puno za prazno

Kod iznajmljivanja apartmana postoje razni modeli poslovanja i privlačenja gostiju. Apartmane koje iznajmljujete možete naravno napuniti sami, bez ikakvog posrednika. Međutim, to je najteži oblik iznajmljivanja iz razloga što je pojedinačnim iznajmljivačima vrlo teško doći do gostiju bez posredovanja i posrednika.

Ako želite doći do gostiju, tada obično imate dva izbora: suradnja s nekom online platformom kao što je Booking.com ili suradnja s turističkom agencijom. U oba slučaja posrednici se za uslugu punjenja apartmana nadograđuju na vašu cijenu apartmana, odnosno uzimaju za sebe proviziju. To je i razumljivo jer na taj način pokrivaju troškove poslovanja i ostvaruju za sebe zaradu.

PROČITAJTE: Besplatno oglašavanje apartmana

Kao što smo i rekli, u teoriji je moguće da svaki iznajmljivač sam napuni apartmane. Postavlja se samo pitanje na koji način doći do gostiju. Naime, danas se gosti uglavnom bukiraju online, sve funkcionira više-manje na način da gosti pogledaju digitalne slike i video apartmana te kratki tekstualni opis, i onda se odlučuju koji će apartman rezervirati. U tom smislu može vam pomoći ako imate vlastitu web-stranicu na kojoj predstavljate svoje apartmane.

puno za prazno apartmani

Međutim, ako nemate dobru poziciju u Googleu za određene ključne riječi tipa “apartmans for rent”, “apartmans Croatia” itd., teško da će itko od potencijalnih turista posjetiti vašu web-stranicu. U tom smislu treba vam dobra SEO optimizacija kako biste pobijedili konkurenciju te kako bi gosti našli baš vašu web-stranicu, a ne nečiju drugu. S obzirom na to da neprestano raste broj platformi i portala koji nude usluge iznajmljivanja i na kojima rade profesionalci, individualni iznajmljivači teško da se mogu nositi s takvom konkurencijom i direktno pronaći goste. Upravo im je zbog potreban netko tko će im pružiti uslugu posredovanja.

“Puno za prazno” je oblik suradnje iznajmljivača s agencijom gdje se potpisuje ugovor o zakupu. Znači, agencija preuzima vaš apartman na jedan period (par tjedana, mjesec, više mjeseci…) i vama kao iznajmljivaču za to plaća dogovoreni fiksni iznos. Nakon toga agencija samostalno puni vaše apartmane za sebe, po cijeni koju sama odredi. Agencije putem ugovora o zakupu apartmane preuzimaju obično od 1. lipnja do 1. rujna.

iznajmljivanje apartmana

Kad je riječ o modelu “puno za prazno”, agencije u pravilu uzimaju onaj smještaj za koji postoji velika mogućnost punjenja, dakle atraktivan smještaj s odličnom pozicijom. To je zbog toga jer agencija na sebe preuzima rizik punjenja apartmana. Vi kao iznajmljivač kroz ugovor o zakupu ne dobivate cjelokupan iznos unaprijed, nego je uobičajeno da vlasnika objekta agencija isplaćuje, primjerice, u dva obroka kroz sezonu – npr. 30 % 15.06. i preostali dio nakon sezone 01.10., ili po dogovoru.

Upravo zbog rizika, relativno je malo agencija koje posluju na ovakav način. Ipak, kad je riječ o atraktivnom smještaju, punjenje apartmana turistima ne bi trebao biti problem, pa se na kraju agenciji “puno za prazno” obično višestruko isplati. Naravno, svoj dio zarade dobiju i iznajmljivači koji u tom slučaju ne moraju brinuti o popunjenosti.

iznajmljivanje apartmana

15 komentara

 1. Mene zanima kako se u slucaju fiksnog zakupa rijesava pitanje plaćanja članarine turističkoj zajednici naime pretpostavljam da iznajmljivacu ostaje obaveza plaćanja boravišne i poreza, agencija vodi brigu o računima i evidenciji prometa ali koji iznos onda turističke članarine iz iznajmljivač plaća ako je zaradio samo iznos zakupa a agencija će kao firma također plaća članarinu

 2. Zanima me postoje li takve agencije u zadarskom podrucju i da li se moze dobiti email adresa ili mozda broj telefona.

 3. Poštovani,
  zainteresirana sam za agenciju koja bi iznajmljivala moj apartman u Sukošanu kod Zadra na način puno za prazno. Ukoliko postoji agencija koju bi zanimao takav aranžman, slobodno mi se javite. Ili ako netko ima broj, ili mail takve agencije, pa da se ja javim njima… Unaprijed zahvaljujem

 4. Dobar dan,
  Molim Vas, ako imate, naziv ili kontakt neke agencije koja radi na bazi”puno za prazno”, odnosno preko ugovora o zakupu.
  Puno hvala i lijepi pozdrav
  Dragica

 5. Zanima menpuno za prazno 4 apartmana novogradnja….vodice 400metar od centra 400 metara od glaavne plaze 2 apartmana sa dvije sobe plus boravak sa kihinjom i balkon ob10m2….2 apartmana sa 1 sobom plus kihinja kupatilo boravak balkon 10m2 plis koristenje 120m2 terase na vrhu ville za rostil s lezaljkama mini bazenom 2mx3m orbitrekom biciklom garniturama za sjedenje sa pogledom na more i sve otoke….zanima me puno za prazno od 1.6 do1.9 2019 javite mi se tel 0993324805 silvije peric

  • Pozdrav!
   Zainteresirana sam za suradnju s iznajmljivačima po principu “puno za prazno”. U obzir dolaze apartmani ili kuće za odmor na području Kvarnera.
   Lijep pozdrav!

 6. Zainteresiran za suradnju s agencijom na principu “puno za prazno”. Imam 2 apartmana, 3 zvjezdice, pored grada Nina, novouređeni, posebno dobro opremljeni ( kuhinja, frižider, 2 el. grijače ploče, mikrovalna pećnica, grijalo za vodu, sušilo za kosu ), klimatizirani, sa velikom terasom, natkrivenim parkingom, objekt je 25 m od mora, ispred objekta je bazen s grijanom vodom i elektronski kontroliranom kvalitete vode, satelitska TV, gril, vanjski tuš

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here