MARASCHINO

Uživajući u zadarskom prekrasnom zalasku sunca, rashladite se i zasladite Maraschinom, autentičnim zadarskim likerom koji su nekada pili samo određeni i povlašteni ljudi.

Napravljen je od višnje i njezinog lišća, a njegov recept prvi put je zapisan u zadarskom dominikanskom samostanu još u 16. stoljeću.

Zadar ga ima u ponudi s ginom, tekilom i rumom pa čak i kruškovcem, a upotrebljava se i za sladolede.

 

 1. MAGLITE – PRVA RUČNA SVJETILJKA

Prva ručna svjetiljka, Maglite, svjetiljka je koju u današnje vrijeme upotrebljavaju vatrogasci, vojnici i policajci, a izumio ju je Ante Maglica.

Djetinjstvo je proveo na Zlarinu, a rođen je u New Yorku. Maglite baterija postajala je sve poznatija, a javnosti je pokazana 1979. godine.

To je iznimno kvalitetna ručna svjetiljka od čvrstog aluminija jakog svjetlosnog snopa.

 

 1. PRVE NUDISTIČKE PLAŽE

Nudizam se prvi put pojavio u Njemačkoj početkom 20. stoljeća. U blizini Hamburga otvoren je nudistički klub, no kada je Hitler došao na vlast takva vrsta organizacija postala je zabranjena i ilegalna.

Poslije rata, nudizam se ponovno pojavio. Hrvatska je, nakon Njemačke, postala prva zemlja gdje je ustaljen ovaj oblik ljetovanja. Kako bi se privukli turisti, naročito njemački, u Hrvatskoj su se 60-ih godina gradili nudistički kampovi.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here