kategorizacija apartmana

Sredili ste apartman najnovijim namještajem, upotpunili ga lijepim ukrasima i detaljima, omogućili WiFi pristup i vaš smještaj konačno odiše luksuzom i komforom baš kako ste željeli.

No unatoč svom trudu i ljepoti interijera, vaš apartman nije dobio kategorizaciju kakvu ste očekivali? Strahujete da će gosti biti manje zainteresirani za vaš smještaj zbog zvjezdice ili dvije manje?

iznajmljivanje apartmana

Odlučili smo se “pozabaviti” ovom temom za sve iznajmljivače koji su u nedoumici i strahu zbog kategorizacije te dati odgovore na pitanje o čemu zapravo ovisi broj zvjezdica i imaju li one doista utjecaj prilikom odabira smještajne jedinice.

 

Kategorizacija apartmana i legalno iznajmljivanje

Kategorizacija smještaja je važna, nužna i obavezna. No kada govorimo o važnosti kategorizacije, pri tom isključivo mislimo na poštivanje zakona. Iznajmljivati možete legalno samo pod uvjetom da ste obavili proces kategorizacije smještaja. U suprotnom, riskirate plaćanje vrtoglavo visokih novčanih kazni.

Dakle, kategorizacija je važna za vas kako biste mogli legalno i sigurno obavljati dužnosti iznajmljivača, no njezina uloga pri odabiru smještaja nije ni približno velika.

 

Tri zvjezdice za moderan smještaj i za onaj s “bakinim” namještajem

Dok se ne riješi proces rekategorizacije kroz narednih nekoliko godina, u Hrvatskoj ćete još uvijek moći pronaći super uređeni, novi apartman koji, zbog nekih sitnih detalja, ne udovoljava svim uvjetima za višu kategoriju, te kao takav ima prosječne tri zvjezdice. S druge strane, tu je i prastari apartman u koji ništa nije uloženo 20 godina, a svejedno ima tri zvjezdice što vrlo često zbunjuje goste.

apartmani Krk

Ovo je čisti primjer da su zvjezdice u Hrvatskoj trenutno sve, samo ne bitne. Iz tog razloga je Ministarstvo odlučilo donijeti neke promjene kako bi se postigao ravnopravan položaj svih iznajmljivača na tržištu. To će “natjerati” stare iznajmljivače da ulože u svoj smještaj, no opet neće u potpunosti nagraditi izvrsne apartmane koji zbog poneke sitnice neće moći zavrijediti zvjezdicu više.

 

Zvjezdice su bitne inspekciji, ne i gostima

Kada riješite svu potrebnu papirologiju i dokumentaciju za kategorizaciju, broj zvjezdica vam ne bi trebao stvarati brigu. Prilikom iznajmljivanja smještaja, većina gostiju bira prema nekim drugim kriterijima kao što su tip smještaja, besplatan internet, blizina plaže ili centra grada, pogled i slično.

Većina iznajmljivača će se složiti da prilikom korespondencije ili telefonskog poziva s potencijalnim gostom, rijetko ili nikad nisu dobili pitanje: “A koliko zvjezdica ima vaš apartman?”.  To je nešto što gosti doživljavaju više kao ukras ili ne doživljavaju uopće. Jedine osobe koje zaista brinu o broju zvjezdica jesu turistički inspektori.

Otok Krk ljetovanje

Oni gosti koji puno putuju čak znaju da u pojedinim zemljama kao što je Njemačka, nije obavezno imati zvjezdice. Odnosno, tamo zvjezdice nisu propisane zakonom kao “minimalno-tehnička” obaveza kao što je to slučaj u Hrvatskoj. Njemačka ima posebnu organizaciju koja se bavi kategorizacijom, a ako iznajmljivač baš želi, tada može izvršiti kategorizaciju te dobiti zvjezdice za svoj objekt kako bi, na taj način, postao privlačniji.

Gosti više obraćaju pažnju na dodatne sadržaje, zanima ih i ponuda mjesta općenito te druge stvari koje nemaju nikakve veze s brojem zvjezdica.

Mnoge stranice za oglašavanje smještaja ni nemaju opciju “broj zvjezdica” među filterima. Postoje čak i one stranice na kojima ćete prije vidjeti filter “aparat za kavu” nego “broj zvjezdica”. Upravo to je jedan od glavnih pokazatelja (ne)važnosti zvjezdica. Na temelju fotografija, opisa smještaja kao i recenzija, gosti zaključuju odgovara li im određeni apartman, kompletna ponuda, i naravno, cijena.

 

Zašto vas ne treba brinuti broj zvjezdica?

Vrlo često neki bolje i luksuznije uređen apartman može imati zvjezdicu ili čak dvije manje od manje luksuznog smještaja veće kvadrature. Zašto je to tako?

virtualne šetnje bazen

Prema Pravilniku o kategorizaciji i minimalnim uvjetima, da bi određeni apartman dobio maksimalan broj zvjezdica, uz sav komfor i tehnologiju, mora imati i točno propisanu kvadraturu i visinu stropa. Drugim riječima, vaš apartman može biti raskošan i opremljen vrhunskom tehnologijom poput električnih podizača roleta, daljinskog upravljanja zastorima i svim ostalim čudesima, ali ako mu nedostaje samo jedan kvadratni metar, ništa od maksimalnog broja zvjezdica.

Morate voditi računa i veličini kreveta, pa čak i ogledala, rasvjeti, klimatizaciji, broju slobodnih utičnica i mnogim drugim presudnim faktorima. Postoje i neki pomalo apsurdni uvjeti kao što je fiksni telefon u kupaonici, a za četiri ili pet zvjezdica u apartmanu morate imati i papire, omotnice i ostali pribor za pisanje. Da se razumijemo, nije problem kupiti bilježnicu, omotnice i kemijske olovke, no to je jedna od onih stvari za koje vjerujemo da ih se gotovo nitko ne bi sjetio, a imaju ulogu u kategorizaciji smještaja.

Proučite li uvjete na https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/299828.htm, bit će vam jasno da nisu uvijek kvaliteta i luksuz presudni za četiri ili pet zvjezdica.  Potrebno  je zadovoljiti mnoge uvjete i kriterije, a vi se nipošto ne dajte obeshrabriti. Broj zvjezdica u većini slučajeva nije ogledalo smještaja, a mnogi gosti to i znaju.

PROČITAJTE: Što sve treba imati u apartmanu
PROČITAJTE: Privatni iznajmljivači i izdavanje računa
PROČITAJTE: 38 zlatnih savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana

Promijenite ono što se promijeniti da, a ono na što ne možete utjecati, jednostavno pustite. Umjesto da brinete i negodujete zbog nezadovoljenih uvjeta za petu zvjezdicu, radije se potrudite zadovoljiti uvjete i ispuniti želje svojih gostiju jer je, u konačnici, to jedino bitno.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here