turisticka sezona

Kako se glavnoj turističkoj sezoni bliži kraj, kao i svake godine, čekaju se statistički podaci koji će ukazati na njezinu uspješnost odnosno neuspješnost. Sudeći po medijima, moglo bi se pričati o neuspješnosti. Razni portali već sada obavještavaju o poprilično manjem broju gostiju te lošim rezultatima glavnog dijela sezone. Isto tako ističu kako se očekuje iznimno dobar rujan i listopad s kojima bi se pozitivni rezultati predsezone trebali barem izjednačiti s rezultatima posezone. Prema toj tvrdnji, mjesta panici nema. No ostaje pitanje – koji je razlog lošim rezultatima glavne sezone?

Ono što se Hrvatskoj najviše zamjera su navodno visoke cijene usluga ugostiteljskih objekata i gotovo svake vrste smještaja. Negativne komentare na cijene uglavnom dolaze od strane domaćih gostiju, no nezadovoljstvo su počeli iskazivati i neki strani gosti. Je li njihovo zgražanje na cijene opravdano?

Prema najnovijim statistikama u kojima su uspoređene cijene zemalja članica Europske unije, Hrvatska je ipak deklarirana kao cjenovno pristupačna zemlja.

Ipak, ne zna se točno jesu li za prosjek uzete sve destinacije Hrvatske ili se radi o cijenama u jednom gradu. Ne može se lako zanemariti činjenica da su, primjerice, u Dubrovniku cijene dvostruko veće nego u nekim manje poznatim destinacijama.

No što je u Hrvatskoj zapravo povoljno, a što skupo u odnosu na ostale europske zemlje? Imaju li pravo građani koji se često žale kako imamo “njemačke cijene, a bugarske plaće”? Kolika je uopće kupovna moć Hrvata i je li dovoljna za pristojan život?

Previsoke cijene nužnih stvari

Ako se uzmu u obzir prosječne hrvatske plaće, može se bez imalo dvojbe reći kako su one stvari koje su neophodne za život u Hrvatskoj ipak preskupe. Donekle se možda i da razumjeti visoka cijena odjeće i obuće, no skupa hrana i piće su uistinu apsurd. Hrvatska je jedna od zemalja s najvišim PDV-om na hranu, bez ikakvih olakšica.

Usporedi li se cijena hrane u Hrvatskoj s prosječnim europskim cijenama, dolazi se do zaključka kako su cijene gotovo pa jednake, dok je odjeća čak i skuplja.

Pomalo iznenađuje činjenica da je u zemljama poput Španjolske, Portugala, Velike Britanije, Češke, Slovačke, Bugarske, Mađarske, Litve, Estonije, Poljske i Rumunjske prehrana jeftinija nego u Hrvatskoj.

cijene hrane

Također i stvari koje su se nekada smatrale luksuzom, a danas su gotovo svakome potrebne poput telefona i interneta, u Hrvatskoj su skoro pa u rangu s prosječnim cijenama u EU što je također nepovoljno za hrvatske građane ako se usporedi standard tih država s hrvatskim standardom.

Povoljno zdravstvo i edukacija

Unatoč prethodno nabrojanim negativnim stavkama, Hrvatska se ipak može pohvaliti jeftinim zdravstvenim uslugama koje u Hrvatskoj koštaju duplo manje od prosjeka u EU.

Osim povoljnog zdravstva, u Hrvatskoj su stanovanje i luksuzi poput alkohola i cigareta poprilično jeftini u odnosu na druge zemlje. No u odnosu na prosječnu hrvatsku plaću, o nekoj pretjeranoj jeftinoći ipak se ne može govoriti.

Hrvatska se također može pohvaliti i jeftinijim troškovima školovanja te različitih vrsta edukacija.

Cijene ugostiteljskih usluga među najnižima u EU

Iako se stvorila poprilična drama oko previsokih cijena ugostiteljskih usluga u Hrvatskoj, statistički podaci kontriraju toj tvrdnji. Naime, Hrvatska se smjestila pri dnu ljestvice što se tiče visine cijena u ugostiteljstvu. Dakle, cijene u restoranima i kafićima, kao i u hotelima te sobama, apartmanima i kućama za odmor i nisu toliko visoke. Hrvatska je jedino skuplja od Mađarske, Češke, Litve, Rumunjske i Bugarske.

