“Hrvatska je precijenjena…”, “U Grčkoj za te novce možete priuštiti dupli odmor za cijelu obitelj…”, “Čak je i Španjolska jeftinija od Hrvatske…“, “Nećete vjerovati kada vidite račun iz jednog hrvatskog restorana...” Sve je više ovakvih naslova koji se pojavljuju u domaćim, ali i stranim medijima.

Jesmo li zaista prešli granicu i postali bezobrazno skupi? Jesmo li skuplji od ostalih europskih destinacija ili smo pak samo skuplji nego što smo nekada bili?

Dok se velika pažnja pridaje vrtoglavo visokim cijenama u ugostiteljskim objektima, pojedinci iskazuju nezadovoljstvo i kad su u pitanju cijene smještaja.

Iz tog razloga smo odlučili usporediti smještajne cijene u Hrvatskoj s cijenama u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj. Je li Hrvatska doista pretjerala ili možda samo pretjeruju ljudi? Pripremili smo za vas detaljnu analizu u nastavku teksta.

 

Cijene noćenja u hrvatskim destinacijama

Za ovu smo se komparaciju koristili Booking.com platformom te uzeli sljedeće podatke za svako odredište: 7 noćenja sredinom srpnja, 2 odrasle osobe i 1 dijete od šest godina.

 

Zadar

Naša prva stanica bio je Zadar. Za sve one koji žele ljetovati u Zadru bez prevelikih uvjeta, želja i posebnih zahtjeva, smještaj u apartmanu mogu pronaći po cijeni već od 2659 kuna za 7 noćenja, što bi iznosilo cca 380 kn po noći.

Ako pak želite biti bliže centru grada, vaš će sedmodnevni boravak iznositi minimalno 3431 kn, dok će vas blizina plaže i centra istovremeno koštati od 3535 kn.

Prema Bookingu, najluksuzniji, odnosno najskuplji apartman u Zadru platit ćete 31 496 kn. Kada je riječ o hotelskom smještaju, cijene variraju od 4632 do 31 394 kn za sedam noći.

 

Šibenik

Nakon relativno pristojnog Zadra u kojem svatko može pronaći nešto za svoj budžet uputili smo se prema Šibeniku.

Ovdje će vas najpovoljniji apartman za tročlanu obitelj i sedam noćenja koštati cca 2386 kn. Blizina centra podiže cijenu na 2600 kuna, dok se “privilegija” da smještaj, plaža i gradsko središte budu u krugu jednog kilometra, naplaćuje od 3275 kn.

U Šibeniku će vas najskuplji apartman koštati 20 066 kn što je znatno manje od najskupljeg apartmana u Zadru.

No, s druge strane, uzmemo li u obzir hotelski smještaj, najniža cijena u Šibeniku gotovo je dvostruka veća od najniže u Zadru. Pa ćete tako u najjeftinijem šibenskom hotelu, sedam noći s partnerom i djetetom platiti od 8266 kn. Najskuplji hotelski smještaj nešto je povoljniji i iznosi 26 899 kn.

 

Split

Posljednja dalmatinska postaja bio nam je Split. Split svojim gostima nudi apartmanski smještaj od 2859 kn, a približavajući se njegovom središtu cijena se penje na 4107 kn. Za blizinu centra i plaže dodat ćete još nekih tristotinjak kuna.

Prema dosadašnjim podacima, mogli ste zaključiti kako je Split gotovo neprimjetno skuplji od svojih prethodnika. Ipak, cijena sedmodnevnog boravka u najskupljem splitskom apartmanu i nije tako neprimjetna. Naime, ovdje će vas najskuplji apartman koštati čak 78 914 kn!

Najjeftiniji hotelski boravak malo je povoljniji od Šibenika i iznosi 7678 kn, dok je onaj najluksuzniji skoro tri puta skuplji s cijenom od 67 165 kn.

 

Opatija

Nakon Dalmacije, krenuli smo prema Istri i za prvo odredište odabrali prekrasnu Opatiju. Cijene sedmodnevnog noćenja u “hrvatskom Beverly Hillsu” iznose od 3379 kn, a blizina gradskog središta podiže iznos na 4085 kn. Plaža i centar u blizini apartmana koštat će vas najmanje 4627 kn, a najskupljih sedam noći u opatijskom apartmanskom smještaju iznosit će 25 993 kn.

Najpovoljniji boravak u hotelu platit ćete 9498 kn, a najskuplji čak četiri puta više.

 

Pula

Sljedeće istarsko odredište nam je bila Pula. Tu ćete za sedmodnevni boravak u najjeftinijem apartmanu morati izdvojiti 2629 kn, za onaj bliže centru 3275 kn, dok će blizina plaže i centra istovremeno udvostručiti iznos.

Smještaj u najjeftinijem hotelu je poprilično povoljan i iznosi 4445 kn, a vrijednost onog najskupljeg je 21 054 kn.

Iznimka je hotel u Balama s vrtoglavo visokom cijenom od 68 091 kn koja prelazi iznos dosad najskupljeg hotelskog smještaja u Splitu.

