energetski certifikat iznajmljivači

Trebaju li privatni iznajmljivači koji pružaju usluge smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor imati energetski certifikat za svoje smještajne jedinice?

Odgovor je da NE TREBAJU jer je Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević u veljači 2016. godine donio odluku kojom se izbrisala odredba članka 6. stavka 2. “Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju”, a koja je prije toga privatne iznajmljivače obvezivala na pribavljanje odgovarajućeg energetskog certifikata.

Dakle, da pojasnimo: ako iznajmljujete stan podstanarima ili ga želite prodati, obvezni ste imati energetski certifikat. Svrha energetskog certifikata jest upoznavanje potencijalnog kupca, odnosno budućeg vlasnika ili najmoprimca s potrošnjom energije, to jest s troškovima za energiju koje će snositi uporabom tog određenog kupljenog ili unajmljenog stana.

No u slučaju pružanja ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor troškovi za energiju uračunati su u cijenu noćenja “paušalno”, tj. bez obzira na potrošnju energije. Također, pružanje ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor ne može se smatrati iznajmljivanjem, davanjem u zakup niti davanjem u leasing, već se radi o pružanju usluge smještaja. Stoga iznajmljivači u turizmu više ne moraju (barem za sada) poduzimati mjere za pribavljanje energetskog certifikata.

Ovo je dobro znati s obzirom na to da se cijena energetskog certifikata za stanove penje i do 2700 kn, a za kuće i dvostruko više.

Napišite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here