otok Silba

Poznati britanski dnevnik list The Guardian nedavno je objavio listu deset najboljih malih otoka u Hrvatskoj. Među njima se, primjerice, našla i Silba koju je autor posebno nahvalio. Silba je poznata kao miran, gotovo meditativan otok, gdje nema ni jednog automobila. Stanovnici i turisti na Silbi putuju isključivo pješice, a ljeti su zabranjeni čak i bicikli. Na Silbi nema ni hotela tako da je ovaj otok savršeno mjesto za sve koji vole turizam bez gužve i buke.

Do Silbe se može doći katamaranom iz Zadra te vožnja traje oko sat i pol.

Na otoku živi negdje oko 1000 stanovnika, s tim da se taj broj u ljetnim mjesecima povećava, a tijekom zime i jeseni smanjuje. Silbu ponekad nazivaju i “vratima Dalmacije” jer sjeverno od nje započinje Kvarner odnosno Istra, a s južne strane otvara se zadarski arhipelag.

Poznata je po bogatoj tradiciji pomorskih kapetana (jedrenjaci) o čemu svjedoče mnoge velike kamene kuće koje su često bile opremljene namještajem i posuđem iz Amerike, Japana, Kine, Afrike… Ipak, s pojavom parobroda silbanska trgovačka mornarica propada. Tada dolazi i do iseljavanja lokalnog stanovništva u SAD i Australiju te se broj stanovnika naglo smanjuje.

Plaže na Silbi

Silbu krase doista prekrasne plaže, kako šljunčane tako i pješčane. More koje oplakuje Silbu je besprijekorno bistro i čisto, te možete imati dojam da se kupate na nekom egzotičnom otoku usred oceana. Čest je i prizor da su kupači okruženi galebovima koji se bezbrižno odmaraju na obližnjim grebenima.

otok Silba plaža

Do plaža se može lako doći dobro označenim putovima, a sve su udaljene manje od jednog sata hoda od mjesta (jedino naseljeno mjesto na otoku također nosi naziv Silba). Postoji mogućnost i najma taxi čamaca koji vas mogu prevesti do udaljenijih i još osamljenijih plaža za vrlo kratko vrijeme.

Glavna silbanska plaža je Šotorišće koja se nalazi na južnoj strani otoka. Ima pjeskovito dno koje joj daje prekrasnu tirkiznu boju. Vrlo je prostrana i prilično plitka, što je čini idealnom i za djecu. Na sjeverozapadnoj strani otoka najpoznatije plaže su na Pocukmarku, Žaliću, Tratici i Carpusini. Postoje, naravno, još i mnoge druge plaže i uvale gdje se možete kupati.

Zanimljivosti na otoku

Jedan od najpoznatijih simbola Silbe je tzv. toreta – velika, uska građevina sa stepenicama koja podsjeća na toranj, a koja je spomenik ljubavi.

silba toretaPrema legendi, jedan se stari kapetan nakon mnogih godina na moru vratio na Silbu. Među lokalnim djevojkama ugledao je djevojčicu koja je veoma sličila njegovoj ljubavi iz mladosti. Doznao je da je ta djevojčica kći upravo te djevojke koja je još davno bila obećala čekati ga. Naime, godine su prolazile i kako se kapetan nije vraćao, djevojka se udala za drugoga. Zaboravila je na njegovo obećanje da će joj sagraditi kuću s vrtom u kojem će biti toranj s kojeg će ona promatrati dolaske i odlaske njegovog broda.

Kapetan je odlučio da će pričekati nekoliko godina dok djevojčica ne naraste i oženiti baš nju. Tako se i dogodilo. Kapetan Petar i djevojka Domenika sretno su živjeli na Silbi, a on je pokraj kuće u vrtu (1872. godine) sagradio veliki toranj odakle su zajedno promatrali more.

Smještaj i događanja na Silbi

Na Silbi možete iznajmiti apartmane, a na otoku također ima nekoliko kafića, restorana i konoba. Postoji i poštanski ured te ured Turističke zajednice.

otok Silba

Ljeti se organizira bogat program događanja kao što su razne umjetničke izložbe, sajam otočkih proizvoda, sajam starina i antikviteta, kazališne predstave, koncerti i sl.

Odlučite li se posjetiti Silbu, sigurno vam neće biti dosadno jer uz prirodne ljepote otoka, predivne plaže i bistro more, Silba ima još puno toga za ponuditi kroz svoju bogatu povijest, tradiciju i lokalnu kulturu.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here