savjeti za ljeto

Iako neki medijski napisi govore o slabijoj sezoni negoli prošle godine, prema statistikama za prvu polovicu ove godine broj turističkih dolazaka i dalje se povećava. Tako su, primjerice, u travnju naše zračne luke primile 756 tisuća putnika ili čak 25,8% više nego u istome mjesecu prošle godine.

S druge, statistike eVisitora kažu da je obiteljski smještaj u prvoj trećini godine ostvario dvije trećine prometa manje od hotelskog, tj. 22% u obiteljskom smještaju u odnosu na 60% noćenja u hotelima.

Dakle, turista je neupitno više negoli prošle godine, no moguće je da se omjer obiteljskog i hotelskog smještaja sve više okreće u korist ovog potonjeg. To je možda s jedne strane rezultat većeg ulaganja u hotelski smještaj, odnosno njegove kapacitete i ponude, a s druge strane odraz relativno visokih cijena obiteljskog smještaja u nekim našim gradovima.

Na primjer, ako se usporede cijene iznajmljivanja privatnih apartmana u Splitu i Napulju, cijene obiteljskog smještaja u Splitu u prosjeku su svega 10-ak posto niže nego napuljske.

Bilo kako bilo, mnogi su iznajmljivači jako zadovoljni početkom sezone i već su sada bukirani za cijelo ljeto. Drugi imaju polovičnu popunjenost, slabiju nego prošle godine, a ima i onih koji su izrazito razočarani popunjenošću.

Za iznajmljivače smo zato pripremili anketu da sami odgovore na pitanja o popunjenosti na početku sezone kako bismo dobili što realniju sliku.

 

1 komentar

  1. OK ali to ne vjerujem, obala prazna, restorani prazni, kavane prazne, ducani prazni, parkirat mozes gdje hoces, – pa gdje su se sakrili ti silni turisti?

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here