 

Dubrovnik

I kao šećer na kraju, ostavili smo Dubrovnik koji se nerijetko naziva odredištem za imućne. Naš najskuplji grad, poznat i kao mjesto na čijem ćete trgu popiti najskuplju kavu, po nekoj bi logici trebao imati i najveće cijene smještaja.

Najjeftiniji apartmanski smještaj za sedam noći, dvije odrasle osobe i jedno dijete u Dubrovniku će iznositi 4731 kn. Poželite li biti bliže Stradunu i centru općenito, cijena se penje na minimalnih 6238 kn, a ako pak preferirate i blizinu plaže budite spremni izdvojiti barem 8318 kn.

Najskuplji apartmanski smještaj se ne razlikuje previše od prethodnika i iznosi 23 423 kn, a za ovakav odmor u dubrovačkim hotelima morat ćete potrošiti minimalno 9849 kn.

No, ipak u usporedbi s ranije spomenutim gradovima, Dubrovnik se itekako ističe kad je riječ o najskupljem hotelskom smještaju koji ovdje iznosi nevjerojatnih 135 901 kn za svega sedam dana odmora!

 

Cijene noćenja u ostalim europskim destinacijama

Baš kao što smo napravili analizu smještaja u hrvatskim destinacijama, na isti način radili smo i usporedbu cijena noćenja u Španjolskoj, Grčkoj i Italiji s kojima nas mediji najčešće vole uspoređivati.

Dakle, tročlana obitelj želi provesti sedmodnevni odmor u nekom od navedenih odredišta koji bi prema medijskoj halabuci trebao biti znatno povoljniji od odmora u Hrvatskoj.

 

Španjolska

Za Španjolsku smo odabrali dva turistima omiljena ljetovališta – Barcelonu i Valenciju.

U Barceloni će vas najjeftiniji apartmanski smještaj koštati 7331 kn, onaj bliže centru 9447 kn, a blizina i plaže i centra povisit će cijenu na 13 888 kn. Najskupljih sedam noći u apartmanskom smještaju Barcelone koštat će 65 889 kn.

Smještaj u najpovoljnijem hotelu iznosit će 6351 kn, dok će smještaj u najskupljem dosegnuti iznos od 73 501 kn.

Za razliku od Barcelone, smještaj u najjeftinijem apartmanu u Valenciji iznosit će svega 3119 kn, odnosno 4264 kn za apartman bliže centru. Cijena će “skočiti” za gotovo tri puta kada je riječ o blizini plaže i centra u kompletu, pa će tada iznos biti čak 12 276 kn.

Cijena najskupljeg apartmanskog smještaja Valencije iznosi 35 276 kn. Ono čime se Valencia može pohvaliti je ponuda povoljnog hotelskog smještaja koji se može pronaći za 3964 kn što je za sedmodnevni boravak na ovoj lokaciji zaista ‘pun pogodak’. Za najskuplji hotelski smještaj tročlana obitelj će morati izdvojiti 52 579 kn.

Hrvatska vs. Španjolska

 • Cijena najjeftinijeg apartmanskog smještaja u Barceloni je gotovo trostruko veća od cijene najjeftinijeg apartmanskog smještaja u Zadru i Šibeniku, za cca 4000 kn veća nego u Splitu, Opatiji i Puli te za 2500 kn veća u usporedbi s Dubrovnikom.
 • Zadar, Šibenik, Split i Pula su jeftiniji, a Opatija i Dubrovnik nešto skuplji od Valencije kad je riječ o smještaju u apartmanima.
 • Cijena najjeftinijeg hotelskog smještaja u Barceloni niža je od cijene sedmodnevnog boravka u hotelima Šibenika, Splita, Opatije i Dubrovnika. No, tu su i Zadar te Pula s povoljnijom ponudom od Barcelone.
 • S druge strane imamo Valenciju u kojoj je hotelski smještaj jeftiniji nego u svih šest hrvatskih destinacija.

 

Grčka

Naš izbor u Grčkoj bili su Atena i Santorini. Ponuda najpovoljnijeg apartmanskog smještaja u Ateni iznosi svega 1456 kn za sedam noći. Blizina centra podiže cijenu na 2785 kn, dok ćete za obližnju plažu dodati još nekih 17 kuna.

Najskuplji apartmanski smještaj koštat će 6472 kn, a najjeftiniji hotelski smještaj tek 1684 kn. No, zato cijena najskupljeg hotelskog smještaja iznosi čak 75 817 kn.

Santorini je već druga priča. Ovdje najjeftiniji apartmanski smještaj košta 4445 kn, a blizina plaže podiže vrijednost za još cca 1000 kn. Najskuplji apartmanski smještaj u Santoriniju platit ćete 57 184 kn.

Baš kao i apartmanski smještaj, najniža cijena hotelskog smještaja iznosit će 4445 kn, dok će najviša biti 77 978 kn.

