advent zagreb

Iznajmljivanje apartmana i stanova za vrijeme Adventa postaje sve popularniji biznis u Hrvatskoj. To posebno vrijedi za grad Zagreb, ali i ostale destinacije. Ipak, Zagreb je u zadnje vrijeme sve popularnija adventska turistička destinacija. Naime, samo je prošle 2016. godine u Zagrebu u prosincu bilo čak 100.000 dolazaka turista. Tome je naravno puno pripomogla titula Best Christmas Market, odnosno najbolja adventska destinacija u Europi, koju je Zagreb osvojio zadnje tri godine.

advent slika zagreb

Advent u Zagrebu već je neko vrijeme poseban turistički događaj. U sklopu pametno osmišljene promocije nude se vrhunska atmosfera, pregršt manifestacija i zbivanja. Turisti mogu uživati u prekrasno okićenim gradskim trgovima, ledenom parku, živim božićnim jaslicama, harmoniji svjetla i božićnog ugođaja. Sve to kombinirano sa zabavom, umjetnošću, glazbom i dobrom hranom.

advent

Upravo iz tog razloga u Zagrebu postoji sve veći broj iznajmljivača apartmana i ostalog privatnog smještaja. Oni ne samo da ostvaruju jako dobru popunjenost zimi, u vrijeme Adventa i zimskih blagdana, nego i ljeti. Ipak, Zagreb kao lokacija najveću popunjenost i najbolje cijene postiže upravo u zimskim mjesecima.

iznajmljivači zagreb

Mnogi iznajmljivači apartmana prepoznali su priliku pa je sada postalo moguće od iznajmljivanja samo jednoga omanjeg stana zaraditi skoro prosječnu godišnju plaću. Naime, lijepo uređen stan od 30 kvadrata u širem centru Zagreba može se iznajmiti za 80 eura po danu. Poslovne prilike za iznajmljivače što se tiče kratkoročnog najma za Zagreb su upravo fantastične. Zimi je to popularna destinacija zbog domaćih i stranih turista koji dolaze uživati u Adventu, snijegu i zimskim radostima, a ljeti dolaze sve brojniji turisti iz Kine, Južne Koreje i ostalih zemalja. Mnogi turisti ljeti dolaze u Zagreb kao tranzitnu destinaciju pri posjeti Hrvatskoj, te se na putu do obale zadrže u njemu dan ili dva.

advent iznajmljivanje

Zagreb je dakle idealan za kratkoročno iznajmljivanje. Ipak, takva vrsta iznajmljivanja prilično je zahtjevna: iznajmljivač treba biti aktivan non-stop jer gosti dolaze i odlaze u različito vrijeme te ih treba dočekati, brzo ići s jedne lokacije na drugu (ako se iznajmljuje više apartmana), osigurati da je posteljina i cijeli apartman opran i čist…

iznajmljivanja zagreb

No u svakom slučaju iznajmljivanje apartmana u Zagrebu, a pogotovo za vrijeme Adventa, postaje sve prisutnije. Tim prije što se Zagreb, kako smo već spomenuli, profilirao u cijeloj Europi kao ponajbolja adventska destinacija. To je zasigurno plod ustrajnog i pametnog rada Turističke zajednice koja je osmislila i organizirala cijelu manifestaciju. Osim toga i ponuda hrane i pića nikad nije bila bolja pa u Zagreb hrle svi koji žele osjetiti lijepu božićnu atmosferu s puno zabave, doživljaja i zimskih delicija.

U svemu bi jedino mogli biti na šteti oni podstanari koji dugoročno unajmljuju stan za življenje. Naime, kako se sada u Zagrebu više isplati kratkoročni najam po višoj cijeni, mnogi iznajmljivači više uopće ne iznajmljuju svoje stanove i apartmane stalnim podstanarima. Jer cijena mjesečnog najma od cca 300-400 eura može se zaraditi za svega nekoliko dana kratkoročnog iznajmljivanja.

Slična je situacija i u primjerice Splitu, gdje danas postoji jako mali broj stanova koji se mogu unajmiti tijekom cijele godine. Većina iznajmljivača u ljetnim mjesecima zaradi višestruko više nego za dugoročan najam tijekom godine, stoga mnogi više uopće ne iznajmljuju stanove na duži rok.

Sve u svemu turizam je donio profit vlasnicima nekretnina u popularnim turističkim destinacijama, ali i neke negativne trendove što se tiče dugoročnog najma stambenog prostora.


iznajmljivanje apartmana

1 komentar

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here