paušalno oporezivanje

Privatnim iznajmljivačima apartmana porez na dohodak najpovoljnije je plaćati paušalno. Također, većina naših privatnih iznajmljivača nisu obveznici PDV-a jer im godišnji promet ne prelazi 230.000 kuna. Naime, svima kojima ukupan godišnji primitak u 2016. godini nije prešao iznos od 230.000 kuna, ne ulaze u sustav PDV-a. Od 2018. godine prag za ulazak u PDV podiže se na 300.000 kn (za promet prethodne godine).

Tko može plaćati paušalni porez

Od 1. siječnja 2017. godine paušalni porez na dohodak mogu plaćati:

 • porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnosti obrta i samostalnu djelatnost poljoprivrede i šumarstva, a kojima ukupan godišnji primitak u 2016. godini ne prelazi iznos propisan za obvezni ulazak u sustav PDV-a odnosno iznos od 230.000,00 kuna

Paušalni porez na dohodak mogu plaćati i:

 • porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva i/ili trgovine
 • porezni obveznici koji imaju izdvojenu poslovnu jedinicu ili proizvodni pogon

Paušalno plaćanje poreza je najpovoljnije

Svi su iznajmljivači dužni plaćati porez na dohodak. Oni iznajmljivači koji nisu obveznici PDV-a, mogu porez na dohodak plaćati u paušalnoj svoti po svakom krevetu namijenjenom za iznajmljivanje u turizmu.

Dakle, prema Pravilniku o djelatnostima iznajmljivanja stanova, soba i postelja… (čl.2) “paušalist” može biti fizička osoba, tj. građanin kojemu je:

– na temelju odobrenja nadležnog ureda odobreno pružanje usluge građana u domaćinstvu u skladu s odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti,

– koji nije obveznik PDV-a te koji dohodak ne utvrđuje prema čl. 19.-24. Zakona o porezu na dohodak, odnosno na temelju poslovnih knjiga pod uvjetom:

 • da iznajmljuje putnicima i turistima stanove, sobe i postelje čiji je vlasnik, a najviše do 20 postelja odnosno kreveta i/ili
 • da organizira kamp na svojemu zemljištu najviše do 10 smještajnih jedinica, odnosno do 30 gostiju istodobno.

paušalno oporezivanje

Paušalno oporezivanje odnosno paušalno plaćanje poreza na dohodak najjednostavniji je i najpovoljniji način plaćanja poreza za privatne iznajmljivače apartmana. Po svakom se krevetu na godinu plaća od 150 do 300 kn, ovisno o turističkom razredu u koji je razvrstano mjesto gdje se pruža usluga. Postoje četiri turistička razreda: A, B, C i D. Primjerice, za dva apartmana sa po dva kreveta u najvišem A razredu godišnji porez na dohodak iznosi 1200 kn, uvećano za prirez prema prebivalištu iznajmljivača. Taj iznos poreza iznajmljivač je dužan platiti neovisno o broju ostvarenih noćenja u toj godini. Za pomoćne krevete ne plaća se porez. Paušalno plaćeni porez ne iskazuje se u godišnjoj prijavi poreza na dohodak.

Iznajmljivači koji žele paušalno plaćati porez trebaju dakle paziti da im ispostavljeni računi ne prelaze 230.000 kn, odnosno 300.000 kn u 2017. godini. U slučaju da im ukupan godišnji primitak prijeđe navedenu svotu, automatski ulaze u sustav PDV-a te više ne mogu paušalno plaćati porez.

Ovo su opće informacije koje vrijedi znati vezano uz paušalno oporezivanje, a za detaljnije i konkretne izračune svakako se konzultirajte sa svojim knjigovodstvom.

3 komentara

 1. Ja sam paušalist, za sada ne prelazim ni onih 149500, ali me interesira (kao i mnoge druge)? dali se podigao taj cenzus?

 2. dobar dan,
  Ja sam pausalist za iznajmljivanja apartmana interesira me da li kao pausalist imam pramo na povrat poreza ukoliko nemam nikakvih drugih primanja.
  ovo pitam jer su neki pasalisti isti kao i ja dobili povrat poreza.
  Hval i lije pozdrav Rajna Rebac

  • ne placaju porez i traze povrat poreza…. be prelazi ni moja placa kao fizickog radnika 100000 kn pa mi drzava uzme malte ne trecinu za poreze…

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here