porezi

Donesen je novi zakon koji se zacijelo neće svidjeti iznajmljivačima smještaja u turizmu. Naime, na sjednici Sabora 21. studenoga 2018. izglasan je novi Zakon o porezu na dohodak. Paušal za iznajmljivače od 1. siječnja 2019. može biti od 150 do 1500 kn. Također, u tom novom zakonu, među ostalim, stoji i da:

Ako predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave ne donese odluku u propisanom roku (o visini paušalnog poreza), visina paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu određuje se u iznosu od 750,00 kuna. 

PROČITAJTE: Što sve treba imati u apartmanu
PROČITAJTE: Gdje kao privatni iznajmljivač zatražiti pomoć i savjet
PROČITAJTE: Kako se nositi s negativnim recenzijama gostiju

Računica je jasna. Ako jedinica lokalne samouprave gdje iznajmljivač iznajmljuje smještaj ne donese odluku o visini paušala na vrijeme, umjesto sadašnjih 300,00 kuna, iznajmljivači će u 2019. godini paušal plaćati 750,00 kuna po svakom krevetu u smještajnom objektu ili jedinici kampa. To je čak 150% u odnosu na sadašnju visinu paušalnog poreza!

Treba li uopće spominjati kakve su reakcije privatnih iznajmljivača na ovaj novi zakon, koji je zapravo “udar” na male iznajmljivače u turizmu od kojih mnogi jedva spajaju kraj s krajem?

Ovo će vrlo negativno utjecati na kućne budžete više od 90.000 iznajmljivača od kojih većina ima jedan ili dva apartmana, uz prosječnu popunjenost ispod 60 dana u sezoni. Mnogima su prihodi od iznajmljivanja jedva dostatni za amortizaciju poslovanja, odnosno pokrivanje brojnih troškova: od promocije smještajnih jedinica do obnove i ulaganja u smještaj.

Neki iznajmljivači na raznim forumima i društvenim mrežama već najavljuju da će se “odjaviti” te iznajmljivati apartmane na crno, pogotovo oni u ruralnim i turistički slabo razvijenim područjima. Drugi pak govore o trajnom preseljenju u strane zemlje!

Iako smo i prije najavljivali povećanje paušalnog poreza za iznajmljivače, nismo mogli predvidjeti da bi mogao narasti i do 150% kod neodlučnih jedinica lokalne samouprave!

U svakom slučaju nema sumnje da će se ove odluke negativno odraziti na razvoj turizma u Hrvatskoj i turističke usluge općenito. Naime, poznato je kako svako drastično povećanje poreza guši ekonomsku aktivnost i pogoduje radu na crno, korupciji i iseljavanju. Nakon kratkotrajnog benefita od visoke porezne presije, država dugoročno poluči vrlo štetne učinke.

Povećanje paušalnog poreza najviše će pogoditi male iznajmljivače, odnosno vlasnike smještajnih jedinica koji ostvaruju prosječnu i ispodprosječnu popunjenost. Takvi u pravilu ne mogu uložiti značajna financijska sredstva u sređivanje i promociju apartmana. Njih je među svim iznajmljivačima i najveći broj. Iznajmljivači pak kvalitetnih i luksuznih smještajnih objekata koji ostvaruju veliku godišnju popunjenost neće toliko osjetiti povećanje poreza jer će ga amortizirati visokim prihodima.


iznajmljivanje apartmana

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here