Unatoč tome što je dosta domaćih i poneki strani gost izrazio nezadovoljstvo što se tiče cijena ugostiteljskih usluga u Hrvatskoj, kad se sve zbroji i oduzme, može se reći kako su cijene u najmanju ruku – pristojne. Da, zaista su pristojne kad se usporede s ostalim destinacijama koje pružaju istu ili čak goru kvalitetu smještaja ili hrane po tri puta većim cijenama.

Smještaj jeftiniji u Hrvatskoj nego u Crnoj Gori

Premda je uvriježeno mišljenje, osobito među domaćima, da je Hrvatska preskupa zemlja za ljetni odmor, ipak se većina stranaca neće složiti s tom tvrdnjom. S obzirom na njihov standard, nekima će se hrvatske cijene čak činiti i smiješnima, a upravo tom riječju su Englezi i opisali cijene u Hrvatskoj.

VoucherCloud je objavio grafikon u kojem uspoređuje cijene smještaja putem Airbnb servisa.

Prema tim podacima, prosječna cijena smještaja u Hrvatskoj iznosi 49 eura po noći što je itekako jeftinije od Islanda gdje je noć čak 129 eura.

Kako bi domaći gosti dobili realniju sliku o cijeni smještaja sagledane su i cijene u regiji, pa je tako i više nego jasno da je Makedonija najjeftinija te da je preko Airbnb-a tamo moguće naći smještaj za samo 30 eura. S druge strane, tu je i Slovenija koja svoj mali dio mora naplaćuje više nego što je prosjek na hrvatskoj obali. Pa će tako gost za smještaj u Sloveniji izdvojiti čak 63 eura po noći što je dnevno oko stotinjak kuna više nego što bi platio za smještaj u Hrvatskoj.

No budući da se Hrvatska često uspoređuje s Crnom Gorom, mnoge će iznenaditi podatak da je smještaj u Crnoj Gori čak 5 eura skuplji nego u Hrvatskoj.

To se možda i ne čini kao velika razlika, no kada se prevede u konkrentnije brojke dolazi se do zaključka kako Hrvatska u odnosu na Crnu Goru na razlici od samo 5 eura godišnje zaradi 55,3 milijuna eura manje.

Valja spomenuti kako je britanski Independent svrstao Hrvatsku među jeftinije turističke destinacije, odnosno na treće mjesto. Ispred su jedino Bugarska, koju zatim slijedi Turska. Također, jedan od najposjećenijih europskih news portala Daily Mail, objavio je podatke VoucherClouda s naslovom „Hrvatska iznenađujuće jeftina destinacija.“

Hrvatska nije skupa destinacija

Naposljetku, zaključujemo kako je Hrvatska skupa destinacija uglavnom domaćim gostima te onima malo nižeg standarda, dok je strancima iz razvijenih zemalja Hrvatska ipak relativno povoljno odredište.

Naravno, kao destinacija ne možemo se uspoređivati s cijenama u primjerice Turskoj, Egiptu, Maroku itd. Na primjer u Turskoj za 515 eura (oko 3800 kn) možete dobiti odmor all inclusive u trajanju od 7 dana u hotelu (kraj mora) s 5 zvjezdica i s plaćenom avionskom kartom. A hoteli s 3 ili 4 zvjezdice koštaju gotovo upola manje…

No Turska i ostale spomenute zemlje uglavnom su opterećene raznim sigurnosno-političkim problemima, blizinom kriznih žarišnih mjesta kao i terorističkim prijetnjama.

Bez obzira na povremena smirivanja stanja, možemo reći da je apsolutna sigurnost u tim zemljama još uvijek upitna. A poznato je kako turizam na prvo mjesto stavlja sigurnost i mir destinacije u koju dolaze gosti. Iako će mnogi za izrazito povoljnu cijenu zažmiriti na potencijalne opasnosti, dobar dio gostiju iz zapadnih zemalja za sada još uvijek zaobilazi sigurnosno upitne destinacije.


iznajmljivanje apartmana

2 komentara

  1. Kako nije skupa, Put Zagreb Hvar i nazad 300 eura to je krađa turista jedo nočenje 140 eur pivo 4 eura pizza 10 eura za 14 dana odmlra 3000 eura za tri osobe!!!

  2. Ove godine odmor u Turskoj za dvije osobe 7 dana 740 eur all iclusive, nikada više u Hrvatsku preskupa U turskoj pub na plaži pivo 2 eura.pizza 5 eura 50% jeftinija. Moj drugar bio u Istri za sedam dana u hotelu Parentium Poreč 1500eur i pivo 35 kn.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here