 

Hrvatska vs. Grčka

 • U usporedbi s Atenom, najjeftiniji apartmanski smještaj u Hrvatskoj je znatno skuplji od najjeftinijeg u Ateni.
 • Usporedimo li hrvatske destinacije sa Santorinijem, ovaj je grčki grad povoljniji jedino od Dubrovnika za jedva primjetnih dvadesetak kuna.
 • Hotelski smještaj u Ateni je do sedam puta jeftiniji od smještaja u svih šest hrvatskih destinacija.
 • U Santoriniju je hotelski smještaj također povoljniji, izuzev Pule koja je zauzela isto mjesto na ljestvici s identičnim iznosom od 4445 kn.

 

Italija

Lokacije koje smo odabrali u Italiji bile su Napulj i Sardinija.  Najniža cijena apartmanskog smještaja u Napulju iznosi 2729 kn, a približavajući se centru raste na 3193 kn. Blizina plaže na tu vrijednost dodaje još cca 1000 kn.

Najskuplji napuljski smještaj u privatnom apartmanu koštat će 29 300 kn, a najjeftiniji u hotelu 3186 kn. S druge strane, najviša cijena hotelskog smještaja iznosi 37 170 kn.

U Sardiniji je cijena apartmanskog smještaja nešto niža nego u Napulju i iznosi 2298 kn, a blizina plaže i centra je povećavaju na 3290 kn.

Najviša cijena apartmanskog smještaja u Sardiniji  iznosi  12 362 kn. Najpovoljniji hotelski smještaj također je jeftiniji nego u Napulju s iznosom od 3119 kn, no zato je onaj najskuplji itekako opravdao tu titulu s vrijednošću od 232 844 kn za samo sedam noći. Nevjerojatno, ali istinito!

Hrvatska vs. Italija

 • Dok su Opatija, Dubrovnik i Split skuplji od najjeftinije apartmanske ponude u Napulju, Zadar, Šibenik i Pula su ipak povoljniji od ovog talijanskog grada.
 • Cijena najpovoljnijeg apartmanskog smještaja u Sardiniji jeftinija je od svih šest hrvatskih destinacija, no u svega par stotina kuna razlike u usporedbi sa Zadrom, Šibenikom i Pulom.
 • Kada je riječ o hotelskom smještaju, cijena sedmodnevnog noćenja u Napulju i Sardiniji niža je od cijena u svih šest gradova u Hrvatskoj.
 • Ipak ono što svakako vrijedi istaknuti je i da je cijena najskupljeg hotelskog smještaja u Sardiniji za skoro 100 000 kn “prešišala” iznos u Dubrovniku!

 

Zaključak

Kad se sve zbroji i oduzme, dolazimo do zaključka da Hrvatska i nije tako skupa kad je u pitanju smještaj u privatnim apartmanima. Dok s jedne strane imamo Atenu koja je znatno jeftinija od hrvatskih destinacija, s druge imamo Barcelonu koja je čak tri puta skuplja. Tu je i Napulj koji je povoljniji od Splita, Dubrovnika i Opatije, ali skuplji od Šibenika, Zadra i Pule čime se postiže balans.

Ipak, cijene hotelskog smještaja u odabranim hrvatskim destinacijama su se pokazale većima u odnosu na odabrane europske destinacije. Naravno, postoji još mnogo prostora za usporedbu i analizu s drugim gradovima, no na temelju destinacija koje smo ovaj put odabrali, došli smo do ovakvih rezultata.

Bilo kako bilo, ne podcjenjujte kvalitetu svog smještaja samo zato jer vam je netko rekao da je preskup. Baš kao što se ne valja precjenjivati, jednako je štetno, ako ne i štetnije – podcijeniti se.

Zapamtite: Svaka roba ima svog kupca, svaka usluga svog korisnika, pa tako i svaki apartman svog gosta!

 
iznajmljivanje apartmana

1 komentar

 1. Hvale vrijedna no ipak nekako polu-uspjesna usporedba.

  Tesko je usporediti Atenu, Barcelonu, Valenciju ili Napulj s bilo kojim hrvatskim gradom kao turistickom destinacijom, ne zbog toga sto su im apartmani ili hoteli drugaciji od nasih, vec zbog svega onoga sto turist zatekne izvan svog apartmana. Ne samo neke turisticke “ponude” vec zbog povijesnog i kulturnog bogatstva koje posjetioci mogu konzumirati. Obicno ljudi ne idu zbog lezanja na plazi u Barcelonu :-). Tradicionalno se odlazi u te gradove zbog kulturne ponude, a onda se skloni u neko manje mjestasce za odmor.

  Slazem se da svaka ponuda nadje svog kupca i da ne treba spustati cijene, vec u stranim medijima ima mnogo komentara o (ne)zadovoljstvu kupaca paket-aranzmana po besramo niskim cijenama (saniranje gubitaka npr. u Turskoj).

  Ipak trebaju i iznajmljivaci pokazati zrelost i zaloziti se za to, ne da razna davanja budu cim manja, vec da se sredstva koja placamo u vidu poreza i prostojbi koriste za opemenjivanje okoline (kulturne bastine i moderne kulture, designe, glazbe, plesa, sporta, prirode (nemojmo sve izbetonirati), hortikulture, aktivnosti) u kojoj se nasi apartmani nalaze